Avand pofta de ceva bun am luat cartea de bucate a Sandei Marin la rascolit si am ajuns la aceasta reteta! Recunosc ca am facut o alegere foarte foarte buna!
Ingrediente:
- 500 g faina
- 250-300 ml lapte
- 50 g zahar
- 50 g unt
- 4 galbenusuri
- 25 g drojdie
- 1/2 lingurita sare
- o fiola esenta de rom
- 2 linguri ulei
- gem de capsuni
Mod de preparare:
Se moaie drojdia cu 100 ml lapte cald si se amesteca bine cu 3 linguri de faina. Se lasa la cald sa dospeasca.
Separat se freaca galbenusurile cu sarea apoi cu zaharul pana se topeste.
Se pun galbenusurile cu zaharul in vasul de framantat aluatul.
Se adauga plamadeala si se framanta, adaugand alternativ faina si lapte caldut, pana cand este cuprinsa toata faina.Mie mi-a intrat cam 280 ml lapte.
Coca nu trebuie sa fie tare. Cand se desprinde aluatul de pe mana, se adauga untul topit, cald, putin cate putin, uleiul si esenta de rom si se framanta bine. Se lasa sa creasca la cald.
Cand aluatul a crescut
se framanta din nou, ca sa dea inapoi,
si se rastoarna pe masa de aluat presarata cu faina.
Se face o foaie.Se taie cu forma.
Se intinde putin, se pune in forma, in mijloc se pune gem si se imbina.
Excesul de pe margine se inlatura.
Se formeaza toate crafele (recunosc ca nu le-am facut pe toate cu forma aceea ca nu am
avut asa multa rabdare :D ) apoi se lasa putin la crescut.
Se pune uleiul la incins. Se pun craflele pe rand la prajit pe foc potrivit. Se intorc cu o paleta.
Se scot pe un gratar de sarma ca sa se scurga grasimea
apoi se presara cu zahar pudra.
Pofta buuuna!
PS: Alex promit ca data viitoare ajung si la tine cu gogosile acestea!
Gem cititorii de atata gem!!!
RăspundețiȘtergereJohnnyBC
Ha, si mama le facea, doar ca e nu cu forma ci cu manutele alea doua... Mi-ai facut pofta, eu nu prea mancand gogosi. Dar o sa fac si eu reteta mamei, mai ales pentru cei care nu fac gososi din astea umplute acasa. Multumesc pentru aduceri aminte si felicitari pentru acest blog minunat pe care-l urmaresc de ceva timp... discret.
RăspundețiȘtergereElena iti multumesc. Reunosc ca in ultima perioada nu prea am avut timp sa ma ocup de blog dar sper sa revin in forta!
RăspundețiȘtergereIrina, gogosile tale sunt bestiale! Ce pufoase si umplutura... mmm...
RăspundețiȘtergerePup!
Arata de milioane!!!! Am notat reteta! mersi mult. Sarbatori fericite si o zi minunata! Cami
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru aprecieri!
RăspundețiȘtergereSti ce am gasit? Cartea lui Sanda Marin! Am cumparat-o prin net acum 3 ani si am uitat de ea! Cami
RăspundețiȘtergereBravo! Nici o reteta de-a ei nu mi-a dat gres!
RăspundețiȘtergereBun de stiu! Mersi mult. Te asteapta un premiu deosebit la mine in blog. O seara placuta! Cami
RăspundețiȘtergereDACA ITI FACE PLACERE , TI-AM OFERIT UN PREMIU LA MINE PE BLOG!
RăspundețiȘtergereSarbatori fericite si numai bine in anul care vine.Pupici.
RăspundețiȘtergereSarbatori fericite cu bucurii si impliniri alaturi de cei dragi! Sa va gaseasca Mosul cu masa bogata si sufletul curat! La multi ani !
RăspundețiȘtergereSarbatori fericite,Irina draga!
RăspundețiȘtergereIti doresc un Craciun Fericit alaturi de cei dragi si un An Nou plin de realizari, sanatate si fericire! La multi ani!!
RăspundețiȘtergereBucuria vine din lucrurile marunte, linistea din suflet, iar caldura din inima. Iti doresc sa le ai pe toate, alaturi de familia ta! Sarbatori fericite!
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru munca depusa in acest an! Iti doresc tie si familiei tale un Craciun linistit cu pace in suflet si multa sanatate! Cu drag Cami
RăspundețiȘtergereMerry Christmas and Happy New Year! XO
RăspundețiȘtergereNina
Sarbatori fericite !!!
RăspundețiȘtergereSa va fie casa, casa
Cu bucate noi pe masa
Mos Craciun cu sacul plin,
Drumu'n viata cat mai lin,
Bogatie cata vreti,
Sanatate pentru toti,
Iar la anul care vine
Sa va fie si mai bine.
LA MULTI ANI !!
yummy, arata delicios, cu siguranta o sa pun in aplicare reteta
RăspundețiȘtergereCRACIUN FERICIT! alaturi de cei dragi.
RăspundețiȘtergereCraciun fericit! Sanatate, multe impliniri si dragoste!
RăspundețiȘtergerePupici si imbratisari cu drag!
Ce bine arata , cred ca am sa incerc !
RăspundețiȘtergere