sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Sarmale in cuib in oala de lut


Nu fac foarte des sarmale dar macar la Craciun sau de Revelion imi place sa ma rasfat cu cateva bucati. Anul acesta am facut sarmale in oala de lut, sarmalele puse in cuib. Cuibul este format din 3-4 sarmale si o felie mai groasa de costita sau kaizer, puse toate intr-o alta frunza de varza.

Ingrediente:
  • 2 capatani de varza murata lunguiata
  • 200 ml ulei
  • 200 g slaninuta taiata cuburi mici
  • 5 cepe mijlocii
  • 2 morcovi
  • un ardei rosu
  • o legatura patrunjel
  • 1 kg carne tocata
  • 5 linguri bulion sau suc de rosii
  • 350 g orez
  • sare
  • piper
  • 1 kg costita sau kaizer (sau mai putin, depinde de cat de groase le taiati)
  • 10 frunze de dafin
Mod de preparare:
Desfaceti foile de varza de pe cotor si lasati-le in apa rece cateva ore, in functie de cat de sarate sunt.
Curatati si spalati legumele, tocati-le, morcovii dati-i pe razatoare si puneti-le intr-o cratita mai incapatoare alaturi de ulei si slaninuta.
Caliti-le in jur de 10 minute, pana se inmoaie apoi adaugati carnea tocata si 3 linguri de bulion.
Cand carnea incepe sa isi schimbe culoarea adaugati orezul apoi potriviti de sare si piper.
Tineti pe foc in jur de 5 minute apoi lasati compozitia la racit, timp in care pregatiti frunzele pentru sarmale. Rupeti-le cotorul si in functie de cat sunt de mari rupeti-le in 2-3-4. Nu le taiati pe toate, sunt necesare si la cuiburi.
Puneti in fiecare foaie cate o lingura de compozitie si rulati. Capetele introduceti-le in interior. Nu rulati foarte strans.
Luati o frunza de varza (sau jumatate depinde de marime). Puneti in mijlocul ei o bucata de costita si 3-4 sarmale.
Impachetati frumos si puneti cuibul in oala de lut. printre cuiburi puneti cateva frunze de dafin. Pe fundul oalei si peste cuiburile de deasupra puneti cateva cotoare de varza.
Dizolvati cele 2 linguri de bulion ramase intr-un litru de apa clocotita. Turnati peste sarmale, atat cat sa le acopere si puneti peste oala capacul.
Dati oala la cuptor (preincalzit 180 grade) pentru 2-3 ore sau pana cand carnea si orezul sunt fierte. Opriti focul si lasati oala in cuptor pana se raceste astfel varza se inmoaie. Serviti-le calde cu smantana.
Sa aveti spor si pofta!

2 comentarii:

  1. Imi place cum iasa in oala de lut, sunt delicioase, am o adevarata aventura cu oala de lut. Acum de Craciun, mi sa aprins aragazul din cauza oalei, pur si simplu a luat foc, chiar in ajunul Craciunului!
    Un premiu te asteapta la mine! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. wow.............mie nu prea imi plac sarmalele dar citind acesta reteta deabia astept sa vina Craciunul.....

    RăspundețiȘtergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.