Cine a zis ca prajiturile de post nu sunt bune sa se ia de urechi... Glumesc... Inseamna ca nu a gustat din aceasta prajitura cu blat pufos facut cu cola si crema cu ness.
Ingrediente blat:
- o cana cola (250 ml)
- o cana zahar (250 g)
- 2 linguri miere lichida - daca este zaharisita incalziti-o putin intr-un vas pe aburi (60 g)
- 6 linguri ulei (90 ml) - fie de floarea soarelui fie de arahide
- o lingurita bicabonat de sodiu stins cu o lingura zeama de lamaie
- o cana nuci macinate (120 g) - eu am avut nuci si migdale
- 2 cani de faina (280 g)
- 2 linguri cacao
- 2 linguri esenta rom
- 150 g zahar
- 150 ml apa
- 250 g margarina
- 100 g zahar pudra
- 2 linguri ness (5 g)
- o lingura din siropul de sus
- 70 g nuca prajita si tocata (merge si mai mult)
Pentru glazura din crant:
- 100 g zahar
- 60 g nuca tocata
Mixati bine zaharul cu mierea si cu cola.
Cand se dizolva zaharul adaugati uleiul, bicarbonatul de sodiu stins si nuca.
Mixati usor apoi adaugati faina.
Puneti si cacaua si romul apoi turnati compozitia intr-o tava (25*35 cm) tapetata cu hartie de copt. Coaceti prajitura in cuptor preincalzit (180 grade) pentru 25 minute.
Pentru sirop puneti intr-o cratita zaharul. Cand se lichefiaza stingeti cu apa. Lasati pe foc pana se dizolva tot caramelul apoi lasati-l la racit.
Pentru crema mixati margarina cu zaharul pudra bine bine pana devine spumoasa. Puneti nessul intr-o cana si dizolvati-l cu o lingura de sirop fierbinte. Cand e rece adaugati-l peste crema.
Amestecati usor cu o spatula apoi adaugati nucile prajite.
Pentru crant puneti zaharul la caramelizat.
Adaugati nucile si amestecati bine pana sunt acoperite integral de caramel. Rasturnati nucile pe o hartie de copt unsa cu ulei si sfaramati-le cu un ciocon de snitel sau cu un facalet.
Puneti blatul pe un platou, si insiopati-l cu o seringa. Daca nu dispuneti taiati-l usor cu un cutit si turnati siropul. Intindeti crema peste el si presarati crantul.
Lasati prajitura la rece (nu neaparat la frigider) pana a doua zi, taiati-o si serviti-o cu placere.
Sa aveti spor si pofta!
Vai, cât de faină e, Irina!
RăspundețiȘtergereBunatate, bunaciuneee! Ce gust trebuie sa aiba! Plus ca te umpli de energie de la cola si cafea!
RăspundețiȘtergereVai cat de buna trebuie sa fie,cu siguranta am s-o incerc.Trecut la salvate!Pup!
RăspundețiȘtergereAm făcut-o și e minunata.Mai vrem rețete Irina ca sint minunate.
ȘtergereCe bine arata, unde mai pui si ca e de post!! Iti multumesc pentru reteta, e delicioasa si tare aspectuoasa! Pupici
RăspundețiȘtergereNici nu-ti dai seama ca e de post. Arata foarte bine!
RăspundețiȘtergereAm facuto prima data pentru clasa mea de filozofie, si a fost un succes enorm!! Era foarte pufoasa si aromata, dar unele persone miau zis ca e prea dulce, asa ca data viitoare o sa mai reduc din zahar.
RăspundețiȘtergereMersi mult de reteta, sa ai o buna zi! :)
Buna daca nu am miere lichida se poate face?sau unde se gaseste mierea lichida?
ȘtergereBuna se poate si fara miere lichida ca la noi nu cred ca se gaseste io nam auzit de ia pina acuma
RăspundețiȘtergereBuna as vrea si eu sa o incerc!dar unde gasesc miere lichida?sau se poate face si fara mersi mult astept un raspuns
RăspundețiȘtergereBuna se poate si fara miere lichida ca la noi nu cred ca se gaseste io nam auzit de ia pina acuma
RăspundețiȘtergereAm făcut-o de mai multe ori e minunata.de data asta nu am avut timp sa fac crunt și am pus deasupra nuca măcinată
RăspundețiȘtergereEste super prăjitura am făcut-o și eu.Delicioasa !
RăspundețiȘtergereAm facut prajitura, e super delicioasa 🥰
RăspundețiȘtergere