Imi place mult aceasta prajitura pentru ca merge numai bine pe aceste calduri, este racoritoare delicioasa si se prepara usor. Eu am folosit o tava mare, de 40*28 cm. Puteti sa o faceti intr-o tava mai mica si sa injumatatiti cantitatile.
Ingrediente caramel:
- 375 g zahar (o cana si jumatate)
- o lingura apa
- 8 mere potrivite
Ingrediente crema de zahar ars:
- 12 oua
- 12 linguri zahar (180 g)
- 1 l lapte
- coaja de la o lamaie
- 4 lingurite extract de vanilie
Ingrediente blat:
- 5 oua
- 150 g zahar
- 10 linguri apa
- 2 lingurite esenta vanilie
- 200 g faina
- un praf copt (10g)
Mod de preparare:
Pentru caramel puneti zaharul si apa intr-o cratita pe foc la topit. Amestecati continuu pana se lichefiaza si caramelul este limpede apoi turnati caramelul intr-o tava de 40*28 cm. Intindeti-l uniform.
Spalati merele, curatati-le, scoateti-le cotorul si taiati-le in 8. Asezati feliile peste caramel si dati tava la cuptor preincalzit ( 170 grade) pentru 20 minute.
Intre timp preparati compozitia pentru crema de zahar ars. Mixati bine ouale intregi si adaugati treptat zaharul. Trebui sa isi tripleze volumul. Adaugati treptat laptele apoi esenta de vanilie si coaja de lamaie.
Turnati compozitia peste mere si lasati la cuptor 35 minute (170 grade) sau pana cand crema s-a inchegat, dar nu este foarte tare.
Pe masura ce se coace scade.
Pentru blat bateti ouale cu zaharul bine bine pana isi tripleaza volumul si au consistenta unei smantani groase. Adaugati treptat cele 10 linguri de apa, faina amestecata cu praful de copt si esenta de vanilie. Turnati compozitia peste crema de zahar ars si lasati la cuptor 20 minute (170 grade).
Scoateti tava din cuptor si lasati prajitura in ea pana se raceste.
Rasturanti-o pe un platou si taiati-o. Pastrati-o la frigider.
Sa aveti spor si pofta!
P.S. Daca vreti puteti sa o garnisiti cu un strat de frisca!