Una din prajiturile mele preferate este aceasta, foile sunt cu zahar ars iar crema din frisca si nuci. Foile se pot face si cu cateva zile inainte de a fi umplute.
Ingrediente:
- 10 linguri zahar (150g) - din care 75 g se arde
- 5 linguri apa (75 ml)
- 2 plicuri zahar vanilat (optional)
- 2 oua
- 6 lg ulei (90 ml)
- o lingurita rasa bicarbonat de sodiu (nestins)
- faina cat cuprinde (350 g)
Ingrediente crema:
- 500 g smantana naturala
- 150 g zahar
- 300 g nuca
- 2 linguri esenta rom
Mod de preparare:
Puneti 75 g zahar intr-o cratita pe foc mic pana se lichefiaza. Stingeti cu apa si lasati pe foc mic pana se topeste caramelul. Lasati siropul la racit.
Bateti ouale cu restul de zahar si cu zaharul vanilat, adaugati treptat uleiul, siropul si faina amestecata cu bicarbonat.
Intindeti direct pe hartie de copt 2 foi mari apoi taiati-le in doua. Daca nu aveti tava mare (42*30 cm) puteti face 3 foi mai mici. Coaceti foile 12 minute la 180 grade (cuptor preincalzit).
Pentru crema bateti smantana cu zaharul. Daca este foarte tare adaugati o lingura de lapte sau apa rece pentru a nu se face unt. Cand se topeste zaharul adaugati nuca si esenta de rom.
Umpleti foile cu crema obtinuta si turnati glazura peste ultima foaie. Lasati prajitura la temperatura camerei pana a doua zi. Taiati-o si serviti-o cu placere!
Sa aveti spor si pofta!
la creme scrie "cand se topeste untul adaugati....." dar cat unt trebe? c anu ai scris nici unde de el
RăspundețiȘtergereScuze era vorba despre zahar. Multumesc pentru atentionare.
ȘtergereSi cu siropul de zahar ars ce facem? Imbibam foile?
RăspundețiȘtergereScuze, am mai citit o data :) am retinut :)
RăspundețiȘtergereasta e o reteta minunata, am facut de multe ori! e super!
RăspundețiȘtergereBuna buna de tot am facuto si eu dar foile erau cu miere.pup Gabriela
RăspundețiȘtergerept cate foi de marimea 42/30 este reteta?multumesc
RăspundețiȘtergereFoaia mare de 42/30 am taiat-o in doua, am copt 2 foi in acelasi timp. Daca vrei poti sa faci si 3 foi.
Ștergereeste o prajitura buna si racoroasa.am facut-o si a fost aprecoata. multumesc irina.
ȘtergereFrumoasa prajitura cum numai tu stii sa faci! Pup
RăspundețiȘtergerefoarte buna multumesc
RăspundețiȘtergereirina, ce inseamna 6 lg ulei - 90 g, nu inteleg, uleiul se masoara in ml, iar lg ce e linguurite sau linguri - evident o sa mormai tu ceva da ti trece:)
RăspundețiȘtergereastept raspuns, mersi anticipat -
cozia
Cozia eu nu mormai ca nu sunt mormoloc, discut sau scriu. Lg = linguri, uleiul poti sa il masori si in grame si in mililitri. Cand am un vas cu anumite ingrediente, il pun pe cantar, ii stabilesc tara si adaug un alt ingredient. Oricum multumesc pt atentionare. Sper ca am mormait pe limba ta!
Ștergerenu trebuie sa te superi irina e normal sa fie si oameni de acest gen.in loc sa-ti multumeasca pentru retetele minunate care ni le prezinti te jicneste.daca nu e pe intelesul nostru ceva putem sa te intrebam frumos.
Ștergerenu trebuie sa te superi irina e normal sa fie si oameni de acest gen.in loc sa-ti multumeasca pentru retetele minunate care ni le prezinti te jicneste.daca nu e pe intelesul nostru ceva putem sa te intrebam frumos.
ȘtergereTrebuie sa fie tare buna prajitura asta! Mi-a venit apa in gura! Ma apuca "mormaitul" de ciuda ca n-am gustat-o si eu!!!
RăspundețiȘtergereDe care smantana folosesti, merge din aceea pentru frisca La Dorna sau orice fel de smantana?
RăspundețiȘtergereMerege si smantana pentru frisca La Dorna. Folosesc smantana achizitionata de la un producator local.
Ștergerela placinta cu mere nu ai scris cantitatea de mere si zaharul c are trb la mere,,a m facut din ochi dar a iesit nemaipomenit !!!!!!!!!!!!complimenti Irina
RăspundețiȘtergereTocmai ce am facut foile dar nu prea m-am descurcat. Mi s-au facut boroboate de caramel intarit, parca nu a fost nici cantitatea de aluat suficient ca nu mi-au iesit 2foi mari... :( cred ca trebuia mai mult zahar la caramel...nu stiu
RăspundețiȘtergereCaramelul trebuie lasat pe foc pana se lichefiaza complet.
ȘtergereL-am lasat mult pana era ca un sirop, si apoi am pus cate o lingurain restul.compozitiei si am amestecat dar s-a intarit
Ștergereirina nu fi suparata pe cele care te critica.sa citeasca mai bine si atunci vor intelege.e de scuzat daca se omite o greseala dar se repara cu rabdare nu cu critici.trebuie sa fim multumite pentru minunatele retete care le impartasesti cu noi. multumesc pentru tot ce faci.
RăspundețiȘtergerereteta cu foi si frisca e minunata.o faceam cind eram mai tinara le placea la copii.multumesc ca mi-ai adus aminte de ea.e fff buna.
RăspundețiȘtergereDragä Irina, mä bucur foarte mult cä am gäsit reteta, si iti multumesc mult pentru ea. Mama mea(83 de ani) face aceastä präjiturä de multi ani, insä in loc de zahär ars foloseste miere de albine si pentru umpluturä smintinä(la noi se zice "Schmand"). Problema mea era cä reteta ei este:"cit cuprinde":-), asa cä a trebuit, intr-o datä sä-i asist si sä cintäresc fiecare "adäugare". Ne-am amuzat foarte mult.
RăspundețiȘtergereMä bucur intotdeauna cind gäsesc retete de präjituri ce le cuneosc din copiläria mea. Grüße und ein schöner Advent! Moriwes
Buna Irina,
RăspundețiȘtergereAm cautat ffff mult aceasta reteta. O mancam cand eram copil si o facea mama mea. Sa ti dea Domnul sanatate si rabdare...cu toti. Craciun in sanatate!