Una din prajiturile mele preferate este aceasta, foile sunt cu zahar ars iar crema din frisca si nuci. Foile se pot face si cu cateva zile inainte de a fi umplute.
Ingrediente:
- 10 linguri zahar (150g) - din care 75 g se arde
- 5 linguri apa (75 ml)
- 2 plicuri zahar vanilat (optional)
- 2 oua
- 6 lg ulei (90 ml)
- o lingurita rasa bicarbonat de sodiu (nestins)
- faina cat cuprinde (350 g)
Ingrediente crema:
- 500 g smantana naturala
- 150 g zahar
- 300 g nuca
- 2 linguri esenta rom
Mod de preparare:
Puneti 75 g zahar intr-o cratita pe foc mic pana se lichefiaza. Stingeti cu apa si lasati pe foc mic pana se topeste caramelul. Lasati siropul la racit.
Bateti ouale cu restul de zahar si cu zaharul vanilat, adaugati treptat uleiul, siropul si faina amestecata cu bicarbonat.
Intindeti direct pe hartie de copt 2 foi mari apoi taiati-le in doua. Daca nu aveti tava mare (42*30 cm) puteti face 3 foi mai mici. Coaceti foile 12 minute la 180 grade (cuptor preincalzit).
Pentru crema bateti smantana cu zaharul. Daca este foarte tare adaugati o lingura de lapte sau apa rece pentru a nu se face unt. Cand se topeste zaharul adaugati nuca si esenta de rom.
Umpleti foile cu crema obtinuta si turnati glazura peste ultima foaie. Lasati prajitura la temperatura camerei pana a doua zi. Taiati-o si serviti-o cu placere!
Sa aveti spor si pofta!