Spre deosebire de Prajitura Regina Maria clasica acesta este acoperita cu crant. Difera putin si cantitatile pentru blaturi dar modul de pregatire este identic. Este delicioasa.
Ingrediente blat (1) pandispan:
- 6 albusuri
- 6 galbenusuri
- 7 linguri zahar (100 g)
- o lingura zahar vanilat (un plic)
- 6 linguri faina (90 g)
- un pachet praf de copt (10 g)
- un praf sare
Ingrediente blat (2) bezea:
- 6 albusuri
- 150 g zahar
- 30 g faina (2 linguri)
- 180 - 200 g nuca macinata taiata marunt
- un praf sare
- 200 g zahar pudra
- 6 galbenusuri
- 2 linguri cacao
- un pachet unt
- 100 g zahar
- 60 g nuca tocata
Mod de preparare:
Pentru blatul 1 bateti albusurile cu putina sare. Cand se transforma in spuma adaugati treptat zaharul si la urma zaharul vanilat. Atentie mixati foarte foarte bine!
Cand spuma devine consistenta adaugati galbenusurile batute putin.
Adaugati faina amestecata cu praful de copt.
Puneti compozitia intr-o tava dreptunghiulara (35*25cm) tapetata cu hartie de copt si dati-o la cuptor (preincalzit 170 grade) pentru 20 minute.
Pentru blatul 2 bateti albusurile spuma cu un praf sare. Adaugati treptat zaharul, faina si apoi nucile ( indepartati-le pielita cat puteti). Observati va rog si bezeaua cat de bine este batuta.
Puneti compozitia intr-o tava dreptunghiulara (35*25cm) tapetata cu hartie de copt si dati-o la cuptor (preincalzit 170 grade) pentru 20 minute. Cand o scoateti din cuptor, mutati blatul pe un gratar si dupa cateva minute indepartati-i hartia.
Cat se racesc blaturile faceti crema.
Mixati bine intr-un vas galbenusurile cu 200 g zahar pudra.Puneti vasul intr-o oala cu apa pe foc si fierbeti pana se ingroasa. Amestecati din cand in cand. Lasati crema la racit.
Impartiti crema in 2 parti egale. Jumatate amestecati-o cu 2 linguri de cacao.
Pentru crant puneti zaharul la caramelizat.
Adaugati nucile si amestecati bine pana sunt acoperite integral de caramel.
Rasturnati nucile pe o hartie de copt unsa cu ulei si sfaramati-le cu un ciocon de snitel sau cu un facalet.
Pe blatul de pandispan intindeti crema maro, peste ea foaia de bezea apoi crema galbena. Deasupra presarati crantul.
Lasati-o la frigider cateva ore apoi serviti-o cu placere!
asta e super
RăspundețiȘtergereEste e placul a multe persoane...
ȘtergereToate prajiturile cu krantz sunt bune numai prajituri bune ai,cum scoti tu apa din unt Gabi
RăspundețiȘtergereMultumesc Gabi. Ai aici explicatii http://irinaririna.blogspot.ro/2011/12/cum-se-scoate-apa-din-unt.html
ȘtergerePractic se scoate untul din frigider si se freaca cu o paleta de lemn...
Untul din frigider se framanta cu mana, cu o manusa de unica folosinta. E cel mai usor asa.
ȘtergereMultumesc frumos pt raspuns nu ma asteptam asa repede.pupicei si o zi frumoasa.Gabi
RăspundețiȘtergereUn deliciu!! Irina numai bunatati faci!
RăspundețiȘtergerePaula tu spui de bunatati????? Vreau un borcan cu dulceata de nuci... mereu imi faci pofta :).
ȘtergereO prajitura regala! Foarte buna!
RăspundețiȘtergereMultumesc Gabi!
ȘtergereGrozava prajitura!!!Inghit in sec!
RăspundețiȘtergereMultumesc. Daca esti Haplea cum sa nu inghiti in sec :)... Si eu sunt tot un fel de Haplea :) cand e vorba de prajituri!
Ștergeretocmai am terminat de facut "regina cu crantz". nu m-am putut abtine desi saptamana trecuta am facut "regina maria". A iesit f buna dar am totusi o nelamurire.
RăspundețiȘtergereCare e momentul in care trebuie sa o ornez cu crantz? cand e crantul fierbinte se topeste untul...cand se raceste crantul se caramelizeaza si nu se mai poate intinde.
L-am pus cam fierbinte....dar trecem cu vederea.
Super reteta!
Tamara crantul se caramelizeaza si dupa aceea se "sparge" in bucatele mici cu un ciocon de snitele sau cu ce ai tu la indemana. Am scris in reteta dar se pare ca nu ai obserat. Apoi se pune pe prajitura, rece fiind deja. Ma bucur ca iti este reteta pe plac.
Ștergereahaaaaa....acum inteleg :))))....chiar e greu de taiat felii si ma intrebam cum ti-au iesit tie asa drepte. Recunosc ca am citit fugitiv reteta pt ca deja eram familiarizata cu "regina maria" (am facut-o de 2 ori). Data viitoare nu voi mai gresi
RăspundețiȘtergereImi plac foarte mult prajiturile cu "crant". Nuca si caramelul dau un gust deosebit prajiturilor.
RăspundețiȘtergerePrajiturile cu crant imi plac foarte mult. Nuca si caramelul le dau un gust deosebit.
RăspundețiȘtergereCe prajitura delicioasa. Ador krantz-ul . Pup
RăspundețiȘtergereAdor nuca, in orice fel de combinatie! Mai ales caramelizata...Am trecut reteta in lista de prioritati culinare ;) Multumesc pentru retetele minunate!
RăspundețiȘtergerefoarte buna...am incercat-o
RăspundețiȘtergerePrajitura asta e minunata! O singura problema am: nu iese suficienta crema... In pozele tale, de la ambele regine, se vad straturi generoase de crema, la mine abia daca o simti. Iese cam uscata... Gresesc eu undeva? Sa incerc cu cantitati mai mari la crema? Ai tu un secret nedivulgat? :)
RăspundețiȘtergereBravo, asta e si problema mea! Si cred ca si eu voi majora cantitatile pentru crema.
ȘtergereAm facut prajitura si ar fi foarte buna daca ar fi mai multa crema. Mi s-a parut prea putina pt un blat de pandispan si inca unul de bezea. Cred ca am sa mai majorez cantitatile pentru ea. In rest, delicioasa!
RăspundețiȘtergereMi-a iesit un deliciu de prajitura!Doar ca am pus un pachet jumate de unt si in loc de cacao am pus ciocolata topita.Multumesc mult Irina pt reteta cu siguranta ca o voi mai face.
RăspundețiȘtergereCu mult drag!
Ștergere