Am auzit foarte multe persoane in perioada aceasta ca nu au ce face cu gogonelele si le arunca. Dragele mele, nu faceti asta, faceti aceasta minunata dulceata si nu o sa va para rau.
Ingrediente:
- 40 gogonele potrivite (2.5 kg)
- 1 kg zahar
- 750 ml apa
- cateva picaturi de esenta de vanilie (sau jumatate baton de vanilie)
- zeama de la o lamaie
Spalati gogonelele, stergeti-le cu un prosop absorbant si taiati-le in 4 pe cele mici si in 6 sau 8 pe celelalte.
Puneti pe aragaz 3 oale cu apa la clocotit. Cand fierbe apa puneti gogonelele in prima oala si fierbeti-le 5 minute.
Scoateti gogonelele cu o paleta si puneti-le in a doua oala cu apa clocotita pentru 10 minute apoi mutati-le in cratita numarul 3. Lasati-le tot 10 minute. Scoateti-le intr-o sita, treceti-le prin apa rece apoi indepartati-le pielita.
Puneti pe foc zaharul, apa si pastaia de vanilie pana se face sirop. De cand se topeste zaharul lasati siropul pe foc mic 20 minute apoi adaugati gogonelele curatate si zeama de lamaie.
Fierbeti pe foc mic, daca se formeaza spuma indepartati-o.
Cand dulceata este "legata" bine puneti-o in borcane. Lasati borcanele cu capacul in jos acoperite cu o patura pana se racesc. Nu este nevoie sa sterilizati borcanele.
Este o dulceata fina si delicioasa.
Nu am incercat niciodata,dar acum m-ai facut curioasa!Imi place mult cum arata!Pup!
RăspundețiȘtergereMihaela daca iti place dulceata de nuci te asigur ca si aceasta iti va fi pe plac.
ȘtergereNu am incercat niciodata, dar sincer sunt tare curioasa...Arata f bine!
RăspundețiȘtergereMultumesc Cristina!
ȘtergereInteresanta...chiar nu m-as fi gandit ca se poate si asa ceva :) Insa arata tare bine!
RăspundețiȘtergerePaula ai sa vezi si ce interesant gust are!
ȘtergereMine o sa incerc si va spun cum iese.De ce trebuie sa le fierbem in 3 oale
RăspundețiȘtergereAm folosit 3 cratite ca sa scutesc timpul de asteptare. Dupa ce au stat 10 minute in prima cratita le-am mutat in cea de-a doua apoi in a treia. Se pot folosi si doua.
RăspundețiȘtergereBuna ziua.Ma tenteaza si pe mine aceasta dulceata.
RăspundețiȘtergereAm facut-o mai demult,am uitat insa reteya;imi amintesc ca am pus si bucati de nuci si nu le-am curatat de coaja.E necesar?
Multumim pentru retete!
RăspundețiȘtergere