marți, 29 noiembrie 2011

Ciabatta - painea italienilor


        Eram in unul din marile hypermarketuri si vroiam o paine mititica deorece nu consumam foarte multa paine. Mi-a atras atentia bineinteles ciabatta, mititica si pufoasa...... Am fost multumita de alegere si asa am ajuns sa pun in practica aceasta retata..... Intamplator am gasit-o in revista Secrete de Chef!
 
        Ingrediente:
  • 500 g faina 650
  • 50 g masline (8 masline fara samburi)
  • 10 g sare
  • 10 g drojdie proaspata
  • 300 ml apa calduta
  • 250 ml ulei de masline
       Mod de preparare:
       Se cerne faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia amestecata cu putina 50ml apa calduta, sarea si maslinele.

         Se framanta bine si treptat se adauga si restul de apa. 


         Se adauga si uleiul de masline si se amesteca bine pana se incorporeza total in aluat apoi se scoate aluatul pe o planseta si se pliaza de cateva ori pana devine omogen. Nu presarati planseta cu faina.



       Se pune aluatul intr-un bol, se acopera si se lasa la crescut pentru 45 minute apoi se scoate din nou pe planseta, se intinde apoi se impatureste in patru si se pune inapoi in bol pentru inca 45 minute.




          Dupa ce au trecut cele trei sferturi de ora, se scoate din nou aluatul pe planseta, se imparte in patru, se impatureste si se lasa din nou la crescut pentru 40 minute.


         Se da drumul la cuptor la 180 grade (foc mijlociu).
         Fiecare bucata de aluat se intinde putin si i se indoaie doua margini.



       Se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt cu imbinarea dedesubt.


         Se introduc la cuptor, temperatura 180 grade timp de 25 minute.


       O  fotografie cu sectiunea...


      Si o idee cum sa o consumati la micul dejun.... alaturi de prosciutto si scamorza....

     
        Pofta buna!

3 comentarii:

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.