Intr-o pauza de recreere am trecut la bucatarie si am gatit 2 iepurasi la cuptor... Se pregatesc foarte usor si ies foarte deliciosi.
Ingrediente:
- 2 iepuri
- 2 cepe
- un ardei gras
- cateva fire de usturoi verde
- 6-7 catei de usturoi
- 4-5 ardei subtiri
- 2-3 frunze de dafin
- ulei de masline (50-100 ml)
- o doza de bere de 330 ml
- 50 ml de vin alb
- sare
- piper.
Mod de preparare:
Se curata si se spala foarte bine iepurasii (daca au cap se taie si se arunca).
Se curata legumele si se taie nu foarte marunt.
Se unge o tava mai mare (cat sa incapa cei doi iepuri) cu jumatate din uleiul de masline si se aseaza in ea jumatate din cantitatea de zarzavaturi si foile de dafin.
Peste zarzavaturi se pun iepurasii (putin condimentati) in ei se pun cateva zarzavaturi si restul deasupra lor.
Se pune si berea in tava, se acopera cu folie de aluminiu si se lasa in bait cateva ore(eu am lasat peste noapte).
Se dau la cuptor pana se fragezeste carnea (tava va fi acoperita cu folie de aluminiu).
Cand este aproape gata se toarna peste ei vinul si restul de ulei.
Se indeparteaza folia si se mai lasa putin la cuptor pana se rumenesc.
Se scot pe un platou si se servesc.
Noi i-am consumat alaturi de cartofi.
O poza cu portia mea :
Si asa arata carnita:
Pofta buna!
luni, 20 iulie 2009
luni, 6 iulie 2009
Clatite cu dulceata
Simplu de preparat dar delicioase...
Ingrediente:
- o cana faina
- 2 oua
- 200 ml lapte
- 2 linguri zahar
- o lingura unt
- 1/2 praf de copt
- 2 plicuri zahar vanilat
- sare
Mod de preparare:
Se pune intr-un bol faina cernuta, se face loc la mijloc si se sparg ouale, se adauga laptele, zaharul, vanilia, sarea. Se bate bine cu mixerul pana dispar cocolosele. Se adauga untul topit (nu fierbinte) si praful de copt. Se omogenizeaza din nou. Se pune o tigaie cu coada (eu prefer una de fonta groasa) sa se infierbante pe foc potrivit. Se unge cu unt cu o pensula.
Se toarna o lingura (din aceea mai mare) din compozitie miscand repede tigaia ca sa i se acopere cu aluat tot fundul. Cand incepe sa se rumeneasca pe o parte, se intoarce pe cealalta parte, saltand cu o miscare iute tigaia sau folosind un cutit lat. Se fac pe rand toate clatitele, punandu-le intr-o farfurie una peste alta! (Aveti grija ca mancaciosii nu au rabdare sa le terminati si fura:) ) Din cand in cand se amesteca compozitia din castron, ca sa nu ramana prea groasa. Cand toate sunt gata se umplu pe rand: se intinde dulceata/gem, se intorc marginile laterale inauntru si se fac sul. Pofta buna!
Ingrediente:
- o cana faina
- 2 oua
- 200 ml lapte
- 2 linguri zahar
- o lingura unt
- 1/2 praf de copt
- 2 plicuri zahar vanilat
- sare
Mod de preparare:
Se pune intr-un bol faina cernuta, se face loc la mijloc si se sparg ouale, se adauga laptele, zaharul, vanilia, sarea. Se bate bine cu mixerul pana dispar cocolosele. Se adauga untul topit (nu fierbinte) si praful de copt. Se omogenizeaza din nou. Se pune o tigaie cu coada (eu prefer una de fonta groasa) sa se infierbante pe foc potrivit. Se unge cu unt cu o pensula.
Se toarna o lingura (din aceea mai mare) din compozitie miscand repede tigaia ca sa i se acopere cu aluat tot fundul. Cand incepe sa se rumeneasca pe o parte, se intoarce pe cealalta parte, saltand cu o miscare iute tigaia sau folosind un cutit lat. Se fac pe rand toate clatitele, punandu-le intr-o farfurie una peste alta! (Aveti grija ca mancaciosii nu au rabdare sa le terminati si fura:) ) Din cand in cand se amesteca compozitia din castron, ca sa nu ramana prea groasa. Cand toate sunt gata se umplu pe rand: se intinde dulceata/gem, se intorc marginile laterale inauntru si se fac sul. Pofta buna!
duminică, 5 iulie 2009
Peste la cuptor
Fratele meu cum are putin timp liber fuge la iazuri particulare la pescuit. Inainte cand nu platea nu se deranja sa aduca pestele acasa... de trebuia curatat si nu se deranja el... Acum de cand da banutul il aduce si-l si curata :) si uite asa am si eu peste prins si nu cumparat in frigider... Asa m-am hotarat sa fac peste la cuptor dar mofturosii nu vor la cuptor vor prajit...si a trebuit sa le fac pe ambele. Astazi prezint pestele la cuptor care a iesit foarte foarte bun si bineinteles e mai sanatos decat cel prajit.
