Nu stiu daca sunteti sau nu multumiti de branza topita din comert dar eu v-o recomand pe cea facuta in casa. Cu minim efort obtineti o branza topita delicioasa.
Ingrediente:
- 1 kg branza de vaci bine stoarsa de zer
- o lingurita bicarbonat de sodiu
- 2 lingurite sare
- 20 g unt
Amestecati branza de vaci cu bicarbonatul si sarea si lasati compozitia la rece minim 4 ore.
Intr-o cratita mai incapatorare punti untul. Asezati cratita cu unt intr-o oala cu apa, pe foc mijlociu. Cand se topeste untul adaugati branza.
Lasati pe foc in jur de 15-20 minute pana ce branza s-a lichefiat si are o textura cremoasa. Consistenta trebuie sa fie ca la smantana lichida.
Puneti branza topita in boluri si lasati-o la rece. Cand ajunge la temperatura camerei mutati-o in frigider.
Jumatate am pus-o in bol si jumatate am pus-o in 6 forme pentru briose. Sa vedeti ce frumos se intareste.... Aici a stat cam 10 ore la frigider...
Dupa 24 de ore iese perfect din forme..
Este delicioasa. Merge de minune la sandwich-uri ...
Sa aveti spor si pofta!
Ce idee buna, la branza topita de casa nu ma gandisem :)
RăspundețiȘtergereO idee extraordinara! Macar asa stii ce mananci.
RăspundețiȘtergereO idee grozava!Am salvat reteta!
RăspundețiȘtergereE super!! Noi nu mai mancam branza topita din comert de cativa ani, mereu faceam crema de branza si atat...dar reteta ta este grozava si merita aplicata ;)
RăspundețiȘtergereCe idee minunată, Irina!
RăspundețiȘtergereSi eu tot acasa fac,este de mii de ori mai buna.Pupici!
RăspundețiȘtergereAm facut-oooooooo, e nemaipomenita, sar'mana de reteta
RăspundețiȘtergereO rugaminte am....ce fel de branza de vaci folositi? La mine branza de vaci nu s-a topit deloc, nu am reusit sa o aduc la o consistenta de smantana ca in figura, dimpotriva, -sa topit o parte mica, iar o parte foarte mare a ramas zglonturoasa ca si branza de vaci initiala....Am respectat reteta intocmai...unde gresesc?
RăspundețiȘtergereVa multumesc frumos.
Bicarbonatul nu era vechi? Cat a stat branza amestecata cu bicarbonatul? Cat ai tinut vasul intr-o cratita cu apa pe foc? Cam acestea sunt principalele "secrete".
ȘtergereEu am patit la fel, s-a format un precipitat si zer; acum e calda, cand am vazut ca s-a intamplat asta am reincalzit compozitia si am amestecat-o cu un mixer vertical.
ȘtergereDin cauza ca nu se omogeniza decat greu am tinut-o pe foc in bain marie care fierbea mai mult cecat cele 20 de minute, probabil 30. A trebuit sa culc unul din copii si apoi am lasat branza asa cum era topita in cratita cu apa.
Bicarbonatul nu e vechi, branza a stat toata noaptea in frigider. Ar fi trebuit sa o blenduiesc cu sarea si bicarbonatul? Eu am framantat cu mana.
Eu mai am niste branza cu cheag, un fel de cas; daca o topesc pe aia ce iese, ai idee?
Legat de ce scriam mai sus e vreunul dintre pasi "suspect"? Ce parere ai? Te rog ajuta o mama pofticioasa :) Multumesc!
Nu am idee, se pare ca ai respectat pasii. Spune-mi te rog daca branza era produsa in casa... Am facut dr mai multe ori si nu m-am lovit de aceste probleme. Cand am amestecat branza cu bicarbonatul nu am folosit mixer. Le-am framantat impreuna.
ȘtergereA iesiiiiit!!!!! E ca la magazin, numai fii-mea nu mananca (ca de obicei). Iti multumesc pentru idee si pentru instructiuni. Poti adauga undeva un disclaimer care sa spuna ca merita incercat cu un blender daca pasta pare sa nu se omogenizeze f bine dupa 20-30 de minute.
ȘtergereBranza mea era facuta de o femeie de la care cumpar smantana si unt, dupa reteta "clasica":). NUmai ca era de ceva vreme in frigider, de asta si cautam retete sa-i fac ceva. Nu se acrise, insa, nici nu era amara, frigiderul meu sta pe foate rece.
