miercuri, 30 ianuarie 2013

Muffins cu prune uscate


Prune uscate amestecate cu coaja de portocale, acestea sunt ingredientele principale care dau aroma acestor  prajiturici delicioase.

Ingrediente:

  • 250 g faina
  • 10 g praf de copt (un plic)
  • 250 g prune uscate fara samburi (sa fie "carnoase")
  • coaja de la o portocala
  • 2 oua
  • 80 g zahar tos
  • 60 g unt topit
  • 200 ml lapte
  • o lingurita esenta de vanilie
Mod de preparare:
Amestecati faina cu praful de copt, prunele taiate in 6 si coaja de portocala.
Bateti bine ouale cu zaharul apoi adaugati laptele, untul topit si la urma puneti treptat amestecul cu faina.
Adaugati esenta si distribuiti compozitia intr-o tava de muffins tapetata cu unt sau cu hartiute speciale.
Dati tava la cuptor (preincalzit la 180 grade) pentru 22 minute. Lasati prajiturelele la racit apoi pudratile cu zahar pudra.
Pufoase, bune, se prepara rapid si merg de minune pentru pachetelul copiilor.
Sa aveti spor si pofta!
Cititi toata reteta

marți, 29 ianuarie 2013

Varza calita -reteta nemteasca


Spre deosebire de varza murata calita la noi aceasta are mai putina grasime. Doar 3 linguri de ulei. Merge de minune cu carnati, eventual facuti acasa, cum sunt si cei postati AICI.

Ingrediente:

  • 3 linguri ulei 
  • o ceapa alba tocata
  • 0.6 kg varza murata spalata si tocata (o varza mai mare)
  • 15 boabe de piper
  • 2 catei de usturoi taiati felii
  • 2 frunze de dafin
  • 3 cani de apa
  • un cartof mare curatat si dat pe razatoarea mica
Mod de preparare:
Intr-o tigaie mare incingeti uleiul la temperatura medie. Adaugati ceapa amestecand frecvent pana se inmoaie apoi adaugati varza, boabele de piper, usturoiul, fruzele de dafin si apa.
Acoperiti cratita cu capac si fierbeti varza in jur de o ora. Amestecati din cand in cand. Cand se inmoaie adaugati cartoful.
Lasati mancarea pe foc pana se ingroasa. In functie de cat de sarata a  fost varza potriviti si gustul de sare. Indepartati frunza de dafin. Daca nu postiti serviti-o cu carnati.
Sa aveti spor si pofta!

Cititi toata reteta

vineri, 25 ianuarie 2013

Prajitura caramel


Ingrediente (3 foi):
  • 2 oua
  • 200 g zahar
  • 200 g unt moale
  • 500 g faina (+/- cateva grame)
  • 10 g praf de copt (un plic)
  • 2 lingurite esenta rom
Ingrediente crema:
  • 150 g faina
  • 750 ml lapte
  • 150 g zahar (ars)
  • 150 g zahar tos
  • 200 g unt
  • 2 plicuri zahar vanilat
Mod de preparare foi:
Bateti ouale cu zaharul pana se topeste. Adaugati treptat untul moale apoi restul ingredientelor. Lasati aluatul la temperatura camerei pentru 15 minute apoi impartiti-l in 3.
Intindeti 3 foi egale, fie direct pe hartie de copt fie pe o folie de silicon (este sablonul meu) apoi puneti-le intr-o tava. Coaceti foile pe rand in cuptor (preincalzit 180 grade), in jur de 12 minute. Daca aveti cuptor cu convectie puteti coace in acelasi timp doua.

Mod de preparare crema:
Dizolvati faina in putin lapte rece. Puneti restul de lapte pe foc, cand fierbe adaugati faina si micsorati flacara. Amestecati sa nu se prina. Cand faina este fiarta adaugati zaharul ars (puneti zaharul intr-un ibric pe foc, pana se lichifiaza).
Amestecati pana se omogenizeaza compozitia apoi adaugati zaharul tos. Cand se topeste zaharul luati crema de pe foc si lasati-o la racit.
Mixati untul cu zaharul vanilat si adaugati treptat crema racita.
Ungeti fiecare foaie cu 1/3 din crema. Deasupra presarati nuca tocata. Eu am presarat ceea ce vedeti langa foi.
Lasati prajitura cel putin 12 ore la temperatura camerei pentru a se inmuia foile apoi taiati-o dupa plac.
Sa aveti spor si pofta!

Cititi toata reteta

joi, 24 ianuarie 2013

Ficatei de pui cu ceapa


Imi plac mult mancarurile preparate rapid. Acesti ficatei cu ceapa sunt deliciosi si daca va ganditi ca sunt tari gresiti. Au un gust minunat si merg foarte bine cu putina mamaliguta fierbinte.

