miercuri, 29 februarie 2012

Paine integrala cu fulgi de ovaz


Imi place mult painea integrala. E mult mai sanatoasa decat painea cu faina alba si mult mai satioasa. Astazi am ales painea rotunda cu faina integrala si fulgi de ovaz. Este de post sa stiti.

Ingrediente:
  • 450 g faina grau
  • 2 lingurite sare
  • 15 g drojdie proaspata
  • 300 ml apa calduta (+/- 10 ml in functie de faina)

marți, 28 februarie 2012

Clatite cu branza si smantana la cuptor


Acest desert delicios il gasiti de obicei in zona Bucovinei, pe la majoritatea pensiunilor, restaurantelor si chiar in unele pub-uri. Este apreciat de toata lumea.

Ingrediente clatite:
  • 5 oua
  • 7 linguri cu varf faina
  • 5 linguri zahar 
  • 500 ml lapte
  • un varf cutit sare
  • o lingurita extract vanilie (2 plicuri zahar vanilat)
  • 20 ml ulei pentru uns tigaia
  • 10-15 g unt pentru uns bolul
Ingrediente umplutura:
  • 600 g branza
  • 70 g zahar
  • 2 oua
  • 50 g stafide
  • o lingurita extract vanilie (2 plicuri zahar vanilat)
Ingrediente topping:
  • 250 g smantana
  • 4 linguri zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
Mod de preparare:
Se amesteca ouale cu faina. Se adauga zaharul, laptele si sarea si se bat bine impreuna.  Se adauga vanilia si se mixeaza din nou pana se omogenizeaza. Se lasa sa respire 15-20 minute.
Se incinge o tigaie cu coada si se unge cu foarte putin ulei. Se toarna cate un polonic (mai mic) din compozitie si se roteste tigaia pana cand pasta acopera tot fundul. Cand s-a desprins de tigaie (o mai ajutam pe margini) se intoarce clatita cu un cutit lat sau o spatula. Se lasa sa se rumeneasca si apoi se rastoarna pe o farfurie intinsa. Se procedeaza la fel cu toate clatitele.
Se pune intr-un bol branza cu ouale, stafidele, zaharul si extractul de vanilie si se amesteca bine.
Se da drumul la cuptor la 190 grade (foc potrivit).
Se impacheteaza clatitele, prin rulare...
Si se pun intr-un bol uns cu unt. Eu am umplut 10 clatite. Merg chiar 14-15 daca se pune mai putina branza in interior. (Cele ramase le-am consumat cu crema de ciocolata si cu dulceata. )
Smantana se bate cu zaharul. Daca smantana este prea tare se adauga si 2-3 linguri lapte.Amestecul se distribuie uniform peste clatite si peste el se distribuie zaharul vanilat.
Se da la cuptor (preincalzit 190 grade) pentru 30 minute.
Se consuma calde...
Sunt delicioase...
Sa aveti pofta!




luni, 27 februarie 2012

Colac impletit in 4 - Challah


Challah este o paine imbunatatita cu oua, cu o textura usoara, pregatita pentru sarbatoarea sabatului evreiesc dar si pentru a sarbatori alte evenimente religioase. Se impleteste in 4, dar se poate si in opt pentru o paine foarte speciala.

Ingrediente:

  • 570 g faina (+/- 10 g in functie de faina)
  • 2 lingurite sare
  • 20 g drojdie proaspata
  • 200 ml apa calduta
  • 2 linguri zahar pudra
  • 2 oua
  • 75 g unt topit

sâmbătă, 25 februarie 2012

Cornuri in doua culori


Cornurile acestea le-am facut sambata trecuta. Au iesit foarte multe si ma gandeam ca sigur nu vom dovedi sa le terminam..... Nu numai ca le-am terminat rapid dar mai si vroiam.

Ingrediente:
  • un kg faina
  • 450 ml lapte caldut
  • 130 g ulei
  • 2 oua
  • 3 linguri zahar
  • 40 g drojdie 
  • o lingurita praf de copt (dizolvat cu o lingurita otet)
  • coaja de la o lamaie
  • esenta
  • 4 linguri cacao
  • 4 linguri apa
  • 2 -3 linguri apa pentru uns inainte de a fi bagate la cuptor

vineri, 24 februarie 2012

Pastrav la gratar


Pastravul la gratar, cu putin mujdei si cu cateva scrijele a fost atractia principala de duminica, desi pe gratarel mai existau si alte bunatati.
Se face foarte repede, este fraged, si daca mai pomenesc cat de sanatos este.... tot sa mananci.

