vineri, 24 august 2012

Compot de prune pentru iarna


Va recomand o reteta simpla de compot de prune care trece iarna cu brio.

Ingrediente:
  • prune (in jur de 10 kg cu samburi)
  • zahar (un kg)
  • apa (7 litri)
Ingredientele nu sunt standard pentru ca difera gusturile. Compotul facut de mine nu este nici foarte dulce si nici acru. Daca doriti mai acru puneti mai putin zahar iar daca va este pe plac un compot mai dulce puneti mai mult. 
Conteaza si ce tipuri de borcane folositi. In functie de borcane si kilogramele de prune veti sti ce cantitate de sirop trebuie facut.

Mod de preparare:
Spalati bine borcanele apoi prunele. Umpleti 3/4 din borcan cu prune.
Turnati doar intr-un borcan peste prune apa. Masurati cantitatea de apa care intra intr-un borcan si inmultiti-o cu numarul de borcane pe care il aveti. Puneti intr-o cratita incapatoare apa necesara si cand da in clocot adaugati zaharul. Lasati pe foc pana se dizolva zaharul. La 7 litri de apa am folosit 1 kg zahar. Am avut 8 borcane de 1.7 litri. Lasati cateva minute la racit. Puneti un cutit sub borcan si adaugati apa. Puneti-le capacele.
Puneti pe fundul unei cratite mari un prospop apoi puneti cate borcane incap. Aveti grija sa nu se atinga intre ele.
Adaugati apa in cratita puneti-o pe foc potrivit. Lasati pe foc in jur de o ora sau pana ce incep prunele sa crape apoi scoteti-le din cratita si acoperiti-le cu o patura.

Ce frumoasa culoare are compotul meu :).
Si prunele sunt numai bune...
Sa aveti spor!

18 comentarii:

  1. Felicitãri furnicutzo, si mie imi place mai ales pt gomboti :)

    RăspundețiȘtergere
  2. mi se pare cam mult o ora pe foc...

    RăspundețiȘtergere
  3. mi se pare cam putin zahar eu pun la 4 l apa 1 kg zahar si e foarte bun

    RăspundețiȘtergere
  4. mi se pare mult o ora eu tin pana nu mai poti tine mana pe capac

    RăspundețiȘtergere
  5. eu intr un borcan de 720g pun apa in fundul lui, pun 3 linguri de zahar, agit putin pt a se topi catusi de cat zaharul...apoi umplu borcanul cu prune si completez cu apa pn la gatul borcanului... le pun ca tine intr un vas, dar impaturite fiecare, in ziar, iar apa tb sa le vina pn la capac... cand apa din vas fierbe le las max 15 min (pn c incep prunele sa crape) ... cantitatea de zahar depinde de prune si de gusturile fiecaruia... eu stiu k pt compoturi timpul de fierbere e de max 20 min

    RăspundețiȘtergere
  6. il fac si eu astazi sper sa imi iasa bun si sa stea pana la iarna, multumesc pt reteta!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Face- ti si voi si va v-a înebuni la iarna papilele gustative,așa e de bun
    !!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Azi am gustat din reţeta făcută după sfaturile tale! Ce crezi? Excelentă! Mulţumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  9. Irina ,spune-mi te rog de ce dupa ce au fiert s-au ridicat prunele sus .... ? Si nu se lasa jos ...?

    RăspundețiȘtergere
  10. E pe foc... :) multumesc pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
  11. E pe foc... :) multumesc pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
  12. Am o întrebare nu se pune deasupra borcanelor conservant?

    RăspundețiȘtergere
  13. Am o întrebare nu se pune deasupra borcanelor conservant?

    RăspundețiȘtergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.