Ingrediente:
Pentru blatul cu mac:
- 9 albusuri
- 9 linguri zahar (150g)
- 8 linguri mac macinat sau dat prin robot (60 g)
- 4 linguri faina (45 g)
- 9 albusuri
- 9 linguri zahar (150g)
- 9 linguri nuca macinata (70 g)
- 4 linguri faina (45 g)
Pentru crema:
- 18 galbenusuri
- 4 plicuri zahar vanilat
- 18 linguri zahar (300g), dupa gust puteti modifica cantitatea
- 6 linguri lapte
- 300 g unt de la frigider
Mod de preparare blaturi (se prepara separat):
Mixati albusurile cu putina sare apoi adaugati treptat zaharul si amestecati pana cand spuma devine consistenta.
Adaugati macul si mixati usor.
Adaugati faina amestecati usor cu o spatula pana se omogenizeaza compozitia apoi turnati-o intr-o tava mare (tava cuptorului de preferat cu diminesiuni de 42*30 cm ). Dati la cuptor (preincalzit 180 grade) pentru 13 minute.
Blatul de nuca se prepara identic. Inlocuiti macul cu nuca.
Pentru crema amestecati intr-un vas termorezistent galbenusurile cu putina sare apoi adaugati treptat ambele tipuri de zahar. Adaugati laptele si mixati pana se topeste zaharul apoi puneti vasul intr-o cratita, pe foc pentru 30-40 minute amestecand din cand in cand. Crema trebuie sa devina usor aerata. Lasati-o la racit.
Scoateti apa din unt. Procedeul il aveti explicat AICI. Nu folositi untul fara sa scoateti apa pentru ca veti avea o crema moale.
Scurgeti apa si adaugati treptat cate 1-2 linguri de crema. Impartiti crema finala in 3.
Pe un platou (fund) puneti 2 foi de napolitana si ungeti-le cu 1/3 din crema.
Puneti peste crema blatul cu mac, iar crema, blatul cu nuci, crema si deasupra celelalte foi de napolitana.
Inveliti prajitura in folie si dati-o la frigider pana a doua zi. Foaile de napolitana se vor inmuia. Taiati-o dupa plac si serviti-o cu placere.
Sa aveti spor si pofta!
Vai de mine,ce frumoasa este!Ce pofta mi-ai facut!Te pup!
RăspundețiȘtergereArata foarte frumos macul acela in blat! Cred ca este foarte buna!
RăspundețiȘtergereDELICIOASA!!! E o prajitura de mare efect pentru sarbatori :) Arata foarte apetisant si e mai usor de facut decat un cozonac care ba iese, ba nu iese... :))
RăspundețiȘtergereCe frumos arata, e foarte eleganta si desigur delicioasa! Pupici
RăspundețiȘtergereCe interesanta e furnicuta! :D As vrea si eu o patratica!
RăspundețiȘtergereDraga Irina,
RăspundețiȘtergereAm facut-o pana la urma de Craciun si a iesit foooarte buna.
Am facut doar jumatate de portie dar a iesit suficient.
Multumesc pentru sfaturi! :*
ella
Cu mare drag! Ma bucur ca ti-a placut!
ȘtergereIrina esti minunata ca ne impartasesti aceste retete si ne ajuti cu sfaturi! Multumim! Andreea
RăspundețiȘtergere