marți, 30 aprilie 2013

Oua iepurasi


Ingrediente:
  • 6 oua fierte tari
  • o lingura mustar
  • o lingura ulei
  • o lingurita zeama de lamaie
  • o legatura marar
  • sare
  • piper
  • 6 masline negre
  • un morcov
  • o felie de gogosar rosu
Mod de preparare:
Curatati ouale cu mare grija pentru ca albusul sa ramana intreg. Taiati un capacel in partea mai lata a oului, taiati-l usor pe verticala si scoateti cu grija galbenusurile.
Treceti galbenusurile printr-o sita, adaugati jumatate din cantitatea de marar, zeama de lamaie, uleiul si mustarul si amestecati bine. Potriviti gustul de sare si piper si amestecati pana se omogenizeaza compozitia.
Umpleti albusurile cu crema obtinuta. Faceti ochisorii din felioare de masline, botisorul din bucati de gogosar mustacioarele din fire de marar si urechiusele din felii subtiri de morcov taiate pe lungime.  Deoarece morcovul se oxideaza foarte repede montati-i pe capul iepurasilor cu cateva minute inainte de a-i aduce la masa.
Sa aveti spor si pofta!

luni, 29 aprilie 2013

Prajitura cu crema de vanilie si frisca


Am gasit aceasta prajitura intr-o revista Bucataria pentru toti, achizitionata prin anul 2009 sub numele de Prajitura Ala Bala... De ce poarta acest nume nu stiu pentru ca Ala Bala eu o asociez cu portocala... :) iar aceasta prajitura nici urma de portocala nu are!

Ingrediente blat:
  • 10 albusuri
  • un praf sare
  • 250 g zahar
  • 5 galbenusuri
  • 200 g faina
  • 2 lingurite esenta de vanilie
Ingrediente crema:
  • 5 galbenusuri
  • 120 g zahar (8 linguri)
  • 4 linguri faina (60g)
  • 600 ml lapte
  • un pachet unt (200g)
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 300 g smantana pentru frisca
  • 4 linguri zahar pudra
  • 50 g ciocolata cu cacao
Mod de preparare:
Bateti albusurile spuma cu un praf de sare si treptat adaugati zaharul. Mixati pana se transforma intr-o bezea consistenta, deloc aerata.
Bateti usor galbenusurile cu o furculita sau cu o spatula apoi adaugati-le treptat peste albusurile batute spuma.
Adaugati treptat faina apoi esenta si amestecati usor cu o spatula.
Tapetati o tava (25*35) cu hartie de copt si puneti compozitia in ea. Coaceti blatul in jur de 35 minute la 180 grade (cuptor preincalzit).
Pentru crema mixati intr-un vas galbenusurile cu zaharul, treptat adaugati 300 ml lapte rece si apoi faina. Puneti vasul la fiert in baie de aburi.
Pe masura ce se ingroasa crema adaugati si restul de lapte. Fierbeti pana se obtine o crema de consistenta unei smantani (in jur de 40 minute).
Lasati crema la racit timp in care scoateti apa din unt. Pachetul de unt se scoate din frigider (obligatoriu), se pune intr-un bol si cu o lingura de lemn se amesteca bine bine. Cand se raceste crema adaugati treptat untul si esenta.
Taiati blatul in doua pe orizontala. Peste prima foaie puneti toata crema apoi acoperiti cu cealalta foaie.
Bateti smantana pentru frisca cu zaharul bine bine pana se intareste. Cu frisca rezultata acoperiti prajitura. Ornati cu ciocolata (topiti-o in baie de aburi sau in cuptorul cu microunde).
 
Lasati-o la rece cateva ore apoi serviti-o cu placere!
Este pufoasa si cremoasa.
Daca vreti ca bucatile sa fie perfecte taiati prajitura inainte de a o orna cu frisca. Conteaza cat de repede o veti consuma.

vineri, 26 aprilie 2013

Pasca fara aluat


De foarte multe ori copiii aleg doar branza din pasca, aceasta este motivul pentru care va sugerez pasca fara aluat. Este foarte delicioasa si se prepara foarte rapid. Daca vreti o pasca foarte cremoasa va sugerez sa "treceti" branza printr-o sita.