Ingrediente:
  • 3 cepe mijlocii
  • 100 ml ulei
  • 1.3 kg ficat (pot fi si mai putini, eu am avut 2 caserole)
  • 2 linguri bulion
  • 100 ml apa
  • sare
  • piper
  • 2-3 frunze dafin
Mod de preparare:
Curatati ceapa, spalati-o si apoi tocati-o marunt. Puneti-o intr-o cratita alaturi de ulei si caliti-o pana se inmoaie.
Adaugati ficatul de pui bine spalat si curatat de pielite.
Amestecati usor si lasati sa se caleasca cateva minute. Adaugati apa, bulionul si frunzele de dafin. Cand ficatetii sunt aproape gata potriviti gustul cu sare si piper. Mai lasati sa dea cateva clocote si opriti focul.
Serviti-i fierbinti alaturi de mamaliguta.
Sa aveti spor si pofta!


Cititi toata reteta

marți, 22 ianuarie 2013

Prajitura Regina Maria


Ma tot gandeam de ce prajitura aceasta poarta  numele unei regine.... Pentru ca este atat de buna incat ar impresiona pe oricine nu numai pe regina! Un blat de bezea (nu va ganditi la acele bezele tari blatul e pufos), un blat de pandispan si o crema cu cacao.


Ingrediente blat (1) pandispan:
  • 5 albusuri
  • 5 galbenusuri
  • 5 linguri zahar (75 g)
  • 5 linguri faina (75 g)
  • un pachet praf de copt (10 g)
  • un praf sare

Ingrediente blat (2) bezea:
  • 7 albusuri
  • 150 g zahar
  • 30 g faina (2 linguri)
  • 200 g nuca taiata marunt
  • un praf sare


Ingrediente crema:
  • 230 g zahar pudra
  • 7 galbenusuri
  • 2 linguri cacao
  • un pachet unt
Pentru glazura: 50 g ciocolata alba (merge si cu cacao, am ales alba pentru contrast)

Mod de preparare:
Pentru blatul 1 bateti albusurile cu putina sare. Cand se transforma in spuma adaugati treptat zaharul. Atentie mixati foarte foarte bine!
Cand spuma devine consistenta adaugati galbenusurile batute putin.
Adaugati faina amestecata cu praful de copt.
Puneti compozitia intr-o tava dreptunghiulara (35*25cm) tapetata cu hartie de copt si dati-o la cuptor (preincalzit 170 grade) pentru 20 minute.

Pentru blatul 2 bateti albusurile spuma cu un praf sare. Adaugati treptat zaharul, faina si apoi nucile ( indepartati-le pielita cat puteti). Observati va rog si bezeaua cat de bine este batuta.
Puneti compozitia intr-o tava dreptunghiulara (35*25cm) tapetata cu hartie de copt si dati-o la cuptor (preincalzit 170 grade) pentru 20 minute. Cand o scoateti din cuptor, mutati blatul pe un gratar si dupa cateva minute indepartati-i hartia.
Cat se racesc blaturile faceti crema.
Mixati bine intr-un vas galbenusurile cu 200 g zahar pudra. Adaugati cacaua si amestecati din nou pana se omogenizeaza pasta. Puneti vasul intr-o oala cu apa pe foc si fierbeti pana se ingroasa. Amestecati din cand in cand. Lasati crema la racit.
Scoateti apa din unt apoi amestecati cu 30 g zahar pudra. Adaugati untul peste crema racita.
Pe blatul de pandispan intindeti 3/4 din crema obtinuta si peste ea foaia de bezea. Deasupra intindeti restul de crema. Lasati putin prajitura la racit si apoi radeti deasupra ciocolata.
Lasati-o  la frigider cateva ore apoi serviti-o cu placere!
Sa aveti spor si pofta!


Cititi toata reteta

luni, 21 ianuarie 2013

Nuci cu untura coapte in cuptor


Da da da da da! Iubesc nucile si pe departe acestea sunt cele mai bune mancate de pana acum! Nu spun ca cele cu nuci nu sunt bune. Dar nuci mai fragede ca acestea nu am mancat... Au untura in compozitie si putin amoniac, dar va prezint mai jos ingredientele!

