joi, 27 iunie 2013

File de salau pane


Imi place foarte mult pestele pentru gust dar si pentru ca se prepara foarte rapid.

Ingrediente:
  • 2 bucati file de salau
  • sare
  • piper
  • 2 oua
  • 3 linguri faina de grau
  • 3 linguri faina de porumb

Mod de preparare:
Spalati bucatile de peste, taiati-le in bucati potrivite apoi presarati-le cu putina sare si piper.
Bateti ouale usor, adaugati un praf de sare si unul de piper. Separat in alta farfurie amestecati ambele feluri de faina. Treceti fiecare bucata de peste prin faina apoi prin ou si iar prin faina.
Prajiti-le in ulei incins cate 2-3 minute pe fiecare parte apoi scoateti-le pe un prosop absorbant. Serviti-le calde sau reci cu un sos facut din 3 catei de usturoi si iaurt slab
Este delicios.
Ce crusta buna....
Sa aveti spor si pofta!

vineri, 21 iunie 2013

Prajitura cu ciocolata si frisca


Blat de cacao, crema de ciocolata si glazura cu frisca. Acestea sunt ingredientele principale ale acestei prajituri. Se prepara repede iar gustul este divin.

Ingrediente blat:
  • 9 oua
  • 300 g zahar
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 45 ml apa rece
  • 45 ml ulei
  • 30 g cacao
  • 12 linguri faina (160g)
  • 1 plic praf de copt (10 g)
Ingrediente crema:
  • 400 g ciocolata
  • 400 ml smantana pentru frisca batuta pana se intareste
  • 100 g unt
  • 2 linguri cacao
  • esenta rom
Ingrediente sirop:
  • 150 g zahar
  • 200 ml apa
  • esenta de rom
Ingrediente glazura:
  • 600 g smantana pentru frisca sau naturala
  • 6 linguri zahar pudra
Mod de preparare blat:
Mixati albusurile cu un praf sare apoi adaugati treptat ambele feluri de zahar. Mixati bine pana se formeaza o spuma consistenta.

Amestecati galbenusurile cu uleiul si apa rece si turnati amestecul peste albusuri.

Amestecati praful de copt cu faina si cacaua si adaugati-o treptat peste oua.

Turnati blatul intr-o tava (40*28 cm) tapetata cu hartie de copt si dati-l la cuptor (preincalzit 170 grade) pentru 30 minute. Lasati-l in tava cateva minute apoi desprindeti-i hartia de copt.

Mod de preparare crema:
Puneti intr-un vas pe baie de aburi untul cu ciocolata rupta bucatele si smantana pentru frisca.

Amestecati pana se omogenizeaza apoi adaugati cacaua si mai lasati pe foc 2-3 minute. Amestecati din cand in cand pana se raceste crema apoi dati-o la frigider.
Mod de preparare sirop:
Puneti intr-un ibric zaharul si caramelizati-l pe foc mic. Cand se topeste adaugati apa rece si lasati in continuare pe foc mic pana se dizolva caramelul. Lasati-l la racit apoi adaugati dupa gust esenta de rom.
Taiati blatul in doua pe orizontala, insiropati-l apoi umpleti-l cu toata crema. Lasati-l la frigider cateva ore pana se intareste bine crema apoi taiati-l in patratele.
Bateti smantana cu zaharul pudra pana se intareste apoi intindeti-o uniform peste blat. Pastrati prajitura la frigider!
Sa aveti spor si pofta!

joi, 20 iunie 2013

Dulceata de capsuni cu sirop

Desi eu prefer dulceata de capsuni caramelizata, sunt persoane din cadrul familiei care o prefera pe aceasta cu sirop. Este buna doar mie nu imi place cum  curge de pe felia de unt si din clatite, dar capsunele raman intregi si cuolarea ei este rosie...

