marți, 27 decembrie 2011

Cum se scoate apa din unt?!


De foarte multe ori in retetele pentru creme gasiti ''se scoate apa din unt''.
Multe persoane m-au intrebat cum se face acest lucru. Este foarte simplu.

Pachetul de unt se scoate din frigider (obligatoriu), se pune intr-un bol si cu o lingura de lemn se amesteca bine bine.
Prin acest procedeu ramane untul cremos si apa se separa. Apa rezultata se arunca.
Untul rezultat este baza pentru foarte multe retete de creme.

sâmbătă, 24 decembrie 2011

Craciun fericit tuturor!



Fie ca aceste sfinte sarbatori sa ne faca mai buni, mai intelegatori, mai..... cum vrea fiecare dintre noi! ! !

Va invit sa acultati un colind de pe la noi din Bucovina.

Craciun fericit tuturor!

vineri, 23 decembrie 2011

Suc de pere - facut acasa


In perioada sarbatorilor majoritatea persoanelor cumpara suc, suc natural, suc cu acid. Eu va recomand acest suc facut in casa, ca atare stiti exact ce beti. Mai ales ca se face foarte simplu si nu trebuie sa aveti grija lui.
Ingrediente:

  • 1.5 kg pere
  • 180 g zahar
  • 900 ml apa
  • zeama unei lamai

joi, 22 decembrie 2011

Salata de vinete cu maioneza


Zilele trecute mi s-a facut o mare pofta de salata de vinete asa ca am dezghetat o punga pusa din toamna la congelator.... Da da... am fost harnicuta... Va prezint mai jos cu fac eu salata de vinete:
Ingrediente:

  • 3 vinete (eu le-am avut la congelator)
  • 3 oua
  • 50 ml ulei
  • o lingurita mustar
  • o ceapa mica rosie
  • sare

miercuri, 21 decembrie 2011

Cornete

Aceaste cornete imi plac la nebunie, mai ales daca umplutura e compusa din frisca naturala si nuca. Cand eram copila mergeam cu uratul la bunici si mereu o ''tanti'' din sat ne servea, atat pe mine cat si pe fratele meu... Ce vremuri... Asteptam mereu sa ajungem la ea, ne obisnuisem ani de ani sa ne serveasca cu prajituri bune.
Pentru a o pune in practica aveti nevoie neaparat de conuri, fie din lemna fie din metal.
Ingrediente:
  • 250 unt sau margarina unirea
  • 250 ml lapte caldut
  • 2 lg zahar
  • 2 oua
  • 2 pl zahar vanilat
  • o lingura rom
  • 300 g nuca data prin masina
  • 100 g zahar
  • faina cat cuprinde ( in jur de 760 g)

marți, 20 decembrie 2011

Friptura impletita

Daca va doriti o friptura mai deosebita cu care sa va impresionati invitatii eu v-o recomand pe asta: friptura impletita. Gustul e nemaipomenit si e si foarte frageda.
Ingrediente:

  • 1,2 kg muschi file de porc
  • 1,2 kg carnati de porc in mat de oaie (subtiri)
  • 200 g unt
  • o ceapa taiata
  • doua caciulii usturoi  curatate, spalate
  • condimente

luni, 19 decembrie 2011

Mousse din somon afumat

O reteta delicioasa atat pentru adulti cat si pentru copii.... Mai ales daca o decorati cum am facut eu cu masline si ardei rosu....

Ingrediente:
  • 175 g file somon
  • 50 g branza topita
  • 150 ml smantana
  • o lingura suc de lamaie
  • o lingura coaja rasa de lamaie
  • boia
  • optional pentru decorat masline si 1/2 ardei rosu

Cornulete

Aceste cornulete vi le recomand cu drag pentru ca sunt delicioase. Se  pastreaza cateva zile proaspete deci puteti sa le faceti cu cateva zile inainte de Craciun.