Ingrediente:
  • 2-3 pastravi de persoana
  • sare
  • ulei

miercuri, 22 februarie 2012

Pulpe de pui la cuptor


De fiecare data cand vreau sa fac ceva rapid fara sa ma "implice prea mult" aleg pulpele de pui dezosate la cuptor. Sunt foarte bune, fragede si pe placul tuturor.

Ingrediente:
  • 1-1.2 kg pulpe de pui (eu folosesc dezosate si fara piele de obicei, astfel scap de "pirpilitul" pufului de pe piele :) )
  • 6-7 catei usturoi
  • 6 linguri ulei de masline
  • 4 linguri suc de rosii
  • sare
  • piper
  • 100 ml apa

marți, 21 februarie 2012

Fagurei


Ieri am primit aparatul electric care coace fagurei (waffles, gaufre) si nuci! Sunt foarte multumita de el! Aseara am facut fagurei pentru ca nu am mancat de foarte mult timp si bineinteles am testat aparatul. Vedeti rezultatele mai jos :).

Ingrediente:
  • 2 oua
  • 125 g zahar (o canita)
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 500 ml lapte
  • 200 ml ulei (o canita si jumatate)
  • o lingurita bicarbonat de sodiu stins cu o lingurita otet (sau zeama de lamaie)
  • faina cat cuprinde (compozitia trebuie sa fie ca o smantana groasa)
  • cateva picaturi esenta de vanile (rom)

luni, 20 februarie 2012

Pizza cu bacon si aluat din bere


La inceputul lunii decembrie Amane-a provocat foarte frumos. Fiecare participant a primit de la ea un link cu alt blog culinar care trebuia frunzarit, trebuia aleasa o reteta si probata. Gasiti detalii pe blogul Amei, aici.
Blogul pe care a trebuit sa il frunzaresc eu este Olive`s Kitchen si m-a atras aluatul de pizza cu bere, gasiti reteta aici

Ingrediente aluat:
  • 500 g faina
  • 300 ml bere (in functie de faina pot intra +/-)
  • 7 g drojdie uscata
  • o lingurita cu varf sare
  • 3 linguri ulei de masline
Ingrediente compozitie:
  • 300-350 g cascaval ras
  • 300-350 bacon taiat cubulete (cel de la gourmet e preferatul meu)
  • o cutie mica porumb
  • ketchup

vineri, 17 februarie 2012

Chifle cu model pentru cina

Aceste chifle cu aspect deosebit sunt perfecte pentru petreceri. Puteti sa pregatiti o cantitate dubla de aluat din care sa patrati jumatate in congelator, impachetata ermetic. Trebuie doar dezghetat, uns cu ou si copt apoi.

Ingrediente:
  • 460 g faina 
  • 2 lingurite sare
  • o lingurita zahar pudra
  • 6 g drojdie uscata
  • 50 g unt
  • 250 ml apa calduta
  • un ou
Pentru topping (uns):
  • un galbenus 
  • o lingura apa
  • seminte de mac si susan

joi, 16 februarie 2012

Lapte acru de casa


Din cand in cand fac lapte acru! La tara mamaia mereu ne facea, il mancam cu mamaliguta calda si scrob. Stiti ce inseamna scrob? Omleta, facuta ori cu branza, ori cu smantana mereu mancam cu pofta mai ales ca in vacantele de vara ne strangeam toti pe la tara! Era cearta de la "rasul ceaunului", cred ca stiti ca dupa ce se face mamaliga si se fierbe laptele in acelasi ceaun fara a fi spalat se formeaza o coaja, da pe aceea era bataie!

Laptele acru se face foarte usor, mai ales daca aveti niste lapte fiert si nu ii gasiti intrebuintare. E sanatos.

Ingrediente pentru o ulcica de lapte acru de 1.5 l:

  • 1.5 l lapte
  • 3 linguri smantana

miercuri, 15 februarie 2012

Franzela cu faina integrala si seminte de mac


Aceasta paine este versiunea englezeasca a baghetei indesate care se gaseste in toata Europa si este preparata printr-o metoda usoara de dospire si cu mai putina drojdie decat in mod normal. Rezultatul este o franzela care se pastreaza timp indelungat cu o aroma puternica. Face parte tot din cartea Retete delicioase pentru prepararea painii.