Ingrediente:

  • 1 kg zahar
  • 500 ml apa
  • 1 kg capsune
  • zeama de la o jumatate de lamaie
Mod de preparare:
Puneti zaharul cu apa intr-o cratita pe foc pana se topeste. Fierbeti siropul pana se ingroasa. Ca sa fiti sigure ca l-ati fiert suficient turnati din cand in cand cate o picatura de sirop intr-o cana cu apa rece. Picatura nu trebuie sa se descopuna ci sa se lasa pe fundul canii.
Spalati capsunele, curatati-le de codite si adaugati-le peste sirop. Turnati si zeama de lamaie.
Fierbeti dulceata pana incepe sa isi schimbe culoarea si sa fie legata. Din cand in cand amestecati si luati spuma. Turnati-o fierbinte in borcane. Puneti borcanele cu capacele in jos si acoperiti-le cu o patura pana se racesc. Nu va mai fi nevoie sa le sterilizati. Cantitatea finala e in jur de 1 kg dulceata si  un borcanel mic cu sirop.
Sa aveti spor si pofta!


miercuri, 19 iunie 2013

Visine conservate cu aspirina

Visinele in aspirina imi plac mult in prajituri pufoase, torturi, mai ales facute iarna... Acum cat se mai gasesc pe piata va recomand sa puneti macar 2 kg la conservat pentru iarna. Cu minim de efort veti gati la iarna numai bunatati!

Ingrediente:

  • 2 kg visine
  • 0.7 kg zahar
  • 6 aspirine pisate (normale nu tamponate)
Mod de preparare:
Spalati visinele, scoateti-le coditele si samburii si puneti-le intr-un borcan care sa le cuprinda. Eu am folosit un borcat de 1.7 kg si unul de 0.8 kg. Puneti un rand de visine, un rand de zahar si presarati aspirina pisata. Repetati pana se termina fructele.
Ultimul strat de visine trebuie sa fie presarat cu zahar si aspirina.
Nu umpleti borcanul foarte tare deoarece trebuie agitat din cand in cand pentru a se topi zaharul. Dupa o saptamana acesta se topeste complet si visinele pot fi folosite.
Sa aveti spor si pofta!

marți, 18 iunie 2013

Prajitura cu mere si crema de zahar ars

Imi place mult aceasta prajitura pentru ca merge numai bine pe aceste calduri, este racoritoare delicioasa si se prepara usor. Eu am folosit o tava mare, de 40*28 cm. Puteti sa o faceti intr-o tava mai mica si sa injumatatiti cantitatile.

Ingrediente caramel:

  • 375 g zahar (o cana si jumatate)
  • o lingura apa
  • 8 mere potrivite 
Ingrediente crema de zahar ars:

  • 12 oua
  • 12 linguri zahar (180 g)
  • 1 l lapte
  • coaja de la o lamaie
  • 4 lingurite extract de vanilie
Ingrediente blat:
  • 5 oua
  • 150 g zahar
  • 10 linguri apa
  • 2 lingurite esenta vanilie
  • 200 g faina
  • un praf copt (10g)
Mod de preparare:
Pentru caramel puneti zaharul si apa intr-o cratita pe foc la topit. Amestecati continuu pana se lichefiaza si caramelul este limpede apoi turnati caramelul intr-o tava de 40*28 cm. Intindeti-l uniform. 
Spalati merele, curatati-le, scoateti-le cotorul si taiati-le in 8. Asezati feliile peste caramel si dati tava la cuptor preincalzit ( 170 grade) pentru 20 minute.
Intre timp preparati compozitia pentru crema de zahar ars. Mixati bine ouale intregi si adaugati treptat zaharul. Trebui sa isi tripleze volumul. Adaugati treptat laptele apoi esenta de vanilie si coaja de lamaie.
Turnati compozitia peste mere si lasati la cuptor 35 minute (170 grade) sau pana cand crema s-a inchegat, dar nu este foarte tare. 
Pe masura ce se coace scade.
Pentru blat bateti ouale cu zaharul bine bine pana isi tripleaza volumul si au consistenta unei smantani groase. Adaugati treptat cele 10 linguri de apa, faina amestecata cu praful de copt si esenta de vanilie. Turnati compozitia peste crema de zahar ars si lasati la cuptor 20 minute (170 grade).
Scoateti tava din cuptor si lasati prajitura in ea pana se raceste.
Rasturanti-o pe un platou si taiati-o. Pastrati-o la frigider.
Sa aveti spor si pofta!
P.S. Daca vreti puteti sa o garnisiti cu un strat de frisca!

