duminică, 30 decembrie 2012

Saleuri cu branza de vaci


Ingrediente:
  • 300 g branza de vaci data prin sita
  • 300 g unt (merge si margarina)
  • 300 g faina
  • o lingurita sare
  • un ou
  • mac sau chimen
Mod de preparare:
Amestecati branza de vaci cu margarina si cu sarea pana se omogenizeaza.
Adaugati faina si framantati bine bine pana ce se incorporeaza. Inveliti aluatul intr-o folie si dati-l pentru 2-3 ore la frigider.
Impartiti aluatul in 2-3 bucati si intindeti foi de 3-4 mm. Ungeti-le cu ou batut, presarati-le cu mac apoi taiati foile in fasii de 1 cm.
Puneti fasiile intr-o tava pe hartie de copt si dati-o la cuptor (preincalzit 180 grade) pentru 15 minute pana ce saleurile incep sa se rumeneasca usor. Cresc atat de frumos... In total sunt 4 tavi.
Lasati-le putin la racit apoi serviti-le cu placere...
Sa aveti spor si pofta!

vineri, 28 decembrie 2012

Bilute de ciocolata


Va place ciocolata.... stiu.... Si mie imi place foarte mult. Prin urmare nu puteam sa nu fac de Craciun aceste bilute cu ciocolata delicioase.

Ingrediente:
  • 300 g ciocolata
  • 2 galbenusuri
  • 150 g unt
  • 5 linguri zahar pudra
  • 250 g alune prajite (nuci sau migdale)
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • pentru decor 50 g nuca de cocos (cacao, alune macinate)
Mod de preparare:
Topiti ciocolata pe baie de aburi. Cand e topita complet adaugati cele doua galbenusuri.
Amestecati bine pana incepe sa se intareasca din nou ciocolata apoi rasturnati compozitia intr-un bol. Adaugati zaharul pudra, alunele prajite, zaharul vanilat si apoi untul.
Lasati compozitia la frigider pana se intareste (in jur de o ora). 
Formati sfere micute. Dati-le prin nuca de cocos, cacao, alune sau zahar brun....
Lasati-le la rece apoi serviti-le cu placere...
Sa aveti spor si pofta!

luni, 24 decembrie 2012

Craciun fericit!



Fie ca aceste Sfinte Sarbatori sa va aduca fericire, implinire, bucurii, prosperitate si satisfactii profesionale si personale.

Cu drag, 
               Irina

sâmbătă, 22 decembrie 2012

Caise - prajituri


Nu stiu daca la voi se fac de Craciun aceste prajituri umplute cu gem dar la noi, in Bucovina se fac.  Dupa ce se glazureaza devin fragede si bune!

Ingrediente:
  • 750 g faina (cat cuprinde)
  • 3 oua
  • 200 g zahar
  • 250 ml ulei (am inlocuit uleiul clasic cu cel de arahide)
  • o lingura rasa amoniac
  • 2 linguri esenta rom
Crema:
  • 600 g gem prune sau de caise
  • 250 g compozitie rezultata din scobirea caiselor dupa coacere
  • optional nuca macinata
Glazura:
  • 150 ml apa
  • o lingurita colorant alimentar rosu
  • o lingurita colorant alimentar galben
  • 2 lingurite esenta rom
  • zahar tos
Mod de preparare:
Puneti faina intr-un bol, faceti putin loc in mijloc si adaugati restul ingredientelor.
Framantati bine apoi lasati 15-20 minute aluatul la loc caldut.
Faceti batoane din aluat si taiati-le. Din fiecare bucatica faceti sfere.
Puneti-le intr-o tava pe hartie de copt, lasati spatiu intre ele, aplatizati-le putin cu o lingura apoi coaceti-le in cuptorul preincalzit (170 grade) pentru 20-25 minute pana incep sa se rumeneasca.
Cu un cutit scobiti-le de miez. Pastrati-l, este necesar pentru crema.
Pisati bine cu o furculita miezul caiselor apoi amestecati-l cu gemul.
Umleti fiecare coaja. Cand le-ati umplut pe toate treceti la glazurat.
Puneti in doua boluri apa, 75 ml de apa in fiecare si cate o lingurita esenta rom. Intr-un bol adaugati colorant rosu iar in celalat galben. In alte doua boluri puneti zahar tos.
Inmuiati jumatate din caisa in siropul galben (nu lasati mult pentru ca vor absorbi prea mult lichid) iar cealalta in siropul galben. Treceti fiecare parte prin zahar, partea galbena intr-un bol iar cea rosie in celalalt. Ornati cu frunze de buxus (gard viu atat iarna cat si vara).
Sa aveti spor si pofta!

joi, 20 decembrie 2012

Bounty - ciocolata de casa cu cocos


Imi place mult nuca de cocos si prin urmare nu puteam sa nu fac aceasta ciocolata de casa cu cocos imediat ce am vazut reteta. Se face foarte usor, cu foarte putine ingrediente.

Ingrediente:

  • 230 g lapte condesat
  • 150 g nuca de cocos
  • 100 g zahar pudra
  • o lingurita esenta de vanilie
  • 200 g ciocolata
Mod de preparare:
Amestecati laptele condensat cu nuca de cocos apoi adaugati zaharul pudra si esenta. Mixati bine bine pana ce compozitia devine omogena.
Intindeti pe o folie compozitia. Cu o spatula presati-o bine pentru a nu avea bule de aer. Lasati-o la frigider pana a doua zi.
Taiati cocosul in batoane si rotunjiti putin capetele.
Topiti ciocolata in baie de aburi si treceti prin ea fiecare baton. Puneti-o pe un gratar sau pe hartie de copt la racit.
Dupa ce se intareste ciocolata serviti-le cu placere...
Sa aveti spor si pofta!
Baza retetei aici .

miercuri, 19 decembrie 2012

Ciocolata de casa cu ness si vanilie


Imi place mult ciocolata de casa si de fiecare data o fac in alt mod. Astazi va prezint ciocolata cu ness si vanilie. Se face usor si este foarte aspectuasa. Eu folosesc si foi de napolitana dar pot lipsi.

Ingrediente ciocolata de vanilie:

  • 75 ml apa
  • 100 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 100 g unt
  • 250 g lapte praf (+/- cateva grame)
  • 2 foi mici de napolitana
Ingrediente ciocolata cu ness:
  • 75 ml apa
  • 100 g zahar
  • 100 g unt
  • 240 g lapte praf (+/- cateva grame)
  • 35 g cacao
  • 2 linguri ness (5-6 grame)
  • optional 30 g nuci
  • o foaie de napolitana mica
Mod de preparare:

Cerneti laptele praf pentru a fi cat mai aerat.
Puneti zaharul si apa int-o cratita teflonata sau intr-un ceaun pe foc potrivit. Amestecati din cand in cand.
Dupa ce s-a topit zaharul lasati pe foc mic 5 minute, adaugati zaharul vanilat si untul taiat cubulete si  amestecati rapid. Lasati pe foc pana se topeste apoi dati deoparte.
Cand untul e topit complet ...
Adauga laptele praf si amestecati bine bine pana se omogenizeza. Pasta formata nu tebuie sa fie foarte tare. Din acest motiv mereu specific cantitatea laptelui praf  +/- cateva grame.
Distribuie partea formata uniform pe o napolitana apoi acoperiti cu o alta foaie de napolitana.
Pentru ciocolata cu ness amestecati cacaua cu nessul si laptele praf apoi cerneti-le. In rest procedati identic ca la prima. La urma adaugati nucile.
Distribuiti pasta peste foaia de napolitana si intindeti-o uniform.
Acoperiti ciocoata cu ultima foaie de napolitana, inveliti-o in folie si lasati-o la racit. Taiati-o cand e rece complet, de preferabil a daua zi sau dupa cateva ore de stat la frigider.
Sa aveti spor si pofta!


marți, 18 decembrie 2012

Foi cu zahar ars


Ingrediente:

  • 2 cani zahar (500g) - din care 250 g se arde
  • o cana apa
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 2 oua
  • o cana ulei
  • o lingura rasa amoniac (nestins)
  • faina cat cuprinde (550 g)
Mod de preparare:
Puneti 250 g intr-o cratita pe foc mic pana se lichefiaza. Stingeti cu cana de apa si lasati pe foc mic pana se topeste caramelul. Lasati siropul la racit.
Puneti ouale, zaharul ramas (si cel vanilat) uleiul si amoniacul intr-un vas. Adaugati siropul de zahar ars si amestecati pana se omogenizeaza.
Adaugati faina si amoniacul si lasati aluatul temperatura camerei 10-15 minute. Nu este un aluat foarte tare.
Impartiti aluatul in 4 si intindeti 4 foi. Coaceti-le pe foc potrivit 10-12 minute.
Umpleti-le cu crema dorita si lasati-le pana a doua zi. Sunt fragede si bune.
Sa aveti spor si pofta!

luni, 17 decembrie 2012

Carnati de casa afumati si uscati



Anul acesta am vrut sa fac carnati de casa, cu foarte putina grasime si condimentati dupa placul meu. Nu foarte multi ca de, suntem 2 oameni, prin urmare am facut 2 carnati cam de 1.5 metri fiecare. In total 10 cat cei din imagine.

Ingrediente:
  • 1.25 kg antricot de vita
  • 1.25 kg spata de porc (sau pulpa)
  • 600 g slanina
  • 40 g sare
  • 5 g piper
  • 2 g ienibahar
  • o caciulie usturoi pisat (sau dupa gust)
  • 2 mate subtirti lungi
Mod de preparare:
Curatati carnea de vita de pielita si treceti-o de doua ori prin masina de tocat, pe cea de porc treceti-o numai o data. Adaugati condimentele amestecati bine bine.
Umpleti cu compozitia formata mate subtiri.  Din 30 in 30 cm puteti rasuci carnatii. Nu le indesati prea tare. Intepati carnatul din 15 in 15 cm cu un ac cu varf subtire.
Legati capetele cu ata sau innodati-le si atarnati-le pe o sipca sau pe un bat mai gros pentru zvantare pana a doua zi. Afumati-i cateva ore in afumatoare.
Pastrati-i intr-o incapere racoraosa, uscata si cu o buna aerisire.
Si sectiunea sa vedeti ce bine arata.....

Va prezint si productia fratelui meu...
Sa aveti spor si pofta!