Ingrediente:

  • 14 linguri lapte
  • 14 linguri ulei
  • 14 linguri zahar
  • 4 oua
  • 2 plicuri praf de copt
  • coaja de la o lamaie
  • sare
  • faina cat cuprinde (in jur de 800 g)
  • rahat si magiun pentru umplut
  • zahar pudra

vineri, 16 decembrie 2011

Cosulete cu ciocolata

Cat de mult va place ciocolata? Muuult.... Si mie... atunci or sa va placa la nebunie aceste cosulete dulci si aromate... Aveti nevoie neaparat de forme din aluminiu, dimensiuni 5-6 cm.  
Ingrediente:
  • 200 g faina
  • 100 g zahar
  • 125 g unt
  • 50 g migdale
  • 2 galbenusuri
  • sare

joi, 15 decembrie 2011

Paine tricolora


Am vazut aceasta reteta pe un blog spaniol, AICI si mi-a placut foarte mult. Este o reteta traditionala japoneza si reteta de baza contine 8 grame de ceai matcha (un ceai verde). Eu nu am avut ceai si l-am inlocuit dar a iesit gustoasa si pufoasa.
Coca formata este foarte moale si usor de gestionat. Se poate face si bicolora sau o paine simpla tine de imaginatia fiecaruia. 
Ingrediente paine de baza:
  • 500 g faina
  • 7 g drojdie uscata 
  • 2 linguri zahar
  • o lingura miere
  • un ou
  • 80 g smantana
  • 250 ml lapte caldut
  • o lingurita sare
  • 30 g unt topit

miercuri, 14 decembrie 2011

Drob de legume - de post

O reteta delicioasa pentru cei ce postesc si nu numai care se face foarte simplu.
Ingrediente:

  • 200 g orez
  • 2 cartofi fierti in coaja
  • o ceapa
  • o telina potrivita (350 g avea a mea)
  • 2 morcovi potriviti
  • 5 linguri cu pesmet
  • o legatura de patrunjel
  • 200 g branza tofu
  • sare
  • ulei si pesmet pentru uns tava

marți, 13 decembrie 2011

Lasagna cu pui


Ingrediente:
  • 9 foi de lasagna (alegeti -le pe cele care nu trebuie fierte)
  • 2 piepti de pui
  • 450 g cascaval
  • 2 oua
  • o legatura patrunjel
  • 100 g unt + o lingura
  • o lingura pesmet
  • sare 
  • piper
  • 12 linguri suc de rosii
  • 3 linguri faina
  • 250 ml lapte

luni, 12 decembrie 2011

Inghetata cu aroma de sarbatoare



        Incepand de astazi, 12.12.2011 in frigiderele Betty Ice sunt disponibile 3 variante noi de inghetata, editie speciala de sarbatori (Magia Sarbatorilor de Iarna).
        Din aceasta gama fac parte:

  1. Turta Dulce - inghetata cu aroma de turta dulce
  2. Tort de Mere - inghetata cu piscot, arome de mere si scortisoara
  3. Cheesecake - inghetata cu piscot si aroma de branza

       Toate aceste sortimente se gasesc la distribuitorii din toata tara, in ''insulele'' Betty Ice din cadrul mall-urilor precum si in hypermarket-urile REAL.
       Sunt disponibile in caserola de 1000 ml cat si la vaschete de 5000ml.
       In fotografie apar cele trei sortimente, una mai delicioasa decat cealalta.
      Pofta buna pofticiosilor!

      Fotografiile apartin firmei Betty Ice!

duminică, 11 decembrie 2011

Dulce de Leche - caramel din lapte

         La inceputul acestei luni Ama, bucatar sef AICI ne-a provocat foarte frumos. Fiecare participant a primit de la ea un link cu alt blog culinar care trebuia frunzarit, trebuia aleasa o reteta si probata. Gasiti detalii pe blogul Amei, AICI.
         Blogul pe care a trebuit sa il frunzaresc eu este al Liei , povesti culinare, care isi merita pe deplin acest titlu deoarece Lia ne povesteste la fiecare reteta origini, cum se serveste, cum se prepara.
         Deoarece suntem aproape de Craciun, m-am gandit sa aleg reteta Dulce de Leche, caramel din lapte mai pe romaneste foarte frumos prezentata de Lia AICI si foarte usor de facut.

vineri, 9 decembrie 2011

Rulada cu mascarpone si gem de piersici


Vroiam un desert mai deosebit si am ales aceasta rulada cu mascarpone si gem de piersici gustoasa si pufoasa.
Ingrediente foaia de rulada:

  • 4 oua
  • 5 linguri rase zahar
  • 5 linguri rase faina
  • un pliculet zahar vanilat

joi, 8 decembrie 2011

Parjoale din cartofi cu verdeata - de post


Pentru cei care postesc mai adaug inca o reteta delicioasa, parjoalele din cartofi cu verdeata.
Ingrediente:

  • 800 g cartofi
  • o ceapa mijlocie
  • o legatura patrunjel
  • sare
  • 150 g pesmet
  • 50 g margarina
  • piper
  • ulei pentru prajit

marți, 6 decembrie 2011

Milkshake cu banane

        O bautura pe cat de simplu de preparat pe atat de buna si sanatoasa. Merge cu diverse fructe. Astazi am ales bananele. 
        Ingrediente pentru o portie:

  • o banana
  • o cupa inghetata de vanilie
  • o lingurita miere (daca nu vreti prea dulce nu puneti)
  • un plic zahar vanilat
  • 250 ml lapte
  • fulgi de ciocolata pentru ornat

luni, 5 decembrie 2011

Pasta de ciuperci - de post


       In acest weekend am fost provocata sa gatesc ceva bun de post. Printre bunatati s-a numarat si aceasta reteta de pasta de ciuperci care a incantat papilele gustative tuturor. Buna si aromata.
       Ingrediente:

  • 600 g ciuperci champignon
  • o ceapa
  • 60 g nuci
  • 4 foi dafin
  • 2 catei usturoi
  • 4 lg ulei
  • sare
  • piper

sâmbătă, 3 decembrie 2011

Papricas de iepure


     
        Aveam prin congelator jumatate de iepure si nu stiam cum sa il gatesc. Am ales aceasta reteta si bine am facut ca a iesit fraged si delicios.
        Ingrediente:

  • o jumatate de iepure (puteti sa folositi un iepure, in acest caz dublati cantitatea la toate ingredientele)
  • 2 linguri ulei
  • o ceapa mare
  • 100 g slanina
  • o lingurita boia de ardei dulce
  • 4 linguri bulion
  • sare
  • piper

vineri, 2 decembrie 2011

Salata italiana de paste - de post


        Pastele sunt apreciate de foarte multe persoane mai ales ca pot fi adaptate la gustul fiecaruie si indiferent daca se gatesc cu peste, branza sau legume se gatesc extrem de usor.
        Pentru astazi am ales aceasta salata italiana de paste, care este delicioasa chiar daca este de post.
        Ingrediente:
  • 500 g penne (merge si alt sortiment de paste)
  • un dovlecel
  • un ardel rosu (gogosar)
  • ulei pentru prajit dovlecelul si arleiul
  • 2 catei de usturoi
  • 2 lg ulei de masline
  • o lingura otet balsamic
  • sare
  • marar pentru ornat

joi, 1 decembrie 2011

Salam de biscuiti


        Va mai amintiti de salamul de biscuiti facut de mamele sau bunicile noastre? Minunat..... e putin spus. Mai jos aveti reteta.


       Ingrediente:
  • 350 g biscuiti
  • 100 g unt
  • un ou
  • 125 ml lapte
  • 75 g zahar
  • 4 lingurite cacao
  • esenta de rom
  • 2 lg rom 
  • 50 g stafide
  • 100 g nuca 
  • 50 g nuca cocos

miercuri, 30 noiembrie 2011

Ciorba de cartofi - de post


        Pentru cei care postesc recomand aceasta reteta delicioasa de ciorba de cartofi. Contine multe legume deci este si sanatoasa.

       Ingrediente:
  • 9 cartofi
  • 4 lg ulei de masline
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 2 bucati pastarnac
  • un ardei gras
  • o telina mica
  • 500 ml bors acru (+/- depinde cat este de acru)
  • o legatura patrunjel
       Mod de preparare:
       Se curata zarzavaturile si se spala.


         Intr-o cratita de 4-5 l se pune uleiul la incins. Se adauga ceapa tocata si morcovul dat pe razatoare, se calesc foarte foarte putin amestecand mereu.


          Se adauga 3 l de apa pastarnacul, telina si ardeiul taiate in doua. Dupa 20 minute se adauga si cartofii taiati cubulete si putina sare.

        
         Se lasa pe foc pana fierb cartofii, se adauga borsul (fier in brealabil intr-un ibric) si se potriveste de sare. Se adauga patrunjelul tocat si se opreste focul.


        Mie imi place foarte mult aceasta ciorba daca o mananc cu paine prajita. Ii da un gust minunat.


        Pofta buna!
          

marți, 29 noiembrie 2011

Ciabatta - painea italienilor


        Eram in unul din marile hypermarketuri si vroiam o paine mititica deorece nu consumam foarte multa paine. Mi-a atras atentia bineinteles ciabatta, mititica si pufoasa...... Am fost multumita de alegere si asa am ajuns sa pun in practica aceasta retata..... Intamplator am gasit-o in revista Secrete de Chef!
 
        Ingrediente:
  • 500 g faina 650
  • 50 g masline (8 masline fara samburi)
  • 10 g sare
  • 10 g drojdie proaspata
  • 300 ml apa calduta
  • 250 ml ulei de masline

luni, 28 noiembrie 2011

Salata cu sunca si ou



         Daca vreti o salata buna de tot aceasta reteta este ideala. Se face foarte rapid iar gustul este nemaipomenit.

        Ingrediente:

  • 200 g sunca
  • 2 oua
  • 2 felii paine prajita
  • o rosie
  • un castravete
  • un ardei gras rosu
  • o cutie mica de porumb
  • sare 
  • piper
  • 2 lg ulei de masline

duminică, 27 noiembrie 2011

Chiftelute de ton cu mac


         De obicei cand pregatesc aperitive imi place sa fie cat mai animate. Cele monotone nu imi plac, sa fie totul de aceeasi culoare. M-au atras aceste chiftelute tocmai din cauza aceasta..... dar s-a dovedit ca si gustul este nemaipomenit.

        Ingrediente (pentru 12 chiftelute):

  • o conserva de ton in ulei de masline (100g)
  • 25 g unt
  • 2 lingurite mustar
  • o lg smantana
  • o lingurita marar tocat
  • sare 
  • piper
  • o lingurita zeama de lamaie
  • 50 g mac

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Mancare de cartofi cu ceafa de porc


          Acest sortiment de mancare face parte din categoria "de la mama de-acasa" si e intotdeauna binevenit. Mai ales daca este preparat cu sos de rosii cum am ales eu sa il gatesc.

         Ingrediente:

  • 500 g cartofi
  • 500 g ceafa porc
  • 3 morcovi
  • o cutie rosii in suc propriu (400g)
  • 2 catei usturoi
  • o ceapa
  • cateva fire de patrunjel
  • cateva fire de marar
  • sare
  • piper
  • o lingurita boia dulce
  • cimbru
  • 25 ml ulei

vineri, 25 noiembrie 2011

Salata de fasole cu ierburi - de post


          Mi-am propus sa mai adaug cateva retete de post pe blog, rapide si delicioase. Aceasta salata de fasole cu ierburi se incadreaza perfect.

          Ingrediente:

  • o cutie cu fasole boabe (250 g continut net)
  • cateva fire de patrunjel
  • cateva fire de marar
  • un catel mare de usturoi
  • o ceapa mica
  • 2 lg ketchup
  • 2 lg ulei de masline

joi, 24 noiembrie 2011

Calzone cu mortadella - un alt fel de pizza


         Aveam prin frigider prea multa mortadella (o sunca de porc cu incluziuni de grasime, cam 15 % si boabe de piper, masline, fistic) si scamorza (un sortiment de branza de vaca similar cu mozzarella) si am ales aceasta reteta care a iesit minunta.
         Calzone sunt pachetele din aluat de paine umplute cu diverse mezeluri, legume, branza si orice alt ceva va mai trece prin minte....


         Ingrediente aluat:
  • 400 g faina
  • 15 g drojdie
  • o lingurita sare
  • 270 ml apa calduta (pot fi 265 dar si 275 in functie de faina)

miercuri, 23 noiembrie 2011

Creier pane


         Aceasta reteta imi aduce aminte de anii de stundentie... si de formatia Boney M...... care a avut un concert de nota 10+  la Gura Humorului in 2006. Mii de persoane radiau de fericire pe langa scena ca si-au vazut visul implinit..... acela de a asista la un concert Boney M.
        Eram la Otilia, prietena mea si nici macar nu vroiam sa gust creierul.... M-a convins..... dar cand mai erau doar cateva bucati.... si mi s-a parut atat de bun..... pacat ca nu mai avea.

        Ingrediente:
  • 500 g creier
  • 2 oua
  • 2 lg faina
  • sare
  • piper
  • 2 lg otet

marți, 22 noiembrie 2011

Pui cu smantana




        Celor ce iubesc sosurile cu smantana, ciulamaua sigur le va fi pe plac si aceasta reteta. Atat mie cat si fratelui meu ne place nespus puiul cu smantana. Se prepara foarte usor.

        Ingrediente:
  • 1kg piept pui (merge si cu pulpe)
  • 700 g smantana
  • 50 g unt
  • 2 lingurite faina
  • sare
  • o legatura marar
  • o legatura patrunjel
  • o ceapa

sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Cannelloni cu branza si marar


          Cannelloni sunt paste cilindrice mai marisoare care de obicei se servesc umplute si acoperite de un sos, in general bechamel.
          Astazi m-am oprit asupra retetei cannelloni cu branza, gasita intr-o revista libertatea pentru femei... Cand aud cuvinetele ''branza si marar'' imi aduc aminte ca in facultate am dat o fuga pana la patiseria de langa. In fata mea o domnita cere.... o placinta cu branza si una cu marar :).... Sper sa nu credeti si voi ca un cannellonni e umplut cu branza si unul cu marar.... Branza se amesteca cu mararul :)

          Ingrediente:
  • 13 bucati cannelloni
  • 300 g branza de vaci
  • o legatura marar
  • 2 oua
  • 3 lg smantana
  • optional 100 g cascaval
  • 50 g unt
  • o lingura pesmet
  • jumatate lingurita sare

vineri, 18 noiembrie 2011

Chicken fingers


         Daca vreti sa gatiti ceva rapid si sanatos va recomand aceasta reteta. Este foarte delicioasa pe placul tuturor, atat al adultilor cat si al copilasilor.

         Ingrediente:

  • un piept de pui
  • 50 ml lapte
  • 100 g pesmet
  • jumatate lingurita sare
  • piper

joi, 17 noiembrie 2011

Chiftelute delicioase


          Nu stiti ce sa mai faceti ca sa va potoliti foamea? Va sugerez aceste chiftelute delicioase care se prepara rapid, iar daca va raman cateva le puteti consuma si mai tarziu sau a doua zi la micul dejun.

         Ingrediente:
  • 500 g pulpa de porc sau spata (fara os) tocata
  • 2 cartofi
  • o ceapa mica
  • cateva fire de patrunjel
  • 100g pesmet 
  • 3 catei usturoi
  • un ou
  • sare
  • piper
  • ulei pentru prajit

miercuri, 16 noiembrie 2011

Salata de pui cu porumb


         De mult am vazut aceasta reteta intr-o revista Libertatea pentru femei. M-a atras ca se face foarte usor si contine porumb.... mult porumb pe care eu il ador.

         Ingrediente (eu am facut portie dubla):

  • 1 kg piept pui dezosat si fara piele
  • 100 g unt
  • 2 cutii mici de porumb (170g cantitate neta)
  • 250 g cascaval
  • sare
  • piper
  • pentru ornat rosii, patrunjel verde

marți, 15 noiembrie 2011

Paste cu branza la cuptor


         Pentru cei care inca  nu au inceput postul va recomand aceste paste cu branza la cuptor. Sunt foarte delicioase, pot si mancate atat in timpul zilei cat si la micul dejun.

         Ingrediente:
  • 500 g paste (eu am ales penne)
  • 800 g branza dulce de vaci
  • 3 oua
  • 50 g unt
  • 250 ml lapte
  • 4 lg zahar (puteti sa puneti 6 daca preferati mai dulce)
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1/2 lingurita sare

luni, 14 noiembrie 2011

Aripioare de pui cu topping picant


          Cat de mult va plac aripioarele? Mie foarte mult.... Si mai ales daca sunt facute la cuptor si nu sunt prajite si mai mult...

         Ingrediente:
  • 8 aripioare de pui
  • 150 ml suc de rosii
  • 50 ml bere
  • 2 catei de usturoi
  • o jumatate lingurita de cimbru
  • o jumatate lingurita de piper
  • o jumatate lingurita de sare
  • o jumatate lingurita de boia de ardei iute        

vineri, 11 noiembrie 2011

Clatite cu carne de vita


        Clatite cu carne.... un aperitiv rece mai mult decat delicios care poate fi consumat si ca fel principal.
     
         Ingrediente:
  • 1,2 kg vrabioara de vita
  • 75 g unt
  • o telina
  • un pastarnac
  • doua ceapa
  • 2 morcovi
  • 14 - 15 clatite
  • 2 oua
  • 100 g pesmet
        Mod de preparare:
        Se spala bine carnea, se curata de pielite se taie in bucati, si se pune intr-o oala cu apa la fiert. Se spumeaza foarte des.

joi, 10 noiembrie 2011

Supa de pui


         Tot din categoria ce pot sa gatesc rapid cand ajung de la servici face parte si aceasta supa. Delicioasa si sanatoasa.
         Ingrediente:
  • 6 pulpe de pui
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • un ardei gras
  • o telina mica
  • o radacina de patrunjel
  • un pastarnac
  • 2 catei de usturoi
  • cateva fire de patrunjel
  • sare
  • piper
  • o lingurita de unt
  • optional taitei, sau cateva spaghete ce aveti prin casa      

miercuri, 9 noiembrie 2011

Salata de cruditati


         O salata pe cat de simpla pe atat de buna si aromata.

         Ingrediente:
  • 125 g morcov (de preferinta romanesc)
  • 125 g telina
  • 250 g mere
  • 20 g nuca
  • o portocala
  • putina zeama de lamaie

luni, 7 noiembrie 2011

Tort de nuci cu ananas


       
        Daca inca nu v-ati hotarat ce tort pregatiti pentru sarbatoritii vostri credeti-ma ca acesta e perfect din toate punctele de vedere...
        Ingrediente pentru blat:
  • 6 oua
  • 200 g miere
  • 200 g faina
  • doua plicuri zahar vanilat
  • 50 g nuci macinate       

duminică, 6 noiembrie 2011

File de porc umplut cu legume mexicane




          Am inceput sa ii sarbatorim pe Sfintii Mihail si Gavril inca de aseara. Ca fel principal am ales fileul de porc umplut cu legume mexicane, cu garnitura de orez si muraturi.

         Ingrediente:
  • o bucata file de porc de 2 kg
  • 2 pungi legume mexicane
  • 50 g unt
  • o caciulie de usturoi
  • o ceapa
  • un morcov         
  • sare
  • piper
  • cimbru

vineri, 4 noiembrie 2011

Varza cu slanina


           Ingrediente:
  • o varza mijlocie
  • 150 g slanina impanata cu carne (kaizer)
  • 50 ml ulei
  • o ceapa
  • un morcov
  • 6 lg bulion
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • o frunza dafin
  • o lingurita delicat       

luni, 31 octombrie 2011

Peste la gratar


          Din nou retete delicioase din categoria ajung tarziu acasa ce mananc :)...  dar mai ales ce prepar rapid....
          Raspunsul.... peste la gratar...... Delicios delicios delicios...

          Ingrediente (pentru o persoana):
  • 3 buc file peste (al meu era merluciu, nu este foarte important sorimentul, sa fie un peste cu carne alba)
  • 2 catei usturoi
  • ulei de masline