In fiecare an fac gem de prune. Imi place foarte mult si in pragul sarbatorilor de iarna mereu il folosesc la unele prajituri. Pregatitul prunelor si al borcanelor nu ia foarte mult timp, cel mai mult dureaza fiertul. Uneori ajunge si pana la 6-8 ore.
Ingrediente pentru 10 borcane mici:
- 5 kg prune
- 1 kg zahar
Spalati prunele si curatati-le de samburi. Intr-o cratita mai mare puneti un strat de prune, un strat de zahar, unul de prune pana terminati prunele. Ultimul strat trebuie sa fie de zahar
Puneti oala pe foc mic si amestecati din cand in cand pana se ingroasa gemul. Ideala ar fi o cratita de tuci sau de inox (mai gros). A stat pe foc in jur de 8 ore, am amestecat in gem cam din 2 in 2 ore. Puneti cel mai bine o alarma ca sa fiti siguri ca nu uitati de gem pe foc.
Puneti gemul in borcane, acoperiti-le cu capace sau cu celofan. Am apelat la a doua varianta deoarece nu am gasit pentru borcanele mele capace potrivite.
Am batut un albus de ou, am uns marginea fiecarui borcan, am fixat pe fiecare borcan o bucata (impaturita in 4) de celofan si am legat strans cu sfoara.
Puneti-le intr-o tava peste un prosop. Turnati apa in tava pana aproape o umpleti si dati-o la cuptor la 180 grade (sa nu fie incalzit) pentru o ora.
Pana sa il folosesc la prajituri il mananc pe painite de orez :).
Sa aveti spor si pofta!