luni, 27 aprilie 2009

Prajitura cu foi Lica (zahar caramelizat)

Prajitura asta am facut-o la Paste! Acum cat am selectat pozele mi s-a facut o pofta... Asa de mult imi place... Pe cat e de ieftina pe atat de delicioasa.  
Ingrediente:
- 5 galbenusuri
- o cana (de apa) zahar pudra
- 2 foi mici de napolitana (Lica)
- o cana zahar tos
- o cana nuca tocata si prajita in cuptor
- un pachet unt  
Mod de preparare:
Untul se freaca cu zaharul pudra si se adauga pe rand cate un galbenus. Se omogenizeaza. Zaharul tos se caramelizeaza (pe foc potrivit) si cand e caramelizat (brun la culoare) se adauga cate o lingura din compozitia de mai sus, se amesteca, si iar se repeta pana cand se termina compozitia.
La sfarsit se adauga nuca. (Omiteti din fotografie cea care am prajit-o prea tare:) )
Se fierbe pe foc mic pana se desprinde de pe peretii cratitei.
Se umple foile cu crema fierbinte si se pune la presat! Atentie... nu risipiti nici un firicel de crema... Pana si degetele se ling:) ce sa mai zic de cratita.
Se taie (de preferinta) a doua zi... dar din experienta va spun ca nu are nimic daca o taiati dupa 2-3 ore.
Pofta buna!
PS: Multumesc Oty pentru reteta!

Cititi toata reteta

joi, 23 aprilie 2009

Ciorba de crap cu smantana


Cum nu suportam drobul asa nu mi se parea buna ciorba de peste. Pana am gasit in revista Practic "Carticica practica" Ciorba de crap cu smantana. E super gustoasa...
Ingrediente:
- un crap de 1 kg (eu nu am gasit la gramajul acesta, am luat unul mai mare dar nu l-am folosit tot- ideal este sa se puna si capul la ciorba)
- o ceapa
- 2 morcovi
- jumatate telina
- 2 radacini patrunjel
- un ardei gras rosu
- 4-5 cartofi (depinde cat de deasa preferati ciorba)
- 200 g smantana
- 100 g costita
- un ou
- sare
- patrunjel si marar








Se taie costita in felii subtiri, apoi in bucati mai mici, pe care le rumenesti intr-o cratita teflonata.
Se curata pestele de solzi, maruntaie, branhii, se curata bine insistand in interior apoi se proportioneaza.








Se curata, se spala legumele. Telina, radacina de patrunjel se taie in 2. Morcovii si ardeiul se taie fideluta, ceapa marunt, iar cartofii in cubulete.








In oala pentru ciorba se scurge grasimea rezultata din topirea costitei (eu nu am avut prea multa asa ca am completat cu 30 ml ulei de masline) si se pun la calit ceapa, morcovul si ardeiul pana se inmoaie.







Se stinge cu 2 l de apa fierbinte, se pun cartofii, radacina de patrunjel, telina si se lasa la fiert pana ce cartofii sunt aproape fierti.
Se adauga pestele si continui fierberea la foc mic cam 15 minute, dupa care se sareaza dupa gust si apoi se stinge focul.
Se bate oul cu smantana si putina sare. Se ia putina supa si se pune in acest amestec, se amesteca, apoi se mai pune putina (pana se incalzeste). Se drege apoi ciorba cu acest amestec.
Se presara deasupra felioarele de costita fripta si verdeata tocata marunt.

Pofta buna!
Cititi toata reteta

joi, 16 aprilie 2009

Oua rosii


A venit si timpul pentru vopsitul oualelor. Anul acesta am preferat sa le fac rosii cu urme de frunze.
Ingrediente:
- oua cate doriti
- vopsea de care va place (sa nu fie de aceea tip guasa)
- o pereche ciorapi fini
Cititi toata reteta

miercuri, 15 aprilie 2009

Ciorba cu afumatura (cu carne de porc afumata)



