miercuri, 31 octombrie 2012

Tort de mere intregi


Imi place mult acest tort pentru ca se prepara rapid, nu  trebuie o crema speciala si este pe placul tuturor.

Ingrediente:
  • 7 mere
  • 50 g unt
  • un plic zahar vanilat
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 8 oua separate
  • 8 linguri zahar pudra
  • coaja de la o lamaie
  • 8 linguri faina
  • 100 g gem prune
  • 50 g nuca macinata
Pentru ornat:
  • 300 g smantana naturala
  • 3 linguri zahar
Mod de preparare:
Spalati merele, curatati-le si scoateti-le cotorul apoi puneti-le intr-o tava. Printre ele puneti untul taiat cubulete. Pudrati-le cu scortisoara si un plic de zahar vanilat si dati-le la cuptor (preincalzit 200 grade) pentru o ora sau pana cand se incep a inmuia.

Cat stau merele la cuptor faceti blatul. Separati ouale.


Bateti albusurile spuma, adaugati treptat zaharul pudra. Atentie, bateti albusurile foarte bine, spuma trebuie sa fie densa nu aerata!

Amestecati galbenusurile cu zaharul vanilat, coaja de lamaie si praful de sare.

Turnati galbenusurile peste spuma de albusuri si amestecati usor la viteza mica.

Adaugati treptat faina si mixati usor sa nu se faca cocoloase.

Amestecati gemul de prune cu nuca macinata.
Mutati merele intr-o tava (diametrul de 25 cm) cu peretii detasabili tapetata cu hartie de copt si umpleti-le cu gem.

Turnati compozitia peste mere si dati la cuptor (170 grade) pentru 50 minute.

Cand este gata lasati-l 2-3 minute la racit apoi scoateti marginile tavii.


Cand se raceste rasturnati tortul pe un platou.

Ornati-l cu frisca dupa plac.

Acest tort a fost daruit verisoarei mele, de ziua ei. Fotografia cu sectiunea nu am facute de mine.

Inca un tort asemanator, doar ca e ornat cu ciocolata


Sa aveti spor si pofta!

24 de comentarii:

  1. Ce bine arata, si-mi place ca nu necesita mult efort cu merele :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am facut si eu asa un tort si mi-a placut mult. Arata minunat!

    RăspundețiȘtergere
  3. Miammmm...cum e sesonul merelor, cred ca e totrul ideal. Arata delicios ambele.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi s-a lasat gura apa...abia astept sa-l incercam si noi de Sf. Andrei, ziua fiului nostru...cel mare :) multumesc pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu mi a iesit... la scoaterea din cuptor ... blatul s a lasat...., gustul era foarteeee bun!!! as fi vrut sa fac unul pt colegele mele de servici! Tortul dumneavoastra arata super!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Albusurile erau batute foarte bine? Cand ai adaugat faina (000) ai mixat la o viteza foarte mica? Cam acestea sunt secretele, nu vad de ce s-ar fi lasat...

      Ștergere
  6. Irina, pare delicios tortul tau, dar nu trebuie insiropat putin cu ceva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sofia eu nu l-am insiropat. Daca bati albusurile bine bine, asa cum trebuie este foarte pufos si e suficienta zeama lasata de mere.

      Ștergere
    2. Exact, cred ca e suficient siropul de la mere.

      Ștergere
  7. L-am facut sambata trecuta, dar n-a mai ajuns pentru duminica. A fost delicios. Azi am mai facut unul si sper sa apuc sa-l ornez. Multumesc mult pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
  8. Delicios! L-am facut sambata trecuta dar nu am mai apucat sa-l ornez ca l-am mancat asa, acum n-am scapat de cei doi copii si am mai facut unul. Sper sa-l si ornez cu frisca. Multumesc pt reteta!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ori de cate ori fac tortul asta, il si insiropez; asa ne place noua!! Fierb coaja de la mere cu putin zahar si fac un sirop!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ma indoiesc foarte serios ca ti-a iesit asa o bunatate fara sa folosesti praf de copt. In rest reteta e perfecta. Mersi pt. reteta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare placere. Nu am folosit praf de copt. Tu daca vrei foloseste. Fiecare isi rezerva dreptul de a modifica retetele standard dar pe raspunderea sa. In cazul tau chiar nu afecteaza reteta.

      Ștergere
  11. lacramioaragavril1 iunie 2013 la 12:14

    Arata foarte bine, dar tortul care e ornat cu ciocolata.. ciocolata e cumparata la plic si pregatita ?

    RăspundețiȘtergere
  12. lacramioaragavril25 iunie 2013 la 20:07

    Am facut tortul sambata, de ziua sotului meu. Mi-a iesit foarte bun, gustos, nu foarte dulce, intocmai pe gustul sotului meu (nu ii plac prajiturile foarte dulci), dar sa stiti ca dupa parerea noastra, ar fi trebuit insiropat. Data viitoare cand voi mai face cu siguranta il voi insiropa. Altfel, ce sa zic, tortul e o delicatesa. Multumesc pentru reteta. Vreau sa fac si tortul cu crema de mere si blat cu nuci. Sper sa fie cel putin la fel de delicios. Inca o data multumesc din suflet pentru retete.

    RăspundețiȘtergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena