Imi place mult acest tort pentru ca se prepara rapid, nu trebuie o crema speciala si este pe placul tuturor.
Ingrediente:
- 7 mere
- 50 g unt
- un plic zahar vanilat
- 1/2 lingurita scortisoara
- 8 oua separate
- 8 linguri zahar pudra
- coaja de la o lamaie
- 8 linguri faina
- 100 g gem prune
- 50 g nuca macinata
- 300 g smantana naturala
- 3 linguri zahar
Spalati merele, curatati-le si scoateti-le cotorul apoi puneti-le intr-o tava. Printre ele puneti untul taiat cubulete. Pudrati-le cu scortisoara si un plic de zahar vanilat si dati-le la cuptor (preincalzit 200 grade) pentru o ora sau pana cand se incep a inmuia.
Cat stau merele la cuptor faceti blatul. Separati ouale.
Cand se raceste rasturnati tortul pe un platou.
Cat stau merele la cuptor faceti blatul. Separati ouale.
Bateti albusurile spuma, adaugati treptat zaharul pudra. Atentie, bateti albusurile foarte bine, spuma trebuie sa fie densa nu aerata!
Amestecati galbenusurile cu zaharul vanilat, coaja de lamaie si praful de sare.
Turnati galbenusurile peste spuma de albusuri si amestecati usor la viteza mica.
Adaugati treptat faina si mixati usor sa nu se faca cocoloase.
Amestecati gemul de prune cu nuca macinata.
Mutati merele intr-o tava (diametrul de 25 cm) cu peretii detasabili tapetata cu hartie de copt si umpleti-le cu gem.
Turnati compozitia peste mere si dati la cuptor (170 grade) pentru 50 minute.
Cand este gata lasati-l 2-3 minute la racit apoi scoateti marginile tavii.
Cand se raceste rasturnati tortul pe un platou.
Ce pofta mi-ai facut!Ador merele!
RăspundețiȘtergerePupici!
Pup si eu. Sunt sigura ca Dianei i-ar fi pe plac.
ȘtergereCe bunatae de tort!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc.
ȘtergereCe bine arata, si-mi place ca nu necesita mult efort cu merele :)
RăspundețiȘtergereCunosc problema :).
ȘtergereAm facut si eu asa un tort si mi-a placut mult. Arata minunat!
RăspundețiȘtergereSunt putine persoanele care nu-l apreciaza. Multumesc.
ȘtergereLIKE!!!!
RăspundețiȘtergereMiammmm...cum e sesonul merelor, cred ca e totrul ideal. Arata delicios ambele.
RăspundețiȘtergereMultumesc Jeny, te mai astept in vizita!
ȘtergereMi s-a lasat gura apa...abia astept sa-l incercam si noi de Sf. Andrei, ziua fiului nostru...cel mare :) multumesc pentru reteta!
RăspundețiȘtergereNu mi a iesit... la scoaterea din cuptor ... blatul s a lasat...., gustul era foarteeee bun!!! as fi vrut sa fac unul pt colegele mele de servici! Tortul dumneavoastra arata super!!
RăspundețiȘtergereAlbusurile erau batute foarte bine? Cand ai adaugat faina (000) ai mixat la o viteza foarte mica? Cam acestea sunt secretele, nu vad de ce s-ar fi lasat...
ȘtergereIrina, pare delicios tortul tau, dar nu trebuie insiropat putin cu ceva?
RăspundețiȘtergereSofia eu nu l-am insiropat. Daca bati albusurile bine bine, asa cum trebuie este foarte pufos si e suficienta zeama lasata de mere.
ȘtergereExact, cred ca e suficient siropul de la mere.
ȘtergereL-am facut sambata trecuta, dar n-a mai ajuns pentru duminica. A fost delicios. Azi am mai facut unul si sper sa apuc sa-l ornez. Multumesc mult pentru reteta!
RăspundețiȘtergereDelicios! L-am facut sambata trecuta dar nu am mai apucat sa-l ornez ca l-am mancat asa, acum n-am scapat de cei doi copii si am mai facut unul. Sper sa-l si ornez cu frisca. Multumesc pt reteta!
RăspundețiȘtergereOri de cate ori fac tortul asta, il si insiropez; asa ne place noua!! Fierb coaja de la mere cu putin zahar si fac un sirop!
RăspundețiȘtergereMa indoiesc foarte serios ca ti-a iesit asa o bunatate fara sa folosesti praf de copt. In rest reteta e perfecta. Mersi pt. reteta.
RăspundețiȘtergereCu mare placere. Nu am folosit praf de copt. Tu daca vrei foloseste. Fiecare isi rezerva dreptul de a modifica retetele standard dar pe raspunderea sa. In cazul tau chiar nu afecteaza reteta.
ȘtergereArata foarte bine, dar tortul care e ornat cu ciocolata.. ciocolata e cumparata la plic si pregatita ?
RăspundețiȘtergereAm facut tortul sambata, de ziua sotului meu. Mi-a iesit foarte bun, gustos, nu foarte dulce, intocmai pe gustul sotului meu (nu ii plac prajiturile foarte dulci), dar sa stiti ca dupa parerea noastra, ar fi trebuit insiropat. Data viitoare cand voi mai face cu siguranta il voi insiropa. Altfel, ce sa zic, tortul e o delicatesa. Multumesc pentru reteta. Vreau sa fac si tortul cu crema de mere si blat cu nuci. Sper sa fie cel putin la fel de delicios. Inca o data multumesc din suflet pentru retete.
RăspundețiȘtergere