Ingrediente aluat:
  • 340 g faina
  • 340 g faina integrala
  • 2 lingurite sare
  • 15 g drojdie
  • 430 ml apa
Ingrediente topping:
  • 1/2 lingurita sare
  • 2 linguri apa
  • seminte de mac

duminică, 12 februarie 2012

Cupcakes pentru Valentine's Day


Iata ca am pregatit si primele cupcakes. Nu stiu daca se intampla asta daca nu ma motiva Isabela, cu al ei concurs Cupcakes pentru Valentine’s Day. Prin urmare am luat o carte cu cupcakes si am gatit prima reteta din ea: cupcakes - reteta de baza. Eu am facut reteta dubla datorita blatului roz.... vedeti mai jos. Au iesit 16 bucati.

Ingrediente petru blat (toate la temperatura camerei):
  • 350 g unt
  • 350 g zahar
  • 2 lingurite zahar vanilat alb pudra (merge inlocuit cu zaharul vanilat)
  • 6 oua
  • 350 g faina
  • 4 linguri lapte
  • 3-4 picaturi colorant rosu
Ingrediente glazura:
  • 160 g ciocolata alba
  • 4 linguri smantana
Pendru decor: inimioare din pasta de lapte praf, facute de mine.

Mod de preparare blat:
Se porneste cuptorul la foc potrivit, 180 grade.
Intr-un bol se pun untul si ambele feluri de zahar. Se amesteca bine pana se topeste zaharul.
Se adauga treptat cate un ou pana se incorporeaza toate.
Se adauga laptele si jumatate din cantitatea de faina. Se mixeaza pana se omogenizeaza apoi se adauga si restul de faina.
Se ia din compozitia formata 300 g, se pune intr-un bol si se amesteca cu cateva picaturi de colorant alimentar rosu. Bolul cu restul de compozitie se acopera cu o folie.
Se amesteca cu o spatula pana se omogenizeaza. Compozitia formata se pune intr-o tava de dimensiune 23*27 cm tapetata cu hartie de copt.
Se da la cuptor pentru 20 minute, apoi se scoate, se lasa 2-3 minute in tava apoi se rastoarna pe un fund.
Se decupeaza cu forma inimioare mici care incap in hartiutele de cupcakes.
Se pune in fiecare compartiment cate o lingura din compozitie.
Se pun inimioarele in mijloc, toate in aceeasi directie, pentru a sti cum le taiati.
Se adauga din nou compozitie cat sa ocupe 2/3 din forma.
Se dau la cuptor pentru 20-25 minute .


Mod de preparare glazura:
Se pune o cratita mai mica pe foc cu apa. Ciocolata si smantana se pun intr-un ibric, care se aseaza in cratita de pe foc.
Se lasa pe foc pana se topeste ciocolata si se omogenizeaza compozitia.
Se ia de pe foc si se amesteca pana ce glazura se mai intareste putin.
Se toarna cate o lingura de glazura pe fiecare cupcakes. Aveti grija sa va puneti un semn cum e pozitionata inimioara pentru a sti cum o taiati.
Sa va iubiti mereu, indiferent de zi si sa aveti pofta de cupcakes!

P.S. Particip cu aceasta reteta si la provocarea secreta organizata de Violeta, pe Caietul cu Retete.

vineri, 10 februarie 2012

Placinta cu pui si cartofi


Vine weekendul cu pasi repezi.... De cand il astept. Mi-e dor de o leneveala insa nu stiu cat voi avea rabdare sa lenevesc si sa nu testez retete din noile carti de bucate achizitionate :).
Va recomand pentru acest sfarsit de saptamana aceasta placinta delicioasa cu piept de pui si cartofi.

Ingrediente aluat:
  • 400 g faina
  • 2 oua
  • 100 ml apa
  • un varf cutit sare
Ingrediente umplutura:
  • 8 cartofi taiati cubulete fierti
  • 3 linguri ulei de masline
  • 2 piepti pui (1.2 kg)
  • 80 g unt
  • 200 ml vin
  • sare
  • piper
  • rozmarin
  • o legatura  patrunjel
  • 200 g cascaval ras

joi, 9 februarie 2012

Muffins cu ciocolata


De mult tot am promis ca fac muffins cu ciocolata. M-am tinut de cuvant. Au iesit minunate pacat ca intr-o tava sunt doar 12. Colegii de la servici au tabart pe ele si nici macar nu au avut toti... Data viitoare trebuie sa vin cu 3 tavi sa fie toata lumea multumita :).

