miercuri, 30 noiembrie 2011

Ciorba de cartofi - de post


        Pentru cei care postesc recomand aceasta reteta delicioasa de ciorba de cartofi. Contine multe legume deci este si sanatoasa.

       Ingrediente:
  • 9 cartofi
  • 4 lg ulei de masline
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 2 bucati pastarnac
  • un ardei gras
  • o telina mica
  • 500 ml bors acru (+/- depinde cat este de acru)
  • o legatura patrunjel
       Mod de preparare:
       Se curata zarzavaturile si se spala.


         Intr-o cratita de 4-5 l se pune uleiul la incins. Se adauga ceapa tocata si morcovul dat pe razatoare, se calesc foarte foarte putin amestecand mereu.


          Se adauga 3 l de apa pastarnacul, telina si ardeiul taiate in doua. Dupa 20 minute se adauga si cartofii taiati cubulete si putina sare.

        
         Se lasa pe foc pana fierb cartofii, se adauga borsul (fier in brealabil intr-un ibric) si se potriveste de sare. Se adauga patrunjelul tocat si se opreste focul.


        Mie imi place foarte mult aceasta ciorba daca o mananc cu paine prajita. Ii da un gust minunat.


        Pofta buna!
          

marți, 29 noiembrie 2011

Ciabatta - painea italienilor


        Eram in unul din marile hypermarketuri si vroiam o paine mititica deorece nu consumam foarte multa paine. Mi-a atras atentia bineinteles ciabatta, mititica si pufoasa...... Am fost multumita de alegere si asa am ajuns sa pun in practica aceasta retata..... Intamplator am gasit-o in revista Secrete de Chef!
 
        Ingrediente:
  • 500 g faina 650
  • 50 g masline (8 masline fara samburi)
  • 10 g sare
  • 10 g drojdie proaspata
  • 300 ml apa calduta
  • 250 ml ulei de masline

luni, 28 noiembrie 2011

Salata cu sunca si ou



         Daca vreti o salata buna de tot aceasta reteta este ideala. Se face foarte rapid iar gustul este nemaipomenit.

        Ingrediente:

  • 200 g sunca
  • 2 oua
  • 2 felii paine prajita
  • o rosie
  • un castravete
  • un ardei gras rosu
  • o cutie mica de porumb
  • sare 
  • piper
  • 2 lg ulei de masline

duminică, 27 noiembrie 2011

Chiftelute de ton cu mac


         De obicei cand pregatesc aperitive imi place sa fie cat mai animate. Cele monotone nu imi plac, sa fie totul de aceeasi culoare. M-au atras aceste chiftelute tocmai din cauza aceasta..... dar s-a dovedit ca si gustul este nemaipomenit.

        Ingrediente (pentru 12 chiftelute):

  • o conserva de ton in ulei de masline (100g)
  • 25 g unt
  • 2 lingurite mustar
  • o lg smantana
  • o lingurita marar tocat
  • sare 
  • piper
  • o lingurita zeama de lamaie
  • 50 g mac

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Mancare de cartofi cu ceafa de porc


          Acest sortiment de mancare face parte din categoria "de la mama de-acasa" si e intotdeauna binevenit. Mai ales daca este preparat cu sos de rosii cum am ales eu sa il gatesc.

         Ingrediente:

  • 500 g cartofi
  • 500 g ceafa porc
  • 3 morcovi
  • o cutie rosii in suc propriu (400g)
  • 2 catei usturoi
  • o ceapa
  • cateva fire de patrunjel
  • cateva fire de marar
  • sare
  • piper
  • o lingurita boia dulce
  • cimbru
  • 25 ml ulei

vineri, 25 noiembrie 2011

Salata de fasole cu ierburi - de post


          Mi-am propus sa mai adaug cateva retete de post pe blog, rapide si delicioase. Aceasta salata de fasole cu ierburi se incadreaza perfect.