Ingrediente coji (75 nuci = 150 coji):

  • 500 g faina
  • 125 g untura
  • 125 g margarina sau unt
  • un ou
  • 100 g zahar pudra (3/4 dintr-o cana)
  • 2 linguri cacao (15 g)
  • o lingura esenta rom
  • o lingurita rasa amoniac (3-4 g)
  • o lingura smantana (30g)
Ingrediente umplutura:

  • 500 g smantana
  • 100 g zahar pudra
  • 150 g nuci
  • o lingurita esenta rom
Mod de preparare:
Puneti intr-u vas faina. Faceti putin loc in mijloc si adaugati si restul ingredientelor pentru coji.
Framantati bine pana se omogenizeaza aluatul, inveliti-l in folie si lasati-l 2-3 ore la frigider. Va asigur ca nu are nimic compozitia daca sta mai mult, 12-24 ore. E testat :).
Faceti batoane din aluat si taiati-le. Luati o bucata de aluat si mulati-o dupa tavita cat mai subtire. Puneti tavitele intr-o tava mai mare. Nucile oricum cresc la copt.
Dati tava la cuptor (preincalzit 160 grade) pentru 17-18 minute. Scoateti cojile din tavite imediat ce ati scos tava din cuptor cu ajutorul uni prosop. Strangeti putin tavita si imediat va iesi.
Raciti-le pe un gratar.
Bateti smantana cu zaharul pudra pana se intareste. Aveti grija sa nu o transformati in unt. Adaugati nuca macinata si esenta. Umpleti cojile cu frisca (smantana batuta+nuca) si lasati-le la temperatura camerei cateva ore pana se inmoaie apoi mutati-le in frigider.
Am facut doua portii in mai putin de o saptamana :)... 
Sa aveti spor si pofta!


Cititi toata reteta

sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Prajitura Sah Mat


In fiecare luna are loc provocarea secreta. Acest proiect este lansat de AMA, gasiti detalii mai multe pe blogul ei, AICI. Luna aceasta blogul cuvenit mie a fost cel al Albinutei, si nu am putut sa trec cu vederea aceasta prajitura, Sah Mat! Chiar m-am bucurat cand am vazut ca am ca tema o reteta de la Alice.

Ingrediente pentru doua blaturi:
  • 6 oua
  • 50 g zahar tos
  • o lingura esenta vanilie
  • 400 g faina
  • 300 g unt la temperatura camerei
  • 280 g zahar pudra
  • un plic praf de copt (10 g)
  • un praf sare
  • 4 linguri cacao (40g) dizolvata cu 8 lg apa calduta
Ingrediente sirop:
  • 200 g zahar
  • 500 ml apa 
Ingrediente crema:
  • 275 g ciocolata 
  • 100 g unt
  • 400 g smantana lichida pentru frisca
Pentru ornat:
  • 200 g smantana lichida pentru frisca (merge si frisca din smantana normala)
  • cirese confiate
  • nuci tocate sau orice altceva granulat

Mod de preparare:
Mixati bine bine ouale cu zaharul tos si cu un praf de sare. Adaugati esenta si treptat faina amestecata cu praful de copt.
Bateti untul moale cu zaharul pudra si adaugati-l treptat peste compozitia cu oua.
Puneti jumatate din compozitie intr-o tava(25*35 cm) tapetata cu hartie de copt si dati tava la cuptor (preincalzit 180 grade) pentru 20 minute. Cealalta jumatate amestecati-o cu cacaua dizolvata apoi turnati-o intr-o tava cu aceleasi dimensiuni. Coaceti-o la fel ca prima foaie.
Eu am ales sa insiropez blaturile cu sirop de zahar ars. Daca vreti ca sah-ul sa fie "impecabil" va recomand un sirop de zahar simplu  sau zeama din compot de pere, caise, ananas...
Puneti zaharul intr-un ibric, pe foc potrivit. Cand se lichefiza stingeti cu apa. Lasati pe foc pana se topeste tot zaharul apoi lasati siropul la racit.
Intr-un ibric puneti ciocolata si untul. Lasati-le la topit apoi cand se omogenizeaza lasati ciocolata la racit. 
Bateti bine smantana pentru frisca si adaugati treptat ciocolata rece.
Puneti blaturile (reci) unul peste celalalt. Cu ajutorul unor scobitori taiati fasii identice cu inaltimea unui blat.
Aliniati fasiile pe un fund intercalate, alb, negru, alb, negru.  In functie de preferinte va faceti sablonul, poate fi o prajitura mai inalta sau mai joasa.
Pe un platou puneti o folie de aluminiu. Insiropati bine o  fasie  alba si ungeti-o pe lungime cu crema. Lipiti de ea o fasie alba insiropata. Procedati la fel pana formati un rand. Ungeti cu crema si incepeti al doilea rand, cu fasia opusa celei de jos. 
Cand terminati de asezat fasiile impachetati prajitura intr-o folie si lasati-o cateva ore la frigider.
Cand se intareste crema, ungeti-o cu frisca. Decorati-o dupa plac.
Sa aveti spor si pofta!






 




Cititi toata reteta
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena