Prajitura radauteana contine doua foi cu amoniac, un blat de pandispan si are o crema cu gris si lamaie delicioasa.
Ingrediente 2 foi cu amoniac:
- un ou
- 5 linguri zahar pudra
- 125 g unt
- 100 ml lapte
- 7 g (un plic) bicarbonat de amoniu
- o lingurita otet
- o lingura cacao
- 370-400 g faina
- 5 linguri zahar ars
- 150 ml apa
- 4 oua
- 60 g (4 linguri) zahar
- un plic zahar vanilat
- 60 g (4 linguri pline) faina
- 5 g (o lingurita) praf de copt
- 1000 ml lapte
- 8 linguri rase gris
- un pachet unt (200 g) moale
- 200 g zahar pudra
- coaja si zeama de la o lamaie
Mod de prepare foi cu amoniac:
Bateti oul cu zaharul spuma apoi adaugati untul moale, laptele si treptat cacaua amestecata cu faina si praful de copt.
Lasati aluatul 15-20 minute la temperatura camerei apoi impartiti-l in 2 si intindeti 2 foi (25*35 cm). Coaceti fiecare foaie in cuptor preincalzit (180 grade) pentru 13 minute pe fundul unei tavi. Lasati-le la racit.
Pentru sirop puneti intr-un vas pe foc zaharul pana se lichefiaza apoi turnati apa.
Fierbeti caramelul pana se dizolva complet. Lasati-l la racit apoi insiropati bine foile pe ambele parti.
Adaugati treptat faina amestecata cu praful de copt.
Puneti blatul intr-o tava (25*35 cm) tapetata cu hartie de copt si coaceti-l (cuptor preincalzit la 180 grade) pentru 15 minute apoi lasati-l pe un gratar la racit.
Pentru crema puneti laptele la fiert si cand fierbe turnati treptat grisul amestecand mereu. Fierbeti pana se ingroasa apoi lasati la racit. Mixati untul cu zaharul pudra apoi adaugati zeama si coaja de lamaie.
Adaugati treptat crema rece si mixati usor.
Peste prima foaie cu amoniac puneti jumatate din crema apoi foaia din pandispan, iar crema si acoperiti cu ultima foaie maro.
Lasati prajitura la rece cateva ore apoi serviti-o cu placere...
Atentie foile cu amoniac nu sunt pufoase!
Sa aveti spor si pofta!
Ce buna trebuie sa fie! Seamama cu prajitura televizor de pe vremuri, doar ca aceea avea crema de vanilie, fara gris.
RăspundețiȘtergereDa gabi, unii o cunosc si sub aceasta denumire... In timp am observat ca prajitura televizor se gaseste acum cu "diverse" creme...
Ștergereamoniacul este praful de copt din reteta??nu prea am inteles,sau bicarbonat fara sa-l stingem.scuze
RăspundețiȘtergereIulia amoniacul (bicarbonat de amoniu) il folsesti la foile maro, praful de copt la foaia de pandispan.
ȘtergereCredeam ca exista doar ...ciorba radauteana :d glumesc ...
RăspundețiȘtergereExcelenta prajitura , o voi retine in caietul meu .
Wk frumos , Irina !
De ce radauteana? Ca nu stiu sa aiba vreo legatura... oricum, e fff buna. eu o stiu de prajitura tv, asa, cu crema cu gris.
RăspundețiȘtergereCe bine arata,mai ales in ultima poza.Mi-ai facut pofta!
RăspundețiȘtergereFoarte aspectuoasa prajitura si delicioasa.
RăspundețiȘtergereeste prajitura ,,televizor'' foarte buna, cunosc reteta din copilarie si inca o mai fac.
RăspundețiȘtergeredaca nu ar ingrasa bine ar fi,sunt delicioase...
RăspundețiȘtergereSe poate inlocui crema cu budinca?
RăspundețiȘtergereSe poate inlocui dar va avea gust diferit
ȘtergereMultumesc
RăspundețiȘtergereAsta este renumita prajitura Televizor, mancata cu atata placere de familia noastra. Diferentele sunt nesemnificative, constand in lipsa laptelui de la foi, a grisului din crema si a zaharului ars din sirop, avand in plus un ou la blat. As fi curioasa sa stiu ce plus aduce gustul de caramel si, printr-o intamplare, tocmai am terminat de copt foile si blatul.
RăspundețiȘtergereDelucioasa, cum o fi! Pofta buna!
Cund se pune amoniacul la foaie ca nu scrie nimic despre asta
RăspundețiȘtergereE prajitura copilăriei mele in Radauti.Si da, denumirea e prăjitură rădauteană.
RăspundețiȘtergere