          Ingrediente:

  • o cutie cu fasole boabe (250 g continut net)
  • cateva fire de patrunjel
  • cateva fire de marar
  • un catel mare de usturoi
  • o ceapa mica
  • 2 lg ketchup
  • 2 lg ulei de masline

joi, 24 noiembrie 2011

Calzone cu mortadella - un alt fel de pizza


         Aveam prin frigider prea multa mortadella (o sunca de porc cu incluziuni de grasime, cam 15 % si boabe de piper, masline, fistic) si scamorza (un sortiment de branza de vaca similar cu mozzarella) si am ales aceasta reteta care a iesit minunta.
         Calzone sunt pachetele din aluat de paine umplute cu diverse mezeluri, legume, branza si orice alt ceva va mai trece prin minte....


         Ingrediente aluat:
  • 400 g faina
  • 15 g drojdie
  • o lingurita sare
  • 270 ml apa calduta (pot fi 265 dar si 275 in functie de faina)

miercuri, 23 noiembrie 2011

Creier pane


         Aceasta reteta imi aduce aminte de anii de stundentie... si de formatia Boney M...... care a avut un concert de nota 10+  la Gura Humorului in 2006. Mii de persoane radiau de fericire pe langa scena ca si-au vazut visul implinit..... acela de a asista la un concert Boney M.
        Eram la Otilia, prietena mea si nici macar nu vroiam sa gust creierul.... M-a convins..... dar cand mai erau doar cateva bucati.... si mi s-a parut atat de bun..... pacat ca nu mai avea.

        Ingrediente:
  • 500 g creier
  • 2 oua
  • 2 lg faina
  • sare
  • piper
  • 2 lg otet

marți, 22 noiembrie 2011

Pui cu smantana




        Celor ce iubesc sosurile cu smantana, ciulamaua sigur le va fi pe plac si aceasta reteta. Atat mie cat si fratelui meu ne place nespus puiul cu smantana. Se prepara foarte usor.

        Ingrediente:
  • 1kg piept pui (merge si cu pulpe)
  • 700 g smantana
  • 50 g unt
  • 2 lingurite faina
  • sare
  • o legatura marar
  • o legatura patrunjel
  • o ceapa

sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Cannelloni cu branza si marar


          Cannelloni sunt paste cilindrice mai marisoare care de obicei se servesc umplute si acoperite de un sos, in general bechamel.
          Astazi m-am oprit asupra retetei cannelloni cu branza, gasita intr-o revista libertatea pentru femei... Cand aud cuvinetele ''branza si marar'' imi aduc aminte ca in facultate am dat o fuga pana la patiseria de langa. In fata mea o domnita cere.... o placinta cu branza si una cu marar :).... Sper sa nu credeti si voi ca un cannellonni e umplut cu branza si unul cu marar.... Branza se amesteca cu mararul :)

          Ingrediente:
  • 13 bucati cannelloni
  • 300 g branza de vaci
  • o legatura marar
  • 2 oua
  • 3 lg smantana
  • optional 100 g cascaval
  • 50 g unt
  • o lingura pesmet
  • jumatate lingurita sare

vineri, 18 noiembrie 2011

Chicken fingers


         Daca vreti sa gatiti ceva rapid si sanatos va recomand aceasta reteta. Este foarte delicioasa pe placul tuturor, atat al adultilor cat si al copilasilor.

         Ingrediente:

  • un piept de pui
  • 50 ml lapte
  • 100 g pesmet
  • jumatate lingurita sare
  • piper

joi, 17 noiembrie 2011

Chiftelute delicioase


          Nu stiti ce sa mai faceti ca sa va potoliti foamea? Va sugerez aceste chiftelute delicioase care se prepara rapid, iar daca va raman cateva le puteti consuma si mai tarziu sau a doua zi la micul dejun.

         Ingrediente:
  • 500 g pulpa de porc sau spata (fara os) tocata
  • 2 cartofi
  • o ceapa mica
  • cateva fire de patrunjel
  • 100g pesmet 
  • 3 catei usturoi
  • un ou
  • sare
  • piper
  • ulei pentru prajit

miercuri, 16 noiembrie 2011

Salata de pui cu porumb


         De mult am vazut aceasta reteta intr-o revista Libertatea pentru femei. M-a atras ca se face foarte usor si contine porumb.... mult porumb pe care eu il ador.

