vineri, 13 decembrie 2013

Prajitura radauteana


Prajitura radauteana contine doua foi cu amoniac, un blat de pandispan si are o crema cu gris si lamaie delicioasa.

Ingrediente 2 foi cu amoniac:
  • un ou
  • 5 linguri zahar pudra
  • 125 g unt
  • 100 ml lapte
  • 7 g (un plic) bicarbonat de amoniu 
  • o lingurita otet
  • o lingura cacao
  • 370-400 g faina
Pentru insiropat foile cu amoniac:
  • 5 linguri zahar ars
  • 150 ml apa
Ingrediente blat pandispan:
  • 4 oua
  • 60 g (4 linguri) zahar
  • un plic zahar vanilat
  • 60 g (4 linguri pline) faina
  • 5 g (o lingurita) praf de copt
Ingrediente crema:
  • 1000 ml lapte
  • 8 linguri rase gris
  • un pachet unt (200 g) moale
  • 200 g zahar pudra
  • coaja si zeama de la o lamaie

Mod de prepare foi cu amoniac:
Bateti oul cu zaharul spuma apoi adaugati untul moale, laptele si treptat cacaua amestecata cu faina si praful de copt.
Lasati aluatul 15-20 minute la temperatura camerei apoi impartiti-l in 2 si intindeti 2 foi (25*35 cm). Coaceti fiecare foaie in cuptor preincalzit (180 grade) pentru 13 minute pe fundul unei tavi. Lasati-le la racit.
Pentru sirop puneti intr-un vas pe foc zaharul pana se lichefiaza apoi turnati apa. 
Fierbeti caramelul pana se dizolva complet. Lasati-l la racit apoi insiropati bine foile pe ambele parti.

Pentru blatul de pandispan mixati bine ouale cu zaharul si zaharul vanilat pana isi tripleaza volumul.
Adaugati treptat faina amestecata cu praful de copt.
Puneti blatul intr-o tava (25*35 cm) tapetata cu hartie de copt si coaceti-l (cuptor preincalzit la 180 grade) pentru 15 minute apoi lasati-l pe un gratar la racit.
Pentru crema puneti laptele la fiert si cand fierbe turnati treptat grisul amestecand mereu. Fierbeti pana se ingroasa apoi lasati la racit. Mixati untul cu zaharul pudra apoi adaugati zeama si coaja de lamaie.
Adaugati treptat crema rece si mixati usor.
Peste prima foaie cu amoniac puneti jumatate din crema apoi foaia din pandispan, iar crema si acoperiti cu ultima foaie maro.
Lasati prajitura la rece cateva ore apoi serviti-o cu placere...
Atentie foile cu amoniac nu sunt pufoase!
Sa aveti spor si pofta!

16 comentarii:

  1. Ce buna trebuie sa fie! Seamama cu prajitura televizor de pe vremuri, doar ca aceea avea crema de vanilie, fara gris.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da gabi, unii o cunosc si sub aceasta denumire... In timp am observat ca prajitura televizor se gaseste acum cu "diverse" creme...

      Ștergere
  2. amoniacul este praful de copt din reteta??nu prea am inteles,sau bicarbonat fara sa-l stingem.scuze

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iulia amoniacul (bicarbonat de amoniu) il folsesti la foile maro, praful de copt la foaia de pandispan.

      Ștergere
  3. Credeam ca exista doar ...ciorba radauteana :d glumesc ...
    Excelenta prajitura , o voi retine in caietul meu .
    Wk frumos , Irina !

    RăspundețiȘtergere
  4. De ce radauteana? Ca nu stiu sa aiba vreo legatura... oricum, e fff buna. eu o stiu de prajitura tv, asa, cu crema cu gris.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce bine arata,mai ales in ultima poza.Mi-ai facut pofta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte aspectuoasa prajitura si delicioasa.

    RăspundețiȘtergere
  7. este prajitura ,,televizor'' foarte buna, cunosc reteta din copilarie si inca o mai fac.

    RăspundețiȘtergere
  8. daca nu ar ingrasa bine ar fi,sunt delicioase...

    RăspundețiȘtergere
  9. Se poate inlocui crema cu budinca?

    RăspundețiȘtergere
  10. Asta este renumita prajitura Televizor, mancata cu atata placere de familia noastra. Diferentele sunt nesemnificative, constand in lipsa laptelui de la foi, a grisului din crema si a zaharului ars din sirop, avand in plus un ou la blat. As fi curioasa sa stiu ce plus aduce gustul de caramel si, printr-o intamplare, tocmai am terminat de copt foile si blatul.
    Delucioasa, cum o fi! Pofta buna!

    RăspundețiȘtergere
  11. Cund se pune amoniacul la foaie ca nu scrie nimic despre asta

    RăspundețiȘtergere
  12. E prajitura copilăriei mele in Radauti.Si da, denumirea e prăjitură rădauteană.

    RăspundețiȘtergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena