Imi place ernorm prajitura aceasta. Caramel, nuci, ciocolata.... E.... perfecta. Stiu, nu ma certati, contine multe calorii dar o fac mai rar :). Ingredientele de mai jos sunt pentru doua portii.
Ingrediente blat:
- 10 albusuri
- 200 g zahar (12 linguri)
- 2 plicuri zahar vanilat
- un praf de copt (10 g)
- o lingura zeama lamaie (sau otet)
- 6 linguri faina
- 400 g nuci
- o lingura esenta vanilie
- 350 g ciocolata alba rasa pe razatoarea mica - pentru glazura blatului
Bateti spuma albusurile cu putina sare si adaugati treptat ambele tipuri de zahar.
Cand spuma de albusuri este consistenta adaugati praful de copt stins cu zeama de lamaie apoi adaugati pe rand faina si nuca mixand usor.
Scoateti blatul din cuptor, resturnati-l pe un platou si presarati ciocolata rasa. Intindeti ciocoata uniform si lasati-o sa se intareasca, fie la temperatura camerei fie la frigider.
Ingrediente crema:
- 400 g zahar (pentru caramel)
- 180 g zahar
- 400 g unt
- 10 galbenusuri
- 400 g nuci prajite
- 350 g ciocolata cu cacao pentru glazura caramelului.
Mixati untul cu zaharul. Cand zaharul este aproape topit adaugati treptat cate un galbenus.
Puneti intr-o cratita pe foc cele 400 g de zahar. Amestecati din cand in cand pana se lichefiaza apoi adaugati treptat cate o lingura din amestecul cu unt si ou.
Amestecati din cand in cand pana ce caramelul se desprinde de pe pereti oalei, sau pana cand observati ca se intareste, trebuie sa aibe consistenta unei smantani groase. Adaugati nucilem mai trageti un clocot apoi lasati la racit. Amestecati din cand in cand pana se raceste.
Cand e rece luati cate o lingura si intindeti pe blat. Nu puneti tot caramelul pe mijloc si apoi distribuiti pentru ca riscati sa se desprinda ciocolata alba.
Lasati la frigider in jur de 30 minute, timp in care topiti ciocolata cu cacao pe baie de aburi apoi distribuiti-o peste caramel. Dati din nou la frigider pana se intareste ciocolata. Indreptati marginile (eu am pus caramelul scurs in doua foi de napolitana, un desert in plus :) ) si taiati prajitura cu un cutit trecut prin apa fierbinte.
Sa aveti spor si pofta!
E prajitura mea preferata! Super frumos ti-a iesit!
RăspundețiȘtergereDumnezeule mare ,cum arata!!!!!!!!!!!Am un tort facut ieri,dar acum o sa-l impart la vecini ca sa am motiv sa fac aceasta superba prajitura.Multumesc
ȘtergereMultumesc Timea. E clar si printre prajiturile mele preferate.
ȘtergereCu mare placere Anonim.
Mmm... Delicios arata! Dar, o intrebare: cand te referi la doua portii, inseamna ca ti-au iesit doua tavi de 30x30 sau ca reteta initiala era pentru o tava mai mica? Abia astept s-o incerc!
RăspundețiȘtergereRosabelle reteta initiala este pentru o tava mai mica. Eu in tava de 30*30 am dublat ingredientele. Caramelul merge facut si din 300 g unt, este suficient.
ȘtergereChiar dacă are multe calorii, putem mânca o bucățică;).Nu putem refuza o așa bunătate.
RăspundețiȘtergereCu mare drag o impart.
ȘtergereMultumesc mult pentru raspuns! E extraordinara! Si felicitari pentru blog, iti admir talentul culinar!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult.
ȘtergereMa chinui de ceva timp sa fac si eu prajitura aceasta si nu mai reusesc!Dar tot o "comit"pana la urma.Spune-mi te rog,nu este foarte dulce?Nu ne plac dulciurile foarte dulci.Multumesc.
RăspundețiȘtergerePupici multi!
Mihaela este destul de dulce caramelul. Compenseaza putin cu blatul. Eu am o idee, o faci o gusti si daca nu iti este pe plac o trimiti la mine :). Te pup.
ȘtergereHai ca m-ai facut sa rad cu pofta!Asa sa fie,precum spui tu,draga Irina!Pupici!
RăspundețiȘtergereO bunatate de prajitura! Arata bine de tot, trebuie sa o incerc si eu!
RăspundețiȘtergereDaa, daa...e dementiala prajitura asta! Ce frumos ti-a iesit!
RăspundețiȘtergereEu am o tava normala, tot aceleasi ingrediente le pun?repectiv 10 albusuri...?
RăspundețiȘtergereConteaza mult si cat de inalta vrei sa fie prajitura. Ce inseamna tava normala pentru tine? Tava folosita de mine avea 30*30 cm. Blatul a iesit destul de inalt. Poti face jumatate de portie. Sa ai spor.
ȘtergereLa ce te referi cand spui :".... adaugati treptat ambele tipuri de zahar"?
RăspundețiȘtergereIn reteta de blat nu am vazut decat " 200 g zahar". Ai omis cumva o anumita cantitate de zahar pudra?
Ma tot invart de vreo saptamana pe langa reteta, mi-am salvat-o la Preferate, dar nu am curajul sa ma apuc de ea. Am avut niste experiente mai putin reusite cu o crema caramel, asa ca am retineri. Spune-mi, te rog, dupa ce se raceste crema ta se intareste ?
Daca primesc un raspuns in timp util poate o fac pentru Revelion.
Multumesc mult.
Multumesc pentru raspunsul prompt.Revin cand am rezultate.
ȘtergereSarbatori fericite!
Doina cand spun ambele tipuri de zahar ma refer la cel tos si la cel vanilat. In functie de cat tii pe foc se intareste caramelul. Ai mai multe ecplicatii la Prajitura cu foi Lica.
RăspundețiȘtergerezaharul pt caramel nu este zahar normal??este un fel anume de zahar??
RăspundețiȘtergerezaharul pt caramel nu e zahar normal??este un fel anume d zahar pt caramel?
RăspundețiȘtergereEste zahar normal. Am specificat ca se va folosi la carmael pentru a nu fi confuzii ca e scris de 2 ori. Spor la bucatarit.
ȘtergereNu este la fel ca si Krantzul ? In caietul meu de retete sunt ingredientele la fel , dar numai cantitatile difera , aici fiind mai multe . Multumesc !
RăspundețiȘtergere800 DE GRAME DE NUCI TREBUIE PANA LA URMA? 400 LA BLAT SI 400 LA CREMA?ASTA SE INTELEGE
RăspundețiȘtergereBuna. Da in total 800 g. Mentionez ca eu am folosit o tava mare. Tu daca vrei injumatateste cantitatile. Spor.
ȘtergereSunt bucatar chef de 5 ani si nu imi iese aceasta prajitura. Cu ajutorul tau amreusit. Merci.
RăspundețiȘtergereSunt bucatar chef de 5 ani si nu mi-a iesit niciodata aceasta prajitura. Iti multumesc acum pot sa o fac fara probleme! Nu imi voi pune numele ca sa nu radeti.
RăspundețiȘtergeresuper retetele tale si ma refer la toate le fac si eu pe rind si imi ies tare bune datorita tie esti de nota 20
RăspundețiȘtergeredaca injumataresc cantitatile tava mea este de 25/35?
RăspundețiȘtergereBună ziua. Atunci când fac crema și adaug câte o lingură din amestecul de unt, gălbenuș și zahăr peste zahărul caramelizat, cratița stă pe foc? Sau o iau de pe foc, termin de adăugat crema și apoi o pun iar pe foc pana se îngroașă? Mi-e frică să nu se "coacă" gălbenușurile :) Am mai făcut crema aceasta, dar adăugăm doar untul peste zahărul lichid și apoi amestecul de gălbenuș cu zahăr, dar pare mai bine ca în rețea dumneavoastră. Sper să nu stric ceva :)
RăspundețiȘtergereRespecta instructiunile din reteta si nu vei da gres. Spor.
ȘtergereMerge facuta si farà ciocolata alba?Arata foarte bine
RăspundețiȘtergereArata foarte bine. se poate face si farà ciocolata alba?
RăspundețiȘtergere