Ingrediente (12 muffins):
  • 250 g faina
  • un plic praf copt (10 g)
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • un ou
  • 125 g zahar
  • un plic zahar vanilat
  • 80 ml ulei
  • 250 ml lapte
  • 100 g ciocolata

miercuri, 8 februarie 2012

Painici cu lapte - petit pains au lait


Astazi sunt vesela. De ce? E simplu! Mi-am achizitionat cartea "Retete delicioase pentru prepararea painii" si sunt mai mult decat incantata de ea! Merita toti banutii!
Si.... nu e singurul motiv! Astazi ar trebui sa primesc mixerul meu mult visat! Da da.... de cand mi-l doresc! Mai ales pentru framantat, intre o masina de paine si acest mixer.... am optat pentru mixer!
Sa revin la painicile mele cu lapte, bineinteles ca reteta e din cartea sus mentionata.
Un aluat atat de elastic si usor de modelat....

Ingrediente:
  • 450 g 
  • 2 lingurite rase sare 
  • o lingura zahar pudra
  • 50 g unt 
  • 15 g drojdie 
  • 280 ml lapte +15 ml pentru uns painicile
  • o lingura ulei

marți, 7 februarie 2012

Clatite - reteta de baza


Am gasit de foarte multe ori in diverse retete ingredientul principal clatitele. Reteta mea de baza pentru clatite este cea prezentata mai jos.

Ingrediente:
  • 3 oua
  • un varf cutit sare
  • 280 g faina
  • 500 ml lapte
Daca clatitele le preparati ca desert atunci mai adaugati in compozitie:
  • 2 linguri zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat

duminică, 5 februarie 2012

Chec din albus cu nuca


De foarte multe ori se intampla sa folosim numai galbenusurile, la maioneze, la diferite creme pe baza de vanilie si nu numai. Ce facem cuu albusurile? Le putem congela si cand ne e dor de bunatai le punem la dezghetat si le folosim la reteta dorita. Asa am ajuns si eu sa adun albusuri cat pentru checul de mai jos.

Ingrediente:
  • 8 albusuri (scoase din frigider sau proaspat dezghetate)
  • 200 g zahar
  • 180 g faina
  • 200 g nuca (poate lipsi sau poate fi inlocuite cu diverse fructe uscate)
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • coaja de la o lamaie
  • o lingura zeama de lamaie
  • 15 g unt pentru uns tava

Cum se fac cornetele pentru decorat


De foarte multe ori mi s-a intamplat sa nu gasesc marimea potrivita la varful posului. Din cauza aceasta cand am de decorat ceva marunt prefer sa folosesc un cornet de hartie. Se fabrica foarte usor si nici nu mai ai de spalat nimic dupa :).
Gasiti explicatii in filmuletul de mai jos:

vineri, 3 februarie 2012

Friptura de porc impanata


Ce ziceti de o friptura de porc impanata? Mi se pare foarte potrivita cu vremea de afara.
Ingrediente:
  • 800 g pulpa de porc
  • 50 g slaninuta
  • 4-5 catei usturoi
  • 150 ml vin alb demisec
  • un 
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 3 linguri ulei de masline

miercuri, 1 februarie 2012

Tort tiramisu cu crema mascarpone

Usor, delicios si rafinat, asa este acest tort. Cantitatea de mascarpone nu este foarte mare. In cealalta reteta existenta la mine pe blog trebuie de 4 ori mai mult mascarpone.

Ingrediente blat:
  • 500 g piscoturi (2.5 pachete)
Ingrediente crema:
  • 2 galbenusuri
  • 1 plic zahar vanilat
  • 75 g zahar pudra
  • 500 g mascarpone
  • 200 g frisca vegetala (merge si naturala)
  • 200 g smantana 
  • 4 linguri zahar
Ingrediente sirop:

  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri rase ness
  • 500 ml apa
  • 3 linguri crema whisky
  • 1 plic zahar vanilat