Ingrediente:
- cate un peste de persoana (in cazul meu 2)
- jumatate de lamaie
- o rosie
- un morcov
- putin marar
- 4-5 catei de usturoi
- sare
- piper
Mod de preparare:
Se curata pestele (eu am avut un soi de crap) de solzi si branhii bine bine se spala si se lasa la scurs pe un servet. Se curata zarzavaturile, se spala si se taie rondele. Se sareaza si se pipereaza pestii li se creseaza in unele locuri si se introduc morcovi si cateva bucatele de usturoi si putine fire de marar. In interior se pun felii de morcovi, rosii, lamaii, se adauga mararul.
In pestele acesta am pus mai putina lamaie si mai multe rosii.
Se toarna peste fiecare peste in parte o lingura de ulei de masline se impacheteaza in folie de aluminiu, se pun intr-o tava si se dau la cuptor (preincalzit) pe foc potrivit (180 grade) o ora. Dupa 30 de minute se intoarce iar in ultimile 10 se fac cateva gaurele in folie cu o scobitoare. Asa arata rezultatul final. Pofta buna!
Ingrediente:
- cate un peste de persoana (in cazul meu 2)
- jumatate de lamaie
- o rosie
- un morcov
- putin marar
- 4-5 catei de usturoi
- sare
- piper
Mod de preparare:
Se curata pestele (eu am avut un soi de crap) de solzi si branhii bine bine se spala si se lasa la scurs pe un servet. Se curata zarzavaturile, se spala si se taie rondele. Se sareaza si se pipereaza pestii li se creseaza in unele locuri si se introduc morcovi si cateva bucatele de usturoi si putine fire de marar. In interior se pun felii de morcovi, rosii, lamaii, se adauga mararul.
In pestele acesta am pus mai putina lamaie si mai multe rosii.
Se toarna peste fiecare peste in parte o lingura de ulei de masline se impacheteaza in folie de aluminiu, se pun intr-o tava si se dau la cuptor (preincalzit) pe foc potrivit (180 grade) o ora. Dupa 30 de minute se intoarce iar in ultimile 10 se fac cateva gaurele in folie cu o scobitoare. Asa arata rezultatul final. Pofta buna!
joi, 2 iulie 2009
Pilaf cu dovlecei
O alta reteta delicioasa de post este pilaful cu dovlecei....
Ingrediente:
Ceapa se taie marunt si se pune la calit in untul topit. Dupa 2-3 minute se adauga dovleceii si ardelul taiati cubulete, condimente, uleiul si doua cani apa. Se lasa la fiert cam 5-10 minute pana se inmoaie putin dovlecelul si se adauga orezul ales si spalat. Dupa ce s-a calit si el putin se pun restul de apa, sucul de rosii, se potriveste de sare si se mai dau cateva clocote. Se pune si mararul curatat, spalat si tocat Teoretic urmatorul pas ar fi introducerea acestei compozitii la cuptor pntru 15-20 de minute. Pentru ca am avut un orez cu bobul subtire nu a mai fost nevoie deoarece a fiert foarte repede pe ochi. In functie de orez alegeti varianta care vi se potriveste.
Ingrediente:
- 2 dovlecei tineri
- 2 cepe mai mici/ 1 mare
- un ardei gras rosu
- o lingura unt
- o ceasca de orez
- 3 cesti apa
- 50 ml ulei
- 3 rosii
- sare
- piper
- marar
Ceapa se taie marunt si se pune la calit in untul topit. Dupa 2-3 minute se adauga dovleceii si ardelul taiati cubulete, condimente, uleiul si doua cani apa. Se lasa la fiert cam 5-10 minute pana se inmoaie putin dovlecelul si se adauga orezul ales si spalat. Dupa ce s-a calit si el putin se pun restul de apa, sucul de rosii, se potriveste de sare si se mai dau cateva clocote. Se pune si mararul curatat, spalat si tocat Teoretic urmatorul pas ar fi introducerea acestei compozitii la cuptor pntru 15-20 de minute. Pentru ca am avut un orez cu bobul subtire nu a mai fost nevoie deoarece a fiert foarte repede pe ochi. In functie de orez alegeti varianta care vi se potriveste.
Sa aveti spor si pofta!
miercuri, 1 iulie 2009
Ciorba de cartofi noi
Ingrediente:
- 2 cepe
- 2 morcovi
- un ardei gras
- 500 g cartofi noi
- 200 g smantana
- marar
- sare
- 200 g costita (optional)
Mod de preparare:
Se curata si se spala zarzavaturile.
In doi litri de apa se fierbe ceapa intreaga, ardeiul si morcovii aproximativ 15 minute. Se adauga cartofii taiati cubulete, se potriveste de sare si se lasa la fiert aproximativ 20 minute.
Costita se taie bastonase subtiri si se caleste putin.
Se adauga peste cartofi (dupa ce au fiert) si se opreste focul.
Peste smantana se adauga un polonic de zeama, se amesteca rapid si apoi se toarna in oala cu ciorba.
Se presara mararul.
Simplu si bun...
Pofta buna!