La multi ani! Fie ca noul an sa va aduca sanatate, impliniri si liniste sufleteasca. Va servesc cu o felie de tort diplomat. Un tort pe placul familiei mele, usor de preparat care nu necesita sa stea la frigider peste noapte!
Ingrediente:
- 300 g zahar + 3 linguri
- 250 ml lapte
- 3 oua
- 2 plicuri cu zahar vanilat
- 30 g gelatina (3 plicuri)
- 800 g smantana
- un compot de ananas (sau alte fructe) cu tot cu zeama
- 50 g stafide
- 1 kiwi
- 15 piscoturi
Puneti la fiert laptele cu 300 g zahar.
Bateti bine bine ouale pana devin spumoase. Cand laptele fierbe si zaharul este topit adaugati treptat ouale amestecand usor. Lasati compozitia pe foc mic pana da 2-3 clocote (in jur de 10 minute). Amestecati mereu.
Intr-un ibric puneti gelatina si 75 ml compot de ananas. Puneti ibricul intr-un vas cu apa pe foc pana gelatina se lichefiaza. Turnati putin cate putin amestecand peste compozitia de sus. Luati spuma de pe foc si lasati-o la racit.
Bateti smantana cu cele 3 linguri de zahar. Adaugati-o in compozitia cu oua (cand ajunge la temperatura camerei). Adaugati si stafidele.
Imbracati o forma de tort cu folie. Pe fundul formei puneti felii de kiwi. Turnati jumatate de compozitie si presarati cu bucati de ananas, turnati si restul compozitiei, adaugati si restul de ananas.
Inmuiati piscoturile in zeama de la compot (cat a ramas de la gelatina este suficienta) si apasati-le peste crema.
Acoperiti cu un platou inveliti in folie si dati forma la frigider pentru 2-3 ore, apoi rasturnati-o.
De data aceasta m-am incapatanat si nu am pus folie pe forma. M-am chinuit putin sa rastorn tortul, de aceea va recomand sa o folositi. Cu ajutortul ei imediat se rastoarna.
Taiati-l si serviti-l cu placere.
Sa aveti spor si pofta!
Un An Nou minunat si tie!
RăspundețiȘtergereMultumesc Timea!
ȘtergereLa Multi Ani Irina, sa ai un an de o mie de ori mai bun decat precedentul! Te pup!
RăspundețiȘtergereMultumesc Isa. La fel si tie!
ȘtergereCat este de frumos!! Un an nou minunat iti doresc!
RăspundețiȘtergereMultumesc Paula!
ȘtergereEste preferatul meu, fur o felie! Un An Nou cu sanatate si impliniri sa ai!
RăspundețiȘtergereCe tort frumos ai făcut, Alina!
RăspundețiȘtergereDelicios!!! Un an nou fericit, cu multe realizari frumoase!! La multi ani!!
RăspundețiȘtergereE superb<3
RăspundețiȘtergereLa mulți ani!
RăspundețiȘtergereDumnezeu să-ți dea sănătate și putere de muncă.
Să-ți crească blogul de 100 ori în 2013, ca număr de vizitatori și ca rețete publicate. Se poate... cu o mica minune!...:)
Foarte frumos si racoros tortul tau! Numai bine iti doresc!
RăspundețiȘtergereBuna,
RăspundețiȘtergereFelicitari si multumesc pentru tort! Felicitarile sunt pentru reteta si multumirile pentru ca l-am facut si eu si am avut succes total! :)
Ma bucur ca ai avut succes si ca v-a fost pe plac!
ȘtergereAm incercat si eu sper sa am succes ca am cateva femei in casa :D
RăspundețiȘtergereVa anunt daca mi-a iesit :P
am scos tortul din forma dupa 3 ore s-a facut ca o balegutza m-am suparat pe moment si mai pe seara tortuletul meu era prins cred ca ii mai trebuia gelatina sau depinde de lapte ce grasime are nu stiu ...:)) oricum la gust a iesit super.
RăspundețiȘtergereIrinuco, esti superba, ai niste retete de nota 10!!!! Nu te-am stiut pana acum, dar promit ca te voi vizita cat mai des. Am o observatie de facut: cam faci abuz in retete de lactate{ laudabil, nimic rau in asta] .... ai sigur o sursa proprie, nu-i asa? Noi, orasenii, de unde luam un laptic ca de la mama lui? {te intreb, ptc. din pacate am fost ing. zootehnist si stiu ce e un lapte bun]. Cumpar din piata de la o anume persoana, dar.... Pupici! RV
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru vorbele frumoase... Nu mi se pare abuz de lactate. La prajituri folosesc UHT... Da am inca la tara persoane dragi mie care imi furnizeaza lapte si branza.