         Ingrediente (eu am facut portie dubla):

  • 1 kg piept pui dezosat si fara piele
  • 100 g unt
  • 2 cutii mici de porumb (170g cantitate neta)
  • 250 g cascaval
  • sare
  • piper
  • pentru ornat rosii, patrunjel verde

marți, 15 noiembrie 2011

Paste cu branza la cuptor


         Pentru cei care inca  nu au inceput postul va recomand aceste paste cu branza la cuptor. Sunt foarte delicioase, pot si mancate atat in timpul zilei cat si la micul dejun.

         Ingrediente:
  • 500 g paste (eu am ales penne)
  • 800 g branza dulce de vaci
  • 3 oua
  • 50 g unt
  • 250 ml lapte
  • 4 lg zahar (puteti sa puneti 6 daca preferati mai dulce)
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1/2 lingurita sare

luni, 14 noiembrie 2011

Aripioare de pui cu topping picant


          Cat de mult va plac aripioarele? Mie foarte mult.... Si mai ales daca sunt facute la cuptor si nu sunt prajite si mai mult...

         Ingrediente:
  • 8 aripioare de pui
  • 150 ml suc de rosii
  • 50 ml bere
  • 2 catei de usturoi
  • o jumatate lingurita de cimbru
  • o jumatate lingurita de piper
  • o jumatate lingurita de sare
  • o jumatate lingurita de boia de ardei iute        

vineri, 11 noiembrie 2011

Clatite cu carne de vita


        Clatite cu carne.... un aperitiv rece mai mult decat delicios care poate fi consumat si ca fel principal.
     
         Ingrediente:
  • 1,2 kg vrabioara de vita
  • 75 g unt
  • o telina
  • un pastarnac
  • doua ceapa
  • 2 morcovi
  • 14 - 15 clatite
  • 2 oua
  • 100 g pesmet
        Mod de preparare:
        Se spala bine carnea, se curata de pielite se taie in bucati, si se pune intr-o oala cu apa la fiert. Se spumeaza foarte des.

joi, 10 noiembrie 2011

Supa de pui


         Tot din categoria ce pot sa gatesc rapid cand ajung de la servici face parte si aceasta supa. Delicioasa si sanatoasa.
         Ingrediente:
  • 6 pulpe de pui
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • un ardei gras
  • o telina mica
  • o radacina de patrunjel
  • un pastarnac
  • 2 catei de usturoi
  • cateva fire de patrunjel
  • sare
  • piper
  • o lingurita de unt
  • optional taitei, sau cateva spaghete ce aveti prin casa      

miercuri, 9 noiembrie 2011

Salata de cruditati


         O salata pe cat de simpla pe atat de buna si aromata.

         Ingrediente:
  • 125 g morcov (de preferinta romanesc)
  • 125 g telina
  • 250 g mere
  • 20 g nuca
  • o portocala
  • putina zeama de lamaie

luni, 7 noiembrie 2011

Tort de nuci cu ananas


       
        Daca inca nu v-ati hotarat ce tort pregatiti pentru sarbatoritii vostri credeti-ma ca acesta e perfect din toate punctele de vedere...
        Ingrediente pentru blat:
  • 6 oua
  • 200 g miere
  • 200 g faina
  • doua plicuri zahar vanilat
  • 50 g nuci macinate       

duminică, 6 noiembrie 2011

File de porc umplut cu legume mexicane




          Am inceput sa ii sarbatorim pe Sfintii Mihail si Gavril inca de aseara. Ca fel principal am ales fileul de porc umplut cu legume mexicane, cu garnitura de orez si muraturi.

         Ingrediente:
  • o bucata file de porc de 2 kg
  • 2 pungi legume mexicane
  • 50 g unt
  • o caciulie de usturoi
  • o ceapa
  • un morcov         
  • sare
  • piper
  • cimbru

vineri, 4 noiembrie 2011

Varza cu slanina


           Ingrediente:
  • o varza mijlocie
  • 150 g slanina impanata cu carne (kaizer)
  • 50 ml ulei
  • o ceapa
  • un morcov
  • 6 lg bulion
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • o frunza dafin
  • o lingurita delicat