Ma bucur ca pana la urma a iesit branza asteptata. Chiar ma intrebam ce ar fi putut pati :).
ȘtergereSărut mâna! Mi-a ieşit şi mie!
RăspundețiȘtergereNu făceam diferenţa între caş şi brânză de vaca dulce!
Mi-a explicat mama. Pentru a obţine caş, încălzeşti laptele la max. 40 de grade Celsius, după care adaugi cheagul. Pentru a obţine brânză dulce, fierbi laptele, după care îl tai cu lămâie, oţet, etc.
A doua variantă este cea bună pt. brânză topită!
Mi-a ieşit!
RăspundețiȘtergereAcum am aflat şi eu!
Pentru a obţine caş, se încălzeşte laptele la max. 40 de grade Celsius, după care se adaugă cheagul.Asta-i brânza!
Pentru a obţine brânză dulce (de vaci), se fierbe laptele, după care îl tai cu lămâie, oţet, etc.
A doua variantă (v-o spun din experienţă)este cea bună!
Buna Irina, ce termen de valabilitate are branza topita? Tine o saptamana la frigider?
RăspundețiȘtergerebuna irina! am facut si eu branza topita si mia iesit foarte buna numai ca are mici cocoloase de branza de vaci! am tinuto la frigider 4 ore cu sare si bicarbonat apoi am topit untul pe baie de abur si am topit si branza. dar am observat ca sia schimbat putin culoarea dupa ce am scos branza din frigider dar dee atunci mai erau cocoloase de brnza alba! trebuia sa il las mai mult la frigider????
RăspundețiȘtergerePoate daca incercati sa scrieti corect gramatical, va iesi si reteta !
Ștergerebuna irina! am facut si eu branza topita si mia iesit foarte buna numai ca are mici cocoloase de branza de vaci! am tinuto la frigider 4 ore cu sare si bicarbonat apoi am topit untul pe baie de abur si am topit si branza. dar am observat ca sia schimbat putin culoarea dupa ce am scos branza din frigider dar dee atunci mai erau cocoloase de brnza alba! trebuia sa il las mai mult la frigider????
RăspundețiȘtergereIese mai degraba o crema de branza, dar foarte sarata la doua lingurite de sare :(
RăspundețiȘtergereEu fac si cascaval in casa de ani de zile, acum ma bucurasem ca am gasit si o reteta de branza topita.
Gabi poate conteaza si ce sare este. Eu de obicei nu mananc sarat si crede-ma aceasta branza topita nu este sarata. Daca repeti reteta amesteca branza cu sare dupa gust si apoi adauga bicarbonatul.
ȘtergereFolosesc sare de Himalaya si nu mi se pare a sara mai tare decat cea de mare. Oricum o sa repet reteta pentru ca mi-a placut textura cremoasa si clar, pun cel mult o lingurita :))
RăspundețiȘtergereBuna!
RăspundețiȘtergereNu stiu unde gresesc dar mie nu-mi iese deloc reteta. Branza nu se topeste. Am tinut-o pe apa 40 de minute si a ramas cu o textura grunjoasa...nicidecum nu se face ca o smantana.
Aveti idee de ce se intampla asta?
Elena bicarbonatul de sodiu nu este expirat??? Branza nu este fff scoapta?? Daca iei intre degete o bucata de branza e cremoasa sau gumata, tare?
ȘtergereNu exista BICARBONAT DE SODIU EXPIRAT. La dracu, habar n-aveti de chimie. Eo SARE. Na2CO3. Sarea aia nu "expira" nici intr-un miliard de ani! Poa' sa se topeasca, sa sublimeze, sa se dizolve, dar NU SA EXPIRE!
Ștergerein rest, multumiri pentru reteta, dar nu mai scrieti treaba cu Na2CO3 expirat.
ȘtergereTotusi pe plicul cu bicarbonat de s e trecuta data expirarii....
ȘtergereCu cas si fara sare merge ?
RăspundețiȘtergereFara sare da dar tot cu branza scoapta.
ȘtergereAm respectat intocmai reteta dar in timp ce mestecam, in loc sa devina de consistenta unei smintini, s-a format un cocolos gen cauciuc, lipicios inconjurat de zer in proportie de 50/50%
RăspundețiȘtergereAm continuat sa mestec la acelasi foc mic si cocolosul mare s-a farimitat moment in care am incetat sa mai mestec.
Unde am gresit? ce e eronat in aceasta reteta sau ce secrete nu ni s-au spus?
Pt a ma gasi mai repede dati-mi, va rog si un replay pe atzipitu@yahoo.com
Reteta este corecta. Sigur ati folosit branza care trebuie? Aveti aici si reteta pentru branza: http://www.bucatariairinei.ro/2013/03/branza-de-vaci-de-casa.html
ȘtergereBrinza a fost dulce, de vaci, usor apoasa. am lasat-o la scurs si apoi am pus bicarbonatul si a stat 5 ore la frigider. Pe foc mic s-a facut la un moment dat un cocolos de cauciuc, gen mozarella si apoi acesta s-a farimitat iar. Faza cu mestecatul in continuare nu merge fiindca m-am plictisit mestecind si de omogenizat nu mai avea de gind.
RăspundețiȘtergereBanuiesc ca trebuie fie brinza telemea sau orice alta brinza uscata iar cea dulce sa fie stoarsa bine de zer/apa si se rezolva.
Brinza a fost dulce, de vaci, usor apoasa. am lasat-o la scurs si apoi am pus bicarbonatul si a stat 5 ore la frigider. Pe foc mic s-a facut la un moment dat un cocolos de cauciuc, gen mozarella si apoi acesta s-a farimitat iar. Faza cu mestecatul in continuare nu merge fiindca m-am plictisit mestecind si de omogenizat nu mai avea de gind.
RăspundețiȘtergereBanuiesc ca trebuie fie brinza telemea sau orice alta brinza uscata iar cea dulce sa fie scursa foarte bine de zer/apa
Doamne, si sa termin facultatea a fost mai usor decat sa faci branza asta topita! Nu imi iese si pace. M-am infuriat si am incercat de cateva ori, cu diferite feluri de branza. Unele (cele de casa) nu s-au topit, iar cea de cumparat s-a facut cleioasa cat timp a stat cu bicarbonatul. Nu stiu unde gresesc.
RăspundețiȘtergereCorina imi pare rau dar chiar nu stiu unde gresesti. Verifica totusi branza sa nu fie pra scoapta...
ȘtergereAm facut si eu ... si a iesit super ! Au fost incantati si copiii si sotul. Nu cred ca este o reteta foarte grea, ba dimpotriva. Am facut-o de cateva ori, nici nu ma mai uit pe reteta . Trebuie sa simti si cat sa o lasi pe foc si cata sare sa pui... Ultima data am avut treaba si am lasat-o cu bicarbonatul de seara pana dimineata. M- am cam temut ca am lasat-o prea mult, dar a fost ok. Baietelul meu imi spune ca pun dragoste in mancare si nu mai am si pentru lectii. Probabil ca asta e secretul, nu stiu ... a... si folosesc branza proaspata din comert ( un magazin al unor producatori - nu stiu cat e de naturala, dar asta e ... oricum e mai buna decat branza topita din comert ) .
RăspundețiȘtergereMa bucur ca v-a fost pe plac.
ȘtergereEste delicioasa! Eu am facut cu branza facuta de mine din lapte crud care se prinsese si mi-a iesit. :) multumesc muuuult pentru reteta, imi doream de mult sa incerc!
RăspundețiȘtergereAm incercat si eu,dar s-a lichefiat la foc si apoi la rece nu s-a mai inchegat intreaga. A ramas si o parte lichida.
RăspundețiȘtergereAm gresit undeva ??
Cine ma ajuta ? multumesc
Nu iese din branza scoapta, care se faramiteaza usor, trebuie sa fie o branza cremoasa.
RăspundețiȘtergereAm încercat si eu reteta. Toate bune si frumoase pana am bagat-o la frigider. Dupa ce a stat la frigider cateva ore la suprafata s-a facut ca smantana lichida si la fundul caserolei era ca o gelatina transparenta.Țin sa mentionez ca brânză era de țară de la bunica, care nu pune adaosuri. Va rog o sugestie.
RăspundețiȘtergereBuna
RăspundețiȘtergereCe fel de branza de vaci se foloseste: dulce sau sarata ?
Branza scoapta deci dulce. Este reteta pe blog.
ȘtergereCu branza calcica este bine?
RăspundețiȘtergereBuna ziua
RăspundețiȘtergereBranza calcica e buna la reteta?
Cu branza calcica este bine?
RăspundețiȘtergereNu am testat cu branza calcica. Doar cu branza proaspata de vaci.
RăspundețiȘtergere