Pentru ziua fratelui meu bineinteles pasionat de pescuit imi trebuia un tort special si am ales sa fie in forma de peste. O sa va rog de la inceput sa nu fiti prea aspri deoarece este primul tort imbracat in pasta de zahar (cumparata de data aceasta). Contine doua blaturi de ciocoata, un blat de pandispan, crema cu mascarpone si frisca si o alta crema cu ciocolata.
Ingrediente un blat cacao (trebuie doua):
- 5 oua
- 130 g zahar
- 60 g ciocolata topita
- 10 linguri apa
- 2 lingurite esenta rom
- 180 g faina
- o lingura cacao (10g)
- un praf copt (10g)
Ingrediente un blat alb:
- 5 oua
- 150 g zahar
- 10 linguri apa
- 2 lingurite esenta vanilie
- 200 g faina
- un praf copt (10g)
Ingrediente crema alba:
- 250 g mascarpone
- 500 g smantana pentru frisca
- 110 g zahar pudra
- zeama de la o jumatate de lamaie
- un plic gelatina (10g)
- o conserva cu compot de ananas
- un borcan cu compot de piersici
- o lingurita esenta de vanilie
Ingrediente crema ciocolata:
- 100 g ciocolata
- 130 ml smantana pentru frisca
- 25 g unt
- o lingura cacao (10 g)
- 2-3 picaturi esenta de rom
Ingrediente decor:
- 1.3 kg pasta de zahar (am cumparat-o)
- o picatura colorant alimentar negru
- o picatura colorant alimentar verde
- o picatura colorant alimentar portocaliu
- 40 g unt
Mod de preparare blat cacao:
Bateti ouale cu zaharul bine bine pana isi tripleaza volumul si au consistenta unei smantani groase. Adaugati treptat cele 10 linguri de apa si ciocolata topita pe baie de aburi (picurati-o usor).
Amestecati faina cu praful de copt si cu cacaua si adaugati-o treptat peste amestecul cu oua.
Mixati usor pana se omogenizeaza, adaugati esenta de rom si turnati compozitia intr-o tava de 40*28 cm tapetata cu hartie de copt. Dati tava la cuptor (preincalzit la 180 grade) pentru 16-17 minute. Cand este gata scoateti blatul cu grija pe un gratar si lasati-l la racit.
Cat sta primul blat la cuptor pregatiti-l pe celalalt de cacao apoi pe cel alb.
Pentru blatul alb bateti ouale cu zaharul bine bine pana isi tripleaza volumul si au consistenta unei smantani groase. Adaugati treptat cele 10 linguri de apa, faina amestecata cu praful de copt si esenta de vanilie. Turnati compozitia intr-o tava de 40*28 cm tapetata cu hartie de copt. Dati tava la cuptor (preincalzit la 180 grade) pentru 16-17 minute.
Pentru crema alba mixati bine smantana pentru frisca pana se intareste apoi adaugati zaharul pudra, mascarponele si zeama de lamaie.
Intr-un ibric puneti gelatina si 30 ml (2 linguri) zeama din compot (din care vreti). Puneti ibricul intr-un vas cu apa pe foc pana gelatina se lichefiaza. Turnati putin cate putin peste compozitia de sus, amestecati pana se omogenizeaza apoi adaugati fructele stoarse intr-o sita si tocate marunt. Pastrati zeama din compot, trebuie insiropate blaturile. Dati crema la frigider.
Pentru crema de ciocolata puneti intr-un vas pe baie de aburi untul cu ciocolata rupta bucatele si smantana pentru frisca (poate fi si batuta si nebatuta).
Amestecati pana se omogenizeaza apoi cerneti cacaua si mai lasati pe foc 2-3 minute. Lasati crema la rece 30 minute sau pana ajunge la temperatura camerei. Recunosc ca de multe ori o bat cu un tel sau o spatula pentru a se raci mai repede.
Cu ajutorul unui tipar decupati blaturile. Am adaugat din resturi putin la cap si la coama. Mi-am dat seama ca nu e pierderea minima dupa ce am l-am pozat :). Blatul alb taiati-l in doua pe orizontala.
Imbracati un platou sau o planseta cu folie si asezati un blat maro. Insiropati-l cu zeama din compot si peste el ditribuiti jumatate din crema cu fructe.
Adaugati un blat alb (chiar daca ati copt unul, l-ati taiat pe orizontala in doua), insiropati-l cu zeama din compot si apoi intindeti peste el crema de ciocolata.
Puneti peste ea celalalt blat alb, insiropati-l, acoperiti-l cu restul de crema de fructe si peste crema buneti blatul cu ciocolata. Insiropati-l cu zeama din compot ramasa.
Lasati tortul la frigider minim 12 ore apoi ungeti-l usor cu unt si imbracati-l in pasta de zahar alba. Incepeti cu lateralele apoi acoperiti-l. Cu ajutorul ustensilelor de la Wilton sau cu ajutorul unui capac de stilou formati solzii apoi colorati tortul dupa imaginatie.
Lasati-l din nou la rece cateva ore apoi serviti-l cu placere. Noi l-am servit dupa un gratar pe cinste, cu muzica si voie buna! La multi ani inca o data fratioare!
Sa aveti spor si pofta!
Vreau sa mentionez ca tortul avea peste 5 kg. Cand va pregatiti planseata tineti cont ca trebuie sa intre in frigider... (a mea nu a intrat, din cauza aceasta a ramas pe acest fund de lemn) .
Multumesc
Paula pentru aceasta reteta minunata!