luni, 17 iunie 2013

Cofetaria Dany Gry Suceava


Dragilor, astazi 17 06.2013 veti gasi 5 dintre produsele mele pe rafturile cofetariei Dany Gry din Suceava, cartier Obcini! Daca nu stiti cum sa ajungeti la cofetarie dati clik AICI si veti primi indicatii de orientare.

1. Prajitura Kinder felie de lapte, reteta AICI.
2. Prajitura cu mere si crema de zahar ars.
3. Prajitura Kinder cu nuca, reteta AICI.
4. Prajitura cu ciocolata si frisca
5. Muffins cu capsuni si glazura de ciocolata, reteta AICI.
Sunteti asteptati cu drag!

P.S. Produsele mele le veti gasi in cofetarie doar la deschidere.

luni, 10 iunie 2013

Marmelada de capsuni (capsune)


Imi place marmelada de capsuni pentru ca este foarte aromata. O folosesc de obicei la cornuri, rulade dar si la fursecuri umplute. Se prepara foarte usor.

Ingrediente:
  • 1 kg capsuni
  • 0.9 kg zahar
  • zeama de la o jumatate de lamaie
Mod de preparare:
Spalati bine capsunele, curatati-le de codite apoi dati-le prin sita sau mixati-le in blender.
Fierbeti sosul pe foc potrivit  pana se ingroasa apoi adaugati zaharul si zeama de lamaie.
Fierbeti inca 30 minute si amestecati mereu pana ce marmelada se ingraoasa.
Opriti focul si puneti-o in borcane. Cantitatea de marmelada obtinuta este de 900 g.
Are o culoare frumoasa si un gust minunat.
Sa aveti spor si pofta!

sâmbătă, 8 iunie 2013

Panna cotta cu caramel


Panna cotta este un desert rafinat ce are la baza smantana. Se prepara foarte usor, in 10-15 minute si se poate servi cu caramel sau cu alte sosuri de fructe.

Ingrediente pentru caramel:
  • 100 g zahar
  • 50 g unt
  • 40 g migdale (sau alune sau nuci) feliate
Ingrediente panna cotta:
  • un plic gelatina (10 g)
  • 3 linguri lapte rece
  • 450 ml smantana lichida (prefer cea pentru frisca)
  • 45 g zahar pudra ( 3 linguri cu varf )
  • o lingurita extract de vanilie (sau esenta, modificati cantitatea dupa gust)
  • o lingura rom
Mod de preparare caramel:
Puneti zaharul intr-o cratita si amestecati usor pana se lichefiaza si isi schimba culoarea in auriu. Adaugati untul si amestecati pana se omogenizeaza.
Opriti focul cand amestecul este omogen si adaugati migdalele.
Distribuiti compozitia in 9 forme de silicon clatite cu apa rece.
Pentru panna cotta puneti gelatina la hidratat in laptele rece. Intr-o cratita amestecati smantana cu zaharul pudra.
Cand da in primul clocot adaugati gelatina hidratata si opriti focul. Amestecati pana ce gelatina este dizolvata apoi adaugati vanilia si romul. Turnati in forme, peste caramelul intarit.
Cand crema ajunge la temperatura camerei mutati formele in frigider. Cand se intareste scoateti-o din forme, optional stropiti-o cu sirop sau topping si serviti-o cu placere.
Sa aveti spor si pofta!