ȘtergereSpor la gatit.
Spune te rog daca smantana cu 12 grasime e buna? Mersi, draga noastra!
RăspundețiȘtergereTrebuie o smantana cat mai grasa. Daca o cumparati din hypermarketuri recomand La Dorna pentru frisca.
RăspundețiȘtergereA iesit foarte, foarte bun!!
RăspundețiȘtergere10!!!!!! 10!!!!! 10!!!!!! Am o rugaminte la tine, desi nu e aici locul potrivit, dar am profitat de faptul ca trebuie sa-ti multumesc pt aceasta reteta si prin urmare iti adresez o intrebare: cum ai facut URSULETII ? Crede-ma, mai bulversat, de n-am putut sa dorm toata noaptea si mi-am alertat toate prietenele sa -ti vada capodopera.Unde gasesc lamuririle de rigoare? Pupicei!!!! RV
RăspundețiȘtergereIRINUCAAAAAAA!!!!!!!!!!!! Ursuletiiiiiiiii???????? Te implor!!!!!!!!!!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergereDraga mea ursuletii nu sunt facuti de mine. Era doar data mai departe o fotografie care mi-a placut pe internet. Am gasit un filmulet care e poate ajuta.
Ștergerehttp://www.youtube.com/watch?v=QG_dJ2XFYgc
Cum am timp o sa ii fac si eu...
Scumpico, abia astept! Ce bucurie ai face tuturor admiratoarelor blogului tau... Poate te invredniceste bunul D-zeu sa ai timp pana se sf. sarbatori.Oricum, suntem cu ochii pe tine. Pupicei!!!!!!RV
RăspundețiȘtergereE super fain tortuletu,as dori sa stiu daca in loc de smantana se poate pune frisca batuta?:)
RăspundețiȘtergereEu acum am vazut comentariul; acum am vazut reteta de fapt! Cred si sper ca ai aflat intre timp, dar daca nu, daca citesti mai bine ce a scris Irina, vei vedea ca smantana se bate cu 3 linguri de zahar, ceea ce inseamna ca se face o frisca din ea. SMANTANA nu prostii vegetale, ca altfel nu mai iese nimic. Si doar vrem o prajitura de casa, nu-i asa? Altfel ne abonam la cele de cofetarie.
ȘtergereM-ati impresionat atat de mult cu acest Diplomat incat as vrea sa il fac si eu de ziua sotului.
RăspundețiȘtergereSpuneti-mi va rog frumos marimea formei de tort.
Va multumesc anticipat si spor in bucatarie!
M-ati impresionat atat de mult cu acest Diplomat incat as vrea sa il fac si eu de ziua sotului.
RăspundețiȘtergereSpuneti-mi va rog frumos marimea formei de tort.
Va multumesc anticipat si spor in bucatarie!
Numai bine va doresc,
Madalina
Asta e un tort similar celui pe care-l facea bunica mea si caruia ii spunea Sarlota. Ingredientele sunt aproximativ aceleasi, cu diferenta ca ea folosea 10 oua, portocale ( 300 ml suc de portocale amestecat cu 300 ml lapte, portocale taiate rondele, pentru tapetat cratita, in loc de kiwi, coaja rasa de la cel putin 2 portocale, pe care o punea in crema), 375g zahar si un blat subtire, facut doar din 2-4 oua, in care punea cacao. Mai batea 300g frisca pentru pus deasupra feliei, la servire. Eu l-am facut si cu piscoturi, e delicios si asa. E un tort care s-a facut in fiecare an la noi in familie, iarna, in special de Revelion. E delicioasa combinatia dintre cacao si portocale (sa nu mai vorbim despre cea dintre cacao si lamaie, dar asta este deja alta discutie)!
RăspundețiȘtergereminunata reteta!a preluat-o si mami si o fac cu ea chiar azi!
RăspundețiȘtergereMulțumesc frumos Irina pentru rețetele minunate și redate cu multe amănunte.Imi place foarte mult diplomatul .Am mai multe rețete făcute dar cel mai des fac kinderul cu nuca și tortul diplomat.Mai vreau noutăți.
RăspundețiȘtergere