duminică, 18 octombrie 2009

Sarmale cu varza dulce si carne de porc



Ingrediente:
- o varza mare sau 2 mijlocii (cat mai infoiate si usoare sa fie)
- 300 ml ulei
- 3 cepe mari
- 2 morcovi
- un ardei rosu
- cateva fire patruntjel
- 100g varza taiata marunt (frunzele mai de la cotor)
- 350 g orez
- 200g kaizer taiat cubulete
- 800g pulpa de porc tocata
- 4 linguri bulion
- sare
- piper


Mod de preparare:
Se pune la fiert intr-o cratita 4l de apa si 500 ml bors acru de putina.
Se desfac foile de pe capatana de varza (daca nu se desfac usor sau se rup se introduce varza in apa clocotita) si se oparesc pana se inmoaie in amestecul apa+ bors.
Se curata legumele, ceapa, ardeiul si patrunjelul se toaca marunt, morcovul se da pe razatoare.

Se pune uleiul la incins si se adauga  zarzavaturile. Se lasa pe foc mic (se amesteca din cand in cand) pana se inmoaie legumele.

Se adauga 2 lg bulion, kaizerul apoi carnea tocata.
 

Se lasa cateva minute pe foc amestecandu-se apoi se adauga orezul.

Se adauga sare si piper dupa gust si se lasa pe foc cateva minute apoi se da la racit.

Se taie cotorul la fiecare frunza de varza si se taie in bucati potrivit de mari.
Varza care nu se poate intrebuinta se  taie ca taitetii mai grosi.
Se pune un strat de varza intr-o cratita (cam de 6 litri) apoi se aseaza sarmalele una langa alta. Printre ele se pot pune cateva felii de kaizer, saninuta, costita.
Mie mi-a mai ramas putina compozitie si am pus-o in doi ardei.

Deasupra se pune un strat de varza .
Intr-un litru de apa clocotita se pun 2 linguri de bulion, putina sare si putin piper..Se adauga peste sarmale (cam de un deget sa fie apa peste sarmale) si se da la cuptor pe foc potrivit cam pentru 2 ore (apa trebuie sa scada).
Se servesc cu smantana.

Pofta buna!
PS: Nu am apucat sa le pozez in farfurie cu smantana ca s-au terminat prea repede :)).

luni, 12 octombrie 2009

Sfaturi si trucuri culinare 2

Mereu cand vad sfaturi si trucuri in diverse reviste culinare le colectionez. Urmatoarele sunt ultimile mele achizitii pe care bineinteles le impart cu voi.

- Compot de mere delicios daca pui un praf de scortisoara peste merele taiate, caleste-le putin si abia dupa 10 minute toarna apa deasupra.
- Pentru ca galustile tale sa fie pufoase adauga in compozitie si 2-3 linguri de malai grisat.
- Inainte de a praji cartofii, este recomandat sa ii scurgi de apa si sa ii stergi cu un servet uscat.
- Pentru ca pestele sa-si pastreze gustul deosebit, sareaza-l cu o jumatate de ora inainte de a fi pregatit.
- Cand ai de preparat frisca , vei obtine efectul scontat daca tii inainte material prima la frigider si o scoti exact imediat inaintea momentului prepararii. In timp ce o bati, adauga 6 lingurite de apa de la gheata si 50 g zahar.
- Atunci cand ai de preparat frisca si in ciuda incercarilor repetate aceasta ramane inca fluida, poti ajunge la rezultatul dorit daca adaugi in compozitie cateva picaturi de sirop natural de fructe.
- Ouale fierte in coaja se vor curata mai usor daca se pune in apa in care fierb o lingurita de sare grunjoasa.
- Daca in timp ce gatesti ori trebaluiesti prin casa, se intampla sa te arzi cu ulei incins , cu o tigaie incinsa sau cu fierul de calcat, pentru a preveni umflarea pielii, pune imediat peste locul afectat pasta de dinti din abundenta. Lasa cat poti de mult si vei scapa de urmarile neplacute.
- Prin adaugarea unuei linguri cu apa foarte rece in timp ce bateti albusul sa va dubla cantitatea.

Articole preluate din diverse numere ale revistei Libertatea pentru femei.

joi, 8 octombrie 2009

Cum iti dai seama ca esti roman??

Cum iti dai seama ca esti roman?


> - tot ce maninci are gust de ceapa si usturoi

> - incerci sa reciclezi ambalajele de la flori, hirtia de la cadouri si, bineinteles, folia de aluminiu

> - stai linga cele mai mari doua valize din aeroport

> - ajungi la petreceri cu una - doua ore intirziere si ti se par foarte normal

> - dupa ce mergi la cineva in vizita, la plecare mai stai o ora in fata usii la povesti

> - parintii tai nu arunca niciodata nimic si daca reusesti sa arunci ceva la gunoi apare in mod misterios inapoi



> - ai perdele de dantela

> - ai fata de masa din macrame

> - ai covoare care acopera fiecare centimetru din casa ta

> - ai sau ai avut covoare pe pereti

> - mama ta iti spune ca esti slab chiar daca ai 110 kg

> - ai draperii macar la o usa din casa

> - mama ta recicleaza paharele de plastic, farfuriile din carton si pungile de la sandwichuri spalandu-le

> - ai fata de masa din vinyl pe masa din bucatarie

> - folosesti sacosele primite la cumparaturi pe post de pungi de gunoi

> - raftul tau din bucatarie este plin de borcane de gem, varietati de recipiente de plastic si sticla

> - parintii te striga cu diminutive animale cind ii enervezi

> - nu poti pleca in calatorii decat daca te conduc macar 5 persoane la autobuz, tren sau aeroport

> - suni interurban numai dupa ora 11 PM

> - parintii te suna si intreaba daca ai mancat, chiar daca e miezul noptii

> - parintii tai nu realizeaza ca tehnologia s-a imbunatatit si atunci cand suna in strainatate inca urla la telefon

> - ai cuverturi uzate pe canapea doar ca sa nu se murdareasca tapiteria

> - nu cunosti mai mult de jumatate din invitatii de la nunta ta

> - ai vazut pamintul din interiorul unui WC din tren, in mers.

> - copilul tau poarta caciulita si 3 pulovere in septembrie desi sunt 25 de grade afara

> - porti palton din septembrie pina in mai

> - daca vezi pe cineva in pantaloni scurti in decembrie zici ca e nebun, desi sunt 20 grade afara

> - crezi ca ‘urda’, ‘mamaliga’, ‘parizer’, telemea’, ‘zacusca’ sint feluri internationale de mancare

> - cind vin straini la tine in vizita te distrezi dandu-le cea mai tare

tuica din casa …si cind reusesc sa bea un pahar le mai torni…

> - cind ai musafiri si ii intrebi daca servesc ceva si ei spun ca ‘NU’ la tine inseamna ca ‘DA’…

Nu este adevarat?


Articol primit pe mail!

luni, 5 octombrie 2009

Tort Krantz - cadoul meu de ziua mea








De foarte mult timp cautam o reteta de tort Krantz.... e preferatul meu. Am gasit o reteta, a  iesitit foarte delicioasa dar cel de la cofetarie mai avea inca o crema... Data viitoare vad eu ce combin si poate ma apropii si mai mult de cel de la cofetaria mea preferata.
Aveti si voi alte retete de Krantz? Daca da va rog sa le impartasiti...



Ingrediente blat:

- 8 oua

- 6 lg faina

- 2 lg cacao

- 9 lg zahar

- coaja rasa de la o lamaie

- o lingurita unt

- o fiola esenta rom

Ingrediente crema:

- 500 ml lapte

- 4 lg faina

- 300 g unt

- 300 g zahar pudra

- 150 g nuci fin macinate

- 2 plicuri zahar vanilat

Ingrediente Krantz:

- 100 g zahar

- 150 g nuci

Mod de preparare blat:

Se cerne faina si cacaoa si se amesteca.

Se separa galbenusurile de albusuri. Se freaca galbenusurile cu 7 lg de zahar pana se dizolva.



Se bat albusurile spuma cu coaja de lamaie si zaharul ramas (2 lg), apoi se adauga galbenusurile frecate cu zaharul apoi faina amestecand usor pe verticala.

Se unge foma de tort cu unt si se pune hartia de copt. Peste se toarna compozitia.



Se coace in cuptorul preincalzit, la foc mijlociu timp de 25 de minute.




Mod de preparare crema:

Se dizolva faina in lapte si se pune pe foc mic pana se ingroasa.



Se freaca untul spuma cu zaharul pudra, apoi se adauga lingura cu lingura crema fiarta si racita, nuca macinata si zaharul vanilat.

Mod de preparare Krantz:

Se maruntesc cu un cutit nucile ramase.


Se caramelizeaza zaharul si se adauga nucile.


Se amesteca bine pana cand bucatile de nuci sunt invelite in caramel.


Se rastoarna pe o hartie de copt unsa cu putin ulei.

Se lasa la racit apoi se pune deasupra o alta hartie si se maruntesc cu ciocanul de snitele.



Mod de asamblare:

Se taie blatul dupa ce se raceste in doua, pe orizontala.



Se intinde jumatate din crema pe primul blat



se acopera cu al doilea,



se imbraca tortul in crema ramasa



si se presara caramelul.



Se lasa la rece pana a doua zi.



PS: Ar fi bine sa insiropati foile desi in reteta nu este prevazut acest lucru.
S-a terminat asa de repede incat nu am avut timp nici o poza.
 Nu imi amintesc ca vre-un invitat sa-l fi lasat in farfurie...
Aceasta este ultima felie fotografiata rapid.....

Pofta buna!




duminică, 4 octombrie 2009

Oua umplute cu ciuperci



Ingrediente (pt. 2 portii):
- 12 oua
- 4 galbenusuri
- o lingurita mustar
- 100 ml ulei
- 300 g ciuperci
- 100 g unt
- sare
- piper
- putina zeama de lamaie
- cateva frunze de salata verde si masline pentru decor