Afinele sunt fructe de munte bogate in vitaminele A, E si C. Sunt recomandate si in cazul tulburarilor digestive. Afinele proaspete sunt fortificante dar se pot folosi si in preparate ca siropuri, dulceata sau uscate. Siropul se prepara foarte usor si va asigur ca este delicios.
Ingrediente:
- 1 kg afine
- 500 g zahar
Spalati bine afinele si indepartati coditele apoi intr-o sticla cu gura mai larga puneti un rand de afine si unul de zahar pana se umple ceva mai mult de 3/4 din sticla.
Lasati sticla la soare (eu le-am lasat pe pervaz la balcon, doar dimineata bate soarele) 3-4 zile pana ce se topeste zaharul. Nu rasturnati sticlele pentru ca zaharul cade la fund si se intareste. Strecurati siropul (rezulta cam 700 ml), puneti-l in sticle bine astupate si depozitati-l intr-un loc racoros. Daca doriti lasati in el si cateva afine (eu nu las, le dau drumul in afinata). In pahar am un delicios suc de afine, preparat cu apa, sirop si doua cuburi de gheata.
Sa aveti spor si pofta!
Particip cu aceasta reteta la Provocarea Dulce Romanie, gazduita de Ana pe al ei Blog cu legume.
Chiar azi ma gandeam cum sa fac sirop de afine. In final e cu zahar la frigider pregatit pt dulceata :)). Dar o sa retin pt viitor si siropul tau.
RăspundețiȘtergereOh, ce bunatate ai facut tu aici. Perfect pentru zile de vara. Imi place la tine, Irina, si nu stiu cum de nu am avut ocazia sa iti pasesc pragul pana acum. Nu stiu pe ce lume traiesc :)). Te astept si eu la provocare luna aceasta cu un ingredient si o tema care s-ar putea sa iti placa. ;)
RăspundețiȘtergereDiana multumesc pentru invitatie. De dimineata te-am vizitat si am vazut ingredientul "minune". Foarte bine ales!
ȘtergereCam cat timp se poate pastra?
RăspundețiȘtergereO retete practica.
RăspundețiȘtergereMultumesc 😘
Am facut acum acest minunat sirop, O intrebare,afinele ramase le putem pastra in aceasta stare dupa strecurare intr~un borcan inchis sau se adauga in eleele vodca.Multumesc !
RăspundețiȘtergere