Ce poti sa vrei mai mult de la un tort: nu contine creme complicate care sa se taie la facut, este racoritor, se prepara rapid... tortul de mere si crema de zahar ars este clar preferatul meu din aceste puncte de vedere.
Ingrediente caramel:
- 375 g zahar (o cana si jumatate)
- o lingura apa
- 8 mere potrivite
- 12 oua
- 12 linguri zahar (180 g)
- 1 l lapte
- coaja de la o lamaie
- 4 lingurite extract de vanilie
- 5 oua
- 150 g zahar
- 10 linguri apa
- 2 lingurite esenta vanilie
- 200 g faina
- un praf copt (10g)
- 500 g smantana
- 5 linguri zahar
Mod de preparare:
Pentru caramel puneti zaharul si apa intr-o cratita pe foc la topit. Amestecati continuu pana se lichefiaza si caramelul este limpede apoi turnati caramelul intr-o tava (tigaie) cu diametrul de 30 cm. Intindeti-l uniform.
Spalati merele, curatati-le, scoateti-le cotorul si taiati-le in 8. Asezati feliile peste caramel si dati tava la cuptor preincalzit ( 170 grade) pentru 20 minute.
Intre timp preparati compozitia pentru crema de zahar ars. Mixati bine ouale intregi si adaugati treptat zaharul. Trebui sa isi tripleze volumul. Adaugati treptat laptele apoi esenta de vanilie si coaja de lamaie.
Turnati compozitia peste mere si lasati la cuptor 50 minute (170 grade) sau pana cand crema s-a inchegat, dar nu este foarte tare. Pe masura ce se coace scade.
Pentru blat bateti ouale cu zaharul bine bine pana isi tripleaza volumul si au consistenta unei smantani groase. Adaugati treptat cele 10 linguri de apa, faina amestecata cu praful de copt si esenta de vanilie. Turnati compozitia peste crema de zahar ars si lasati la cuptor 50-60 minute (170 grade) sau pana cand trece testul scobitorii.
Scoateti tava din cuptor si lasati tortul in ea pana se raceste apoi rasturanti-l pe un platou.
Mixati bine smantana cu zaharul pana se topeste si decorati cu ea tortul.
Lasati-l la rece cateva ore si taiati-l. Este delicios!
Scoateti tava din cuptor si lasati tortul in ea pana se raceste apoi rasturanti-l pe un platou.
Mixati bine smantana cu zaharul pana se topeste si decorati cu ea tortul.
Lasati-l la rece cateva ore si taiati-l. Este delicios!
Sa aveti spor si pofta!
P.S. Mai multe fotografii cu pasii gasiti AICI.
Asta da tort! Delicios :-). Spor inainte, Irina!
RăspundețiȘtergereeste un tort delicios si intradevar nu faci creme care sa se taie de multe ori l-am pregatit pt familia mea
RăspundețiȘtergereTare bine mai arata! Este unul din torturile pe care mama mea mereu mi-l facea cu placere :)
RăspundețiȘtergereDa am incercat si eu tortul cu crema de zahar ars si cu mere,,,super bun si delicios ,,bv Irina
RăspundețiȘtergereCe faina e ideea! Eu am facut ieri copiilor crema de zahar ars, dar nu m-am gandit la tort pana acum :)
RăspundețiȘtergereHello! L-am facut in seara aceasta. Acum este la răcit in cratiță. Astept sa se răcească sa-l pot răsturna. Am emotii la inversarea ordinii sa nu cumva sa se pleosteasca. Este o rețetă usoara. O recomand tuturor gospodinele. Mulțumim pt detalii. Bravo pt blog.
RăspundețiȘtergere