marți, 26 martie 2013

Branza de vaci de casa


Am fost intrebata de nenumarate ori cum fac branza dulce pe care o folosesc atat la cacaval, branza topita cat si la pasca si alte prajituri cu branza. De data acasta nu am facut multa, ci din  doar 2 litri de lapte.

Ingrediente (pentru circa 450g branza dulce):
  • 2 litri de lapte (nefiert)
Mod de preparare:
Strecurati laptele, puneti-l intr-o cratita si lasati-l la temperatura camerei o zi sau pana cand se prinde (isi schimba consistenta).
Cand inclinati cratita nu trebuie sa se clatine continutul. Luati smantana de deasupra (partea mai galbuie). Se spune ca cea mai buna smantana se obtine daca puneti laptele la prins chiar dupa ce se mulge vaca.
Puneti cratita pe foc potrivit, amestecand usor pentru 5-10 minute, depinde de cat lapte aveti.
Cand se ridica zerul la suprafata luati cratita de pe foc.
Turnati compozitia intr-un tifon curat (pus intr-o alta cratita).
Innodati usor tifonul...
Atarnati tifonul de un carlig cateva ore pana se scurge zerul din branza. Puneti sub tifon
Cand nu se mai scurge zer scoateti branza din tifon si consumati-o cu placere.
Este sanatoasa, are calciu si 100 % naturala. O folosesc atat la dulciuri cat si la aperitive (ies niste tartine minunate), saratele, prajituri cu branza, pasca si multe alte bunatati.
Sa aveti spor si pofta!

25 de comentarii:

  1. Irina, ce fel de lapte folosesti? Merge si cu lapte de la hopermarket?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cum laptele de la hipermarket este prelucrat si deja contine fel si fel de chimicale, nu se prinde ca lumea, cea mai buna solutie este laptele de casa sau de la chioscuri automate, n-are rost sa incercati cu lapte din magazin, nu iese buna si are un gust amar!

      Ștergere
    2. Dupa cum a si raspuns cineva cel mai bun lapte este cel de la tarani, sau de la cineva cunoscut tie. Nu am incercat cu lapte de la chiocurile automate dar din cate stiu este tot un lapte gras.

      Ștergere
  2. laptele trebuie fiert inainte sau nefiert?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lenutza laptele trebuie sa fie crud. Daca pui la prins lapte fiert atunci va rezulta lapte acru. Aici ai reteta: http://irinaririna.blogspot.ro/2012/02/lapte-acru-de-casa.html

      Ștergere
    2. multumesc de retete sunt extraordinare, am sa le incerc cu mare drag.

      Ștergere
  3. Si eu fac branza la fel, iar pentru branza mai dietetica aleg smantana si pun chisleagul direct la strecurat fara a-l mai da in clocot. Simplu si sanatos!

    RăspundețiȘtergere
  4. Exact așa face și mamaia mea brânza. Of! Ce mi-e dor de brânza asta a noastră!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina tot ce ne faceau bunicile noastre era delicios! Mi-e ador si mie si de mamaia si de bunatati...

      Ștergere
  5. ce bine arata si ce buna cred ca este - imi trimite si mie branzica pentru fetita mama mea si to ce de genu asta face . spor la gatit

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc mult pentru reteta, are ceva daca nu culeg smantana dupa ce se prinde laptele? As lasa smantana pentru ca branza sa iasa mai grasa, mai consistenta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Conteaza si laptele sa fie gras, si ai grija cat "scoci" chisleagul, adica cat il tii pe foc. Nu afeceteaza daca nu iei smantana.

      Ștergere
  7. Pentru ca vreau sa fac de Pasti Pasca cu glazura, ca idee doar, din 4 l de lapte mi-ar iesi in jur de 500 g de branza?

    RăspundețiȘtergere
  8. Din 4 litri de lapte ti-ar iesi in jur de 800 g branza. Sa ai spor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am facut...intr-adevar foarte delicioasa pt prichindeii mei...dar de ce mi-a iesit din 2l de lapte doar 235g, am facut ceva gresit oare, si ce pot face cu smantana de deasupra? Mersi fain!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Smantana o folosesti la orice mancare cu smantana, cartofi cu smantana, pui cu smantana, unele aluaturi.... etc. E posibil sa o fi lasat mai mult la scurs. Depinde si de grasimea laptelui.

      Ștergere
  10. De cateva ori am lasat laptele mai mult pe soba- si m-am trezit cu branza-guma! Da' fuse buna si aia! :)) Din zer am facut ciorba de macris!

    RăspundețiȘtergere
  11. as vrea sa stiu ce faceti cu zerul? Eu am incercat sa-l consum crud- adica nefiert- cum e recomnandat in terapiile cu zer, dar gustul nu e foarte placut... voi la ce-l / cum il folositi ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De obicei nu folosesc zerul. Am o carte cu retete de muffins si am observat ca mai toate retetele contin zer in loc de lapte. Nu am testat.

      Ștergere
  12. Eu locuiesc in USA si nu am cum sa iau lapte de la surse directe,si daca m-as duce la o farma cu vaci nimeni nu-ti vinde laptele ne pausterizat asa ca pot cumpara laptele pausterizat din magazin si il pun la incalzit si cand ii cald bine, se pune lamaie stoarsa si apoi astepti pana se alege zerul si dupa aia se strecoara prin tifon si se poate face branza de vaci. S-au se poate cumpara iurt si se pune putin la cald si tot la fel se alege zerul si se strecoara.

    RăspundețiȘtergere
  13. cu lapte de capra iese oare?vreau sa fac branzica,apoi topita.astept parerea ta

    RăspundețiȘtergere
  14. Sa fiu sincera nu am incercat... Eu cred ca da...

    RăspundețiȘtergere
  15. Am si eu o intrebare: se poatea sa nu colectam smantana, ca sa iasa o branza mai grasa? sau trebuie neaparat luata smantana de deasupra? multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu o colectez pentru ca tot timpul am nevoie. Daca s-a mai intamplat sa ramana branza avea prin unele locuri "firicele galbui".

      Ștergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.