Ingrediente:
  • 5 oua
  • 200 g zahar
  • 1 kg branza de vaci
  • 150 g stafide
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • coaja de la o lamaie
  • 2 linguri rase de faina
  • o lingura rasa de gris
  • 1 galbenus
Mod de preparare:
Bateti spuma cele 5 oua si zaharul. Atentie trebuie cel putin sa isi dubleze volumul. Adaugati branza si amestecati usor.
Adaugati stafidele (sugerez sa le puneti intr-un bol, turnati peste ele apa clocotita si sa le lasati cateva minute), zaharul vanilat, si coaja de lamaie apoi amestecati usor. Adaugati faina si grisul. Daca branza este stoarsa bine de zer puneti numai o lingura de faina.
Amestecati pana se omogenizeaza compozitia si turnati-o intr-o tava cu peretii detasabili, tapetata cu hartie de copt si ungeti-o usor cu galbenusul de ou batut.
Lasati pasca la cuptor (preincalzit la 180 grade) pentru o ora. Cand se rumeneste pe margini scoateti-o, indepartati marginea tavii si lasati-o la racit!
Taiati-o cand este rece si serviti-o cu placere!
Sa aveti spor si pofta!

miercuri, 24 aprilie 2013

Orez cu legume


Fetele de la Sisters'Kitchen ne-au provocat sa gatim o reteta trendy cu produse Bonduelle. Nu stiu cat de trendy este aceasta reteta dar eu va asigur ca este delicioasa.

Ingrediente:
  • 50 ml ulei sau unt
  • un pastarnac
  • un morcov
  • 3 catei usturoi
  • un praf sare
  • o cana orez bine spalat
  • 3 cani de apa
  • 100 g mazare Bonduelle din conserva
  • 100 g porumb Bonduelle din conserva
Mod de preparare:
Curatati pastarnacul, morcovul si usturoiul. Pastarnacul dati-l pe razatoare, morcovul taiati-l cubulete iar usturoiul taiati-l felii si caliti-le in ulei.
Cand s-au inmuiat legumele adaugati orezul apoi 3 cani de apa si fierbeti-l pe foc potrivit. Cand orezul este aproape facaut adaugati mazarea si porumbul si fierbeti inca 10 minute sau pana cand scade apa. Atentie insa sa nu il fierbeti prea mult!
Serviti orezul cu muraturi si/sau gratar, peste la cuptor sau chiar cu o fripturica delicioasa!
Sa aveti spor si pofta!

marți, 23 aprilie 2013

Dorada in crusta de sare


De foarte mult timp vroiam sa gatesc peste in crusta de sare. Si cum dorada este printre preferatele mele numai bine am ales-o, tinand cont ca se gaseste si pe blogul My Fancy Cake primit in cadrul Provocarii Secrete gazduita luna aceasta de Gabriela. Am modificat foarte putin reteta, vedeti detalii mai jos.

Ingrediente:
  • 1.5 kg sare mare
  • 2 albusuri (daca postiti inlocuiti-le cu 50 ml vin)
  • 2 dorade curatate de intestine si solzi
  • o legatura patrunjel
  • 5-6 catei de usturoi

Mod de preparare:
Amestecati sarea cu albusurile de ou (sau vinul) si puneti 1/3 din amestec intr-o tava mica (cat sa incapa doradele). Spalati doradele si stergeti-le cu un prosop absorbant. Puneti-le in interior,  cateva fire de patrunjel si cativa cateva felii de usturoi. Inveliti-le in patrunjel si presarati peste ele restul usturoiului.
Acoperiti-le cu restul de sare si dati-le la cuptor preincalzit la 180 grade in jur de 50 minute, pana ce sarea incepe sa-si schimbe culoarea pe margini.
Cu ajutorul unui ciocon de snitele spargeti "drobul" de sare si cu atentie scoateti doradele. Serviti-le cu placere alaturi de cartofi natur sau orez cu legume.
Sa aveti spor si pofta!

joi, 18 aprilie 2013

Pasca in trei straturi


Dragele mele daca vreti sa va impresionati musafirii de Paste cu o pasca mai speciala v-o recomand pe aceasta. Cuprinde un strat de branza cu stafide, unul de smantana cu cacao si unul de bezea cu nuca. Va imaginati ce arome delicioase???
Smantana trebuie sa stea pe malai in jur de 8 ore pentru a-si lasa zerul.

Ingrediente primul strat:
  • 4 oua
  • 150 g zahar
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 3 linguri faina
  • 600 g branza de vaci  data prin sita pentru o textura mai cremoasa
  • 100 g stafide
Ingrediente stratul 2:
  • 4 galbenusuri
  • 150 g zahar pudra
  • un plic de zahar vanilat
  • 500 g smantana minim cu 30% grasime (pusa pe malai 8 ore)
  • 2 linguri faina mai pline (40g)
  • 3 linguri cacao
Ingrediente stratul 3:
  • 4 albusuri 
  • 4 linguri zahar
  • 10 linguri rase cu nuca macinata
Mod de preparare:
Dupa cum va spuneam mai sus, puneti malai (in jur de 400g) intr-un bol, acoperiti cu un un tifon impaturit in 3, puneti smantana si lasati-o 8 ore la rece.
Pentru primul strat mixati bine ouale cu zaharul si zaharul vanilat. Cand isi dubleaza volumul adaugati in compozitie faina.
Amestecati usor si adaugati branza data prin sita si stafidele.
Puneti compozitia intr-o tava cu peretii detasabili, cu diametrul de 23 cm, tapetata cu hartie pentru copt si dati-o la cuptor (preincalzit la 180 grade) pentru 40 minute.
Pentru al doilea strat mixati bine galbenusurile cu zaharul pudra si cel vanilat pana devin o crema spumoasa. Adaugati smantana.
Amestecati faina cu cacaua si adaugati-o treptata in compozitie. Turnati amestecul peste primul strat din pasca (dupa ce s-au scurs cele 40 minute) si lasati la cuptor 30 minute tot la 180 grade.
Pentru al treilea strat bateti albusurile spuma cu zaharul. Cand isi tripleaza volumul adaugati nuca macinata.
Turnati bezeaua peste al doilea strat. In prelungirea tavii veniti cu o bucata de hartie pentru copt pentru a creste frumos. Lasati tava in cuptor 30 minute la 170 grade.
Scoateti tava din cuptor, indepartati marginea tavii si hartia de copt si lasati-o la racit.
Taiati-o si serviti-o cu placere pentru ca este delicioasa!
Sa aveti spor si pofta!

marți, 16 aprilie 2013

Tarta cu mere de post


Astazi va invit la o tarta cu mere de post. Se prepara foarte rapid si este adorata chiar si de persoanele care nu postesc.

Ingrediente aluat:

  • 400 g margarina
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • un praf sare
  • o lingura otet
  • 3 linguri apa minerala
  • un plic praf de copt (10g)
  • 525 g faina
Ingrediente umplutura:

  • 5 mere mari (1kg)
  • 5 linguri zahar
  • un plic zahar vanilat
  • 1/2 lingurita scortisoara macinata
  • 50 g migdale
  • o lingura gris
Mod de preparare:
Mixati bine margarina cu zaharul vanilat si cu un praf de sare. Adaugati otetul, apa minerala si treptat faina amestecata cu praful de copt.
Framantati bine pana se obtine un aluat elastic (iese in jur de 1 kg). Lasati-l la frigider cat timp pregatiti merele.
Spalati merele, stergeti-le, curatati-le si taiati-le in 8. Puneti peste ele  zaharul, zaharul vanilat si scortisoara si amestecati usor.
Ungeti o tava cu diametrul de 28 cm cu margarina si presarati-o cu faina. Intindeti 2/3 din cantitatea de aluat si presati-o pe peretii tartei. Presarati putin gris si asezati merele pe toata suprafata tavii.
Acoperiti cu cealalta foaie, intepati-o cu furculita si presarati migdalele feliate. Dati tarta la cuptor (preincalzit la 170 grade) pentru 60 minute.
Cand incepe sa se rumeneasca scoateti tarta din cuptor si lasati-o in tava pana se raceste. Taiati-o si serviti-o cu placere.
Aluatul este atat de fraged... Daca  ramane putin va sugerez sa faceti o alta tarta mica umpluta cu mere, cu gem, cu fructe uscate sau ce ce aveti la indemana prin casa!

Sa aveti spor si pofta!
Particip cu aceasta reteta la Dulce Romanie, Provocarea lunii aprilie 2013, organizata de Magda! Detalii despre provocare pe al ei blog!