joi, 30 ianuarie 2014

Budinca de clatite cu branza de vaci


Fie ca sunt dulci sau sarate, clatitele reprezinta pentru mine o atractie culinara. Sunt foarte usor de preparat si apetisante.

Ingrediente clatite:
  • 5 oua
  • 7 linguri cu varf faina
  • 5 linguri zahar 
  • 500 ml lapte
  • un varf cutit sare
  • o lingurita extract vanilie (2 plicuri zahar vanilat)
  • 20 ml ulei pentru uns tigaia
  • 100 g unt pentru uns forma si pentru stropit budinca
Pentru crema:
  • 3 oua
  • 500 g branza dulce de vaci 
  • 150 g zahar pudra (merge si mai putin pentru a nu fi foarte dulci)
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • o lingurita esenta vanilie (sau dupa gust)
Pentru decor:
  • mascarpone sau frisca
  • dulceata de afine

Mod de preparare:
Amestecati ouale cu faina. Adaugati zaharul, laptele si sarea si  mixati bine pana se omogenizeaza.  Adaugati vanilia si se mixati. Lasati compozitia 20-25 minute la temperatura camerei.
Incingeti o tigaie cu coada si ungeti-o cu foarte putin ulei. Turnati cate un polonic (mai mic) din compozitie si rotiti tigaia pana cand pasta acopera tot fundul. Cand se desprinde de tigaie (o mai ajutam pe margini) intoarceti clatita cu un cutit lat sau o spatula. Lasati-o sa se rumeneasca apoi rasturnati-o pe o farfurie intinsa. Procedati la fel cu toate clatitele.
Pentru crema bateti spuma ouale cu un praf de sare apoi adaugati branza, zaharul vanilat si esenta si mixati pana se omogenizeaza.
Pentru pregatirea budincii utilizati o cratita cam de aceeasi marime cu cea a foilor de clatita. Ungeti cratita cu unt si asezati in ea alternativ o foaie de clatita si un strat de umplutura (branza era moale, umplutura curgea).
Pe ultima foaie puneti restul de unt topit si introduceti forma in cuptor (preincalzit la 180 grade) pentru 40 minute.
Scoateti budinca din cuptor si rasturnati-o pe o farfurie... 
Oranti-o dupa plac cu mascarpone si dulceata si serviti-o cu placere... 
Este delicioasa calda dar si rece...
Sa aveti spor si pofta!

Particip cu aceasta reteta la Provocarea Dulce Romania, gazduita de Corina, in a ei bucatarie!

3 comentarii:

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.