Care sunt muraturile mele preferate???? Ati ghicit! Castravetii murati in saramura. Sunt deliciosi, se pastreaza bine si pregatesc foarte rapid.
Ingrediente:
- 14 -15 kg castraveti bine spalati
- 13 litri apa
- 520 g sare gema neiodata (40 g/ litru de apa)
- 60-100 g (4-5 caciulii) usturoi
- 10 frunze de hrean
- 60-100 g marar uscat cu samanta
- cateva frunze de visin
- 2-3 ardei iuti
- boabe de mustar
- 13 borcane de 1.7 litri spalate bine
Usturoiul, mararul, si frunzele de hrean au rol de conservare. Celelate ingrediente pot fi schimbate in functie de preferinte. Puteti adauga si boabe de piper, foi de dafin, cimbru, etc.
Mod de preparare:
Puneti apa intr-o cratita pe foc si cand incepe a fierbe turnati sarea. Dupa ce s-a dizolvat bine sarea mai dati cateva clocote saramurii apoi opriti focul. Lasati-o sa se aseze 5-10 minute timp in care pregatiti borcanele.
Pe fundul borcanelor puneti 1/3 dintr-o frunza de hrean, cateva seminte de marar, 1-2 catei de usturoi si cateva frunze de visin.
Asezati castravetii in borcan, unul langa altul, sa incapa cat mai multi si distribuiti printre ei cativa catei de usturoi. In fiecare borcan sunt cam 5-6 catei de usturoi. Deasupra presarati cateva boabe de mustar si cateva bucati din ardeiul iute.
Turnati saramura peste castraveti si acoperiti borcanele cu capace.
Depozitati borcanele intr-o camara sau intr-un loc racoros.
Daca vreti sa consumati imediat un borcan lasati-l la temperatura camerei. In 3-4 zile veti avea castraveti murati deliciosi.
Sa aveti spor!
PS: particip cu aceasta reteta la DULCE ROMANIE - septembrie 2012 organizata de Nicol
AICI