Ingrediente pentru blat:
- 9 oua
- 300 g miere
- 300 g faina
- un praf de copt (10 g)
- 3 plicuri zahar vanilat
- 75 g nuci macinate
- 1 kg smantana (de casa, grasa)
- 8 linguri zahar pudra
- 400 g nuci
- 2 plicuri zahar vanilat
- 500 g smantana
- 4 linguri zahar pudra
- fulgi de napolitana
- bomboane
- 100 g zahar
- 400 ml apa
Bateti albusurile spuma cu mixerul, adaugati mierea, zaharul vanilat si galbenusurile batute cu putina sare.
Adaugati treptat nucile si faina amestecata cu praful de copt si mixati usor pana se omogenizeaza.
Tapetati o tava pentru tort (28 cm diametru) cu hartie de copt, puneti in ea compozitia si dati-o la cuptor preincalzit (170 grade) pentru 35-40 minute. Scoateti tortul din tava si lasati-l la racit pe un gratar.
Pentru sirop puneti intr-o cratita pe foc zaharul si amestecati din cand in cand pana se lichefiaza. Adaugati apa si fierbeti pana se topeste tot zaharul caramelizat.Pentru crema mixati toata smantana cu zaharul pudra. Daca smantana este graoasa adaugati cateva linguri de lapte. Pastrati 500 de grame de frisca pentru ornat iar in cea ramasa adaugati nucile macinate si zaharul vanilat.
Taiati blatul de tort in 3 parti egale si insiropati-le cu siropul de zahar. Distribuiti intre foi crema si deasupra ornati cu frisca optita.
Ornati-l dupa plac si lasati-l la rece cateva ore, ideal ar fi de seara pana dimineata.
Un tort delicios....
Sa aveti spor si pofta!