Finutul meu a implinit 2 anisori. Ii plac foarte mult caii si din acest motiv am decorat astfel tortul lui. Am ales un tort cu blat de cacao, prima crema diplomat si a doua cu ciocolata. Aromele lui sunt minunate.
Ingrediente un blat cacao (trebuie trei):
- 4 oua
- 120 g zahar
- 8 linguri apa rece
- 2 lingurite esenta rom (puneti dupa gust)
- 145 g faina
- o lingura cu varf cacao (15g)
- un praf copt (10g)
Ingrediente sirop pentru insiropat blaturile:
- 200 g zahar
- 500 ml apa
Ingrediente diplomat:
- 200 g zahar + 2 linguri
- 180 ml lapte
- 2 oua
- 2 plicuri cu zahar vanilat
- 20 g gelatina (2 plicuri)
- 550 g smantana
- un compot de ananas (sau alte fructe) cu tot cu zeama
- 500 ml lapte rece
- 40 g faina (4 linguri)
- 200 g zahar
- 200 g ciocolata
- o lingura cacao
- 130 g unt
Mod de preparare blat cacao:
Bateti ouale cu zaharul bine bine pana isi tripleaza volumul si au consistenta unei smantani groase. Adaugati treptat cele 8 linguri de apa.
Mixati usor pana se omogenizeaza, adaugati esenta de rom si turnati compozitia intr-o tava de 40*28 cm tapetata cu hartie de copt. Dati tava la cuptor (preincalzit la 180 grade) pentru 14-15 minute. Cand este gata scoateti blatul cu grija pe un gratar si lasati-l la racit. Procedati identic pentru celelalte 2 blaturi.
Mod de preparare sirop:
Puneti zaharul intr-o cratita pe foc potrivit. Amestecati din cand in cand pana se lichefiaza apoi adaugati apa. Fierbeti din nou pana se topeste tot zaharul caramelizat apoi lasati-l la racit.
Puneti la fiert laptele cu 200 g zahar.
Bateti bine bine ouale pana devin spumoase. Cand laptele fierbe si zaharul este topit adaugati treptat ouale amestecand usor. Lasati compozitia pe foc mic pana da 2-3 clocote (in jur de 10 minute). Amestecati mereu.
Intr-un ibric puneti gelatina si 4 linguri zeama din compot. Puneti ibricul intr-un vas cu apa pe foc pana gelatina se lichefiaza. Turnati putin cate putin amestecand peste compozitia de sus. Luati spuma de pe foc si lasati-o la racit.
Bateti smantana cu cele 2 linguri de zahar. Adaugati-o in compozitia cu oua (cand ajunge la temperatura camerei).
Taiati ananasul bucatele mici si adaugati-le peste crema.
In tava in care ati copt blaturile asezati-l pe primul. Insiropati-l cu 1/3 din sirop (rece) si distribuiti peste foaie crema diplomat.
Acoperiti cu ce-a dea doua foaie, presati-o usor cat sa se formeze o suprafata plana apoi insiropati-o. Dati tava la frigider cateva ore pana se intareste crema.
Mod de preparare crema ciocolata:
Amestecati faina cu laptele rece apoi adaugati zaharul si ciocolata (taiata in bucati). Fierbeti crema intr-un ceaun pana se ingroasa (in jur de 10-12 minute). In timp ce fierbe presarati si lingura de cacao (daca coloreaza suficient ciocolata nu este nevoie sa adaugati cacaua).
Cand se ingroasa luati crema de pe foc si amestecati-o pana se raceste apoi adaugat untul. Amestecati usor pana se omogenizeaza
Rasturnati blaturile din frigider pe un platou (tava). Imbracati blatul de deasupra in crema de ciocolata.
Puneti deasupra ultima foaie si insiropati-o. Dati tortul la frigider pana se inatareste crema (cateva ore).
Indreptati marginile tortului si ungeti-l cu unt. Deasupra ornati-l cu frisca iar lateralele imbracati-le in pasta de zahar (am cuparat-o). Cu ajutorul unui tipar am facut calul.
Va asigur ca a fost un tort delicios!
Sa aveti spor si pofta!