Nu stiu de ce dar ciorba cu afumatura este preferata mea. Se prepara foarte usor si este asa buna...
Ingrediente:
- 600-700 g scarita de porc
- 2 cepe
- 2 morcovi
- o telina mai mica
- cateva frunze de leustean
- o legatura patrunjel verde si una de marar
- 2 linguri bulion
- 100-150 g taitei
- 2 linguri ulei
- optional smantana
Mod de preparare:
Scarita se taie bucati si se pune la fiert in 4 litri de apa.
Se curata ceapa, se spala si la radacina se taie foarte putin in forma de X (sa nu se desfaca la fiert). Se curata telina, morcovii, se alege patrunjelul si mararul si se spala.
Dupa ce carnea a dat in clocot se spumeaza iar apoi se adauga ceapa, 2 morcovi, telina (toate intregi), jumatate din cantitatea de patrunjel si marar si leusteanul (tocate).
Se lasa pe foc potrivit pana carnea este fiarta (cand se desprinde usor de pe oase).
Morcovul ramas se da pe razatoarea mica, se pune la calit in ulei impreuna cu bulionul pentru cateva minute (pana morcovul isi schimba culoarea). Amestecati mereu sa nu se arda.
Se scot legumele fierte din ciorba (le aruncati sau le utilizati - morcovii ii puteti folosi la diferite mancaruri/salate), se adauga bulionul cu morcovul calit, taiteii si se mai lasa la fiert pana fierb pastele fainoase.
Se acreste cu bors de putina dupa gust.
Cand se opreste focul se pune restul de patrunjel si marar tocat.
Se serveste simpla sau cu smantana.
Pofta buna!
Cititi toata reteta

luni, 13 aprilie 2009

Trucuri si sfaturi despre carnea de miel

* Mielul cumparat este tanar daca nu are carnea prea rosie, iar grasimea alba.
* Foloseste cotletele de miel pentru friptura la gratar, pulpeele din spate si coapsa pentru friptura la tava, pieptul gatul si coada pentru ciorbe, capul pentru salate sau bors. Pulpele din fata foloseste-le pentru mancaruri, friptura la tava sau pentru tocat.
* Cea mai buna tocanita din carnea de miel se prepara din "colier"(gatul si vertebrele cervicale ale animalului).
* Rasolul de miel este cel mai potrivit asocierilor indraznete de gusturi sarate si dulci.
* Pentru a deveni mai frageda si pentru a-i indeparta mirosul specific, carnea de miel poate fi oparita cu lapte inainte de a fi gatita.
* Cea mai aromata marinata pentru carnea de miel se prepara din 3 pahare de vin rosu, 2 linguri coniac, o lingurita scortisoara pisata, 2 cuisoare, o ceapa, sare, piper si un morcov mic.
*Un drob de miel reusit nu trebuie sa sature ci sa starneasca pofta de mancare pentru friptura si celelalte bunatati. Pentru aceasta un drob de miel trebuie sa fie insotit la preparare de multe oua si ceapa verde, care sa-l faca usor si picant. Daca ramane dupa masa din ziua de paste acest drob de miel va fi bun si rece a doua zi.
Preluate din revista "Carticica Practica" nr 3/2009
Cititi toata reteta

sâmbătă, 11 aprilie 2009

Pipote cu smantana a la Suceava


De mult imi era dor de un pui cu smantana dar pana la urma am ales pipote. Ma uit eu prin cartea de bucate si gasesc reteta "Pui cu smantana a la Suceava" de aceea titlul retetei mele este "Pipote cu smantana a la Suceava" :).
Au iesit atat de bune.... fratele meu s-a asejat la masa spunand ca nu mananca doar ne insoteste... si cand colo... nu se mai satura :).
Ingrediente:
- 1 kg pipote
- 100 g unt
- 2 linguri faina
- 100 ml lapte
- 350 g smantana
- verdeata (patrunjel si marar)
- o ceapa
- condimente
- 1 l apa
Mod de preparare:
Pipotele se curata bine, se spala, se condimenteaza putin.
Ceapa se caleste foarte putin in unt iar peste se adauga pipotele.
Se lasa putin la prajit (cam 5 minute) amestecand din cand. Se adauga un litru de apa si se lasa la fiert. (Nu va asteptati sa fiarba foarte repede cam intr-o ora si 30 minute).
Din faina, lapte, smantana se prepara un sos, care se toarna peste pipote cand sunt aproape fierte si se mai lasa pe foc domol inca 10-15 minute.
Se potriveste de sare si piper, iar la sfarsit se adauga verdeata tocata.
Se mananca cu mamaliguta calda.
Pofta buna!
Cititi toata reteta

joi, 9 aprilie 2009

Prajitura 2 in 1 (crema de nuci cu ciocolata)

