Ingrediente:
- o varza mare sau 2 mijlocii (cat mai infoiate si usoare sa fie)
- 300 ml ulei
- 3 cepe mari
- 2 morcovi
- un ardei rosu
- cateva fire patruntjel
- 100g varza taiata marunt (frunzele mai de la cotor)
- 350 g orez
- 200g kaizer taiat cubulete
- 800g pulpa de porc tocata
- 4 linguri bulion
- sare
- piper
Mod de preparare:
Se pune la fiert intr-o cratita 4l de apa si 500 ml bors acru de putina.
Se desfac foile de pe capatana de varza (daca nu se desfac usor sau se rup se introduce varza in apa clocotita) si se oparesc pana se inmoaie in amestecul apa+ bors.
Se curata legumele, ceapa, ardeiul si patrunjelul se toaca marunt, morcovul se da pe razatoare.
Se pune uleiul la incins si se adauga zarzavaturile. Se lasa pe foc mic (se amesteca din cand in cand) pana se inmoaie legumele.
Se adauga 2 lg bulion, kaizerul apoi carnea tocata.
Se lasa cateva minute pe foc amestecandu-se apoi se adauga orezul.
Se adauga sare si piper dupa gust si se lasa pe foc cateva minute apoi se da la racit.
Se taie cotorul la fiecare frunza de varza si se taie in bucati potrivit de mari.
Varza care nu se poate intrebuinta se taie ca taitetii mai grosi.
Se pune un strat de varza intr-o cratita (cam de 6 litri) apoi se aseaza sarmalele una langa alta. Printre ele se pot pune cateva felii de kaizer, saninuta, costita.
Mie mi-a mai ramas putina compozitie si am pus-o in doi ardei.
Deasupra se pune un strat de varza .
Intr-un litru de apa clocotita se pun 2 linguri de bulion, putina sare si putin piper..Se adauga peste sarmale (cam de un deget sa fie apa peste sarmale) si se da la cuptor pe foc potrivit cam pentru 2 ore (apa trebuie sa scada).
Se servesc cu smantana.
Pofta buna!
PS: Nu am apucat sa le pozez in farfurie cu smantana ca s-au terminat prea repede :)).