Ingrediente caramel:
- 375 g zahar (o cana si jumatate)
- o lingura apa
- 8 mere potrivite
- 12 oua
- 12 linguri zahar (180 g)
- 1 l lapte
- coaja de la o lamaie
- 4 lingurite extract de vanilie
- 5 oua
- 150 g zahar
- 10 linguri apa
- 2 lingurite esenta vanilie
- 200 g faina
- un praf copt (10g)
Pentru caramel puneti zaharul si apa intr-o cratita pe foc la topit. Amestecati continuu pana se lichefiaza si caramelul este limpede apoi turnati caramelul intr-o tava de 40*28 cm. Intindeti-l uniform.
Spalati merele, curatati-le, scoateti-le cotorul si taiati-le in 8. Asezati feliile peste caramel si dati tava la cuptor preincalzit ( 170 grade) pentru 20 minute.
Intre timp preparati compozitia pentru crema de zahar ars. Mixati bine ouale intregi si adaugati treptat zaharul. Trebui sa isi tripleze volumul. Adaugati treptat laptele apoi esenta de vanilie si coaja de lamaie.
Turnati compozitia peste mere si lasati la cuptor 35 minute (170 grade) sau pana cand crema s-a inchegat, dar nu este foarte tare.
Pe masura ce se coace scade.
Pentru blat bateti ouale cu zaharul bine bine pana isi tripleaza volumul si au consistenta unei smantani groase. Adaugati treptat cele 10 linguri de apa, faina amestecata cu praful de copt si esenta de vanilie. Turnati compozitia peste crema de zahar ars si lasati la cuptor 20 minute (170 grade).
Scoateti tava din cuptor si lasati prajitura in ea pana se raceste.
Rasturanti-o pe un platou si taiati-o. Pastrati-o la frigider.
Sa aveti spor si pofta!
P.S. Daca vreti puteti sa o garnisiti cu un strat de frisca!
Arata tare yummy si e perfercta pentru vremea asta. Speram sa ne si iasa,ca e un pic de preparat la ea:) te pupam
RăspundețiȘtergereSisters e foarte simpla! Un mixer va ajuta cel mai mult. Va pup.
Ștergeremultumim,e minunata !!!
Ștergeremultumim,e delicioasa!!
Ștergeresunteti o gospodina desavarsita...multumim pentru toate retetele postate...
ȘtergereArata demential! Salivez in nestire. :">
RăspundețiȘtergereMultumesc Alina. Este foarte buna!
ȘtergereCat o fi de buna...sper sa-mi fac timp sa o fac si eu!:)
RăspundețiȘtergereAdina chiar vorbeam zilele trecute as vrea sa cumpar timp... Te asigur ca este delicioasa...
ȘtergereCe reteta frumoasa si ce buna trebuie sa fie! Mama mea face ceva de genul asta, in forma de tort si il orneaza cu frisca :)
RăspundețiȘtergereCe bine arata! Foarte interesanta reteta! Trebuie sa o incerc si eu!
RăspundețiȘtergeree super buna !!
RăspundețiȘtergeree super buna!!
RăspundețiȘtergeresa sti ca am facut-o si nu a fost buna deloc...si sti de ce?pentru ca nu a stat prea mult in gura...glumeam:)))a fost super si vorba aia ``nu-i buna ca nu sta in gura``.
RăspundețiȘtergeremultumim frumos de retete
Arata super maine o incerc si eu sper sa imi iasa.am mai facut din retetele tale si toate mi-au iesit. Pupici.
RăspundețiȘtergeream si eu o intrebare ... ouale nu se separa pentru crema de zahar nici pentru blat?
RăspundețiȘtergereNu se separa ouale.
ȘtergereBlatul iese insiropat?Sotului ii plac prajiturile insiropate.Multumesc mult pt reteta!
RăspundețiȘtergereBlatul este pufos si nu trebuie insiropat.
Ștergereasta da reteta si combinatie reusita, sigur e o pufosenie de prajitura la cum arata, bravo ;)
RăspundețiȘtergereEste extraordinara! Am facut-o pentru a doua oara si a fost foarte apreciata. Multumesc!
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereEste foarte delicioasă,merită încercată ☺☺☺
RăspundețiȘtergere