Sambata a fost facuta placinta cu mere... de atunci nu am facut nimic dulce... Ieri deja simteam nevoia.... Recunosc... sunt dependenta de prajituri.
Ingrediente blat:
- 6 oua
- 6 linguri faina
- 6 linguri zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- 2 linguri cacao - o lingurita praf copt
Ingrediente crema de nuci:
- 100g unt
- 100 g nuci macinate
- 200 ml lapte
- 2 linguri zahar
- o lingura faina
- 4 linguri rom
- 100 g stafide
Ingrediente crema de ciocolata:
- 200 ml lapte
- un ou
- 2 linguri zahar
- 100 g unt
- 2 linguri faina
- 2 linguri cacao
- 4 linguri rom
Glazura:
- 200 ml frisca lichida (batuta)
Mod de preparare:
Se bat bine galbenusurile cu zaharul. Se bat albusurile spuma si se adauga peste galbenusuri. Se adauga faina, praful de copt si se omogenizeaza.
Se imparte compozitia in doua, intr-una se adauga cele 2 linguri de cacao si intr-una zaharul vanilat. Se toarna compozitiile in cate o tava si se dau la cuptor pentru circa 30 minute.
Crema de nuci:
Se amesteca untul cu zaharul, se adauga laptele, zaharul, faina, nucile si romul si se pun pe foc mic sa fiarba. Cand incepe sa se ingroase, se adauga stafidele. Se mai tine putin pe foc apoi se lasa la racit si se intinde pe blatul cu cacao.
Crema de ciocolata:
Se bate oul cu zaharul, si se adauga restul ingredientelor. Se pune compozitia pe foc mic si se amesteca incontinuu pana se ingroasa. Se lasa la racit.
Peste crema de nuca se adauga blatul cu vanilie, crema de ciocolata si se orneaza dupa plac cu frisca.
Pofta buna!
PS: tare buna a iesit....
Cititi toata reteta

miercuri, 8 aprilie 2009

Ficat de porc prajit

Astazi iar am preferat sa gatesc o mancare rapida deoarece am facut o prajitura care mi-a luat destul de mult timp.
Ingrediente:
- 500 g ficat de porc
- 150 g unt
- sare si piper
Mod de preparare:
Se spala ficatul foarte bine si se curata.
Se lasa cam 15 minute in lapte.
Se taie in felii cat mai egale ca grosime.
Se presara feliile cu putin piper si se prajeste in untul fierbinte.
Se intoarce cu furculita.
Eu il prefer mai bine prajit chiar daca stiu ca cu cat se tine mai mult pe foc, cu atat isi pierde din gust si fragezime.
Cand e aproape gata se sareaza.
Se serveste cu legume sau salata. Pofta buna!
Cititi toata reteta

marți, 7 aprilie 2009

Snitel din piept de pui cu porumb


Delicioase, delicioase, delicioase. Asa sunt aceste snitele. Pana acum eu le facem in alt mod, dar din dorinta de a face ceva nou am ajuns la reteta aceasta.
          Ingrediente:
- pieptul de la 2 pui dezosat si fara piele
- 60 g unt
- o lingura faina
- 2 oua
- 5 linguri pesmet
- ulei pentru prajit
- condimente
Cititi toata reteta

duminică, 5 aprilie 2009

Placinta de mere cu aluat fraged


Ingrediente aluat:
- 650g faina
- 1 pachet margarina (250g) sau 250 g unt
- 4 oua
- 1 cana zahar (250g)
- 1 praf de copt stins in zeama de lamaie
- esenta de vanilie sau rom
- coaja de la o lamaie
- sarea
- zahar pudra pentru ornat

Cititi toata reteta

sâmbătă, 4 aprilie 2009

Cartofi cu marar

Asa cum am zis de ieri astazi va pun reteta de cartofi cu marar. Sunt asa buni...
Ingrediente:
- 500 g cartofi
- 3-4 linguri unt (75-100g)
- o lingura marar tocat
- sare
Mod de preparare:
Cartofii se curata de coaja, se spala bine, se taie cubulete si se pun la fiert.
Cand sunt fierti se scurge apa, se adauga untul, se adauga sare dupa gust si se mai lasa putin pe foc pana untul se topeste si intra in ei.
Se servesc calzi.
Au gust delicios.
Pofta buna!
Cititi toata reteta

miercuri, 1 aprilie 2009

Mancarica de cartofi RAPIDA

De ce rapida? Pentru ca se face foarte repede, e numai buna de pegatit cand ajungeti tarziu acasa (asa am patit si eu astazi). E forte gustoasa.
Ingrediente:
- un carnat de casa sau de porc
- 1 kg cartofi
- o ceapa
- 50 g unt (2 linguri)
- o lingura bulion
- condimente
- patrunjel verde
Mod de preparare:
Se taie marunt o ceapa si se pune la prajit usor, fara sa se rumeneasca in unt.
Se adauga carnatul taiat rondele (sau jumatati de rondele :) )Se lasa pe foc foarte mic mestecand din cand in cand.
Se curata cartofii, se spala si se taie cubulete. Se adauga in cratita de pe foc impreuna cu 1 litru de apa in care s-a dizolvat o lingura de bulion si una de delicat. Se lasa pe foc potrivit pana se moaie cartofii.
Cand e gata se opreste focul si se adauga deasupra patrunjel verde.
Pofta buna!
Cititi toata reteta
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena