joi, 27 februarie 2014

Negresa cu bezea


Se spune in popor ca blatul negru al acestei prajituri reprezinta trupul unei negrese, bezeaua dintii albi si stralucitori iar glazura de ciocolata parul cret si scurt. Se face foarte usor si cu ingrediente putine.

Ingrediente blat:

  • 6 galbenusuri
  • un praf sare
  • 150 g zahar
  • 150 unt moale
  • 160 g faina
  • 40 g cacao
  • o lingurita esenta de rom
Ingrediente bezea:

  • 6 albusuri
  • 150 g zahar
  • 50 g ciocolata (de preferinta neagra eu am folosit cu lapte prin urmare negresa mea avea parul saten:))
Mod de preparare:
Intr-un bol mixati galbenusurile cu putina sa si adaugati treptat zaharul. Cand galbenusurile se albesc adaugati untul moale (la temperatura camerei).
Adaugati unutul si mixati pana se omogenizeaza compozitia. Curatati cu o spatula peretii vasului pentru a nu ramane zahar netopit.
Amestecati faina cu cacaua si adaugati-o peste compozitia spumoasa.
Adaugati esenta de rom, mixati usor si puneti compozitia intr-o tava (25*20 cm) tapetata cu hartie de copt. Dati tava in cuptor (preincalzit la 180) timp de 15 minute.
Mixati bine albusurile cu un praf de sare si adaugati treptat zaharul. Bateti albusurile bine bine pana se intareste bezeaua si devine lucioasa. Nu trebuie sa fie aerata. Intindeti bezeaua peste blatul copt si dati din nou la cuptor pentru 20 minute. Setati temperatura cuptorului la 160 de grade.
Scoateti prajitura din cuptor lasati-o cateva minute in tava apoi mutati-o cu atentie pe un gratar. Radeti ciocolata si lasati-o la racit.
Taiati prajitura rece si serviti-o cu placere.
Vreau sa va precizez ca blatul nu este foarte foarte pufos, bezeaua este aerata si merg de minune impreuna.
 Sa aveti spor si pofta!


Cititi toata reteta

miercuri, 26 februarie 2014

Coronite cu unt rasucite


A trecut ceva timp de cand nu am pregatit ceva cu aluat dospit. Incerc sa consum cat mai putina paine dar din cand in cand tot mi-e dor de mirosul de coptura... Prin urmare am facut aceste coronite rasucite declicioase.

Ingrediente:

  • 550 g faina (+/- cateva grame)
  • 25 g drojdie proaspata
  • 2 linguri de zahar
  • un ou
  • 300 ml lapte caldut
  • 135 ml ulei masline (9 linguri)
  • o lingurita cu varf sare
  • 125 g unt moale
Pentru glazura:

  • un galbenus
  • o lingura de iaurt sau lapte
  • susan
Mod de preparare:
Puneti intr-un vas faina. Frecati drojdia cu zaharul si 2 linguri de lapte pana se lichefiza apoi adaugati-o in mijlocul  fainii si asteptati cateva minute pana cand drojdia face bule.
Amestecati oul cu laptele cald, uleiul de masline si sarea si adaugati-o treptat in compozitia cu faina si drojdie.
Framantati pana obtineti un aluat moale si lasati-l la crescut in jur de 45-50 minute sau pana cand is dubleaza volumul.
Impartiti aluatul in 12 bucati egale (in jur de 100 g cantareste fiecare bucata) si intideti-o in ovale. Ungeti fiecare oval cu unt, taiati-l in fasii de un cm si rasuciti-l pe diagonala.
Formati coronitele prin rasucire, capetele lasati-le dedesubt. Puneti coronitele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasati-le la crescut 10 -15 minute.
Amestecati galbenusul cu iaurtul si ungeti coronitele. Presarati-le cu susan si dati tava in cuptor (preincalzit la 180 grade) pentru 30 de minute sau pana cand se rumenesc usor.
Chiar cand le-am scos din cuptor am uns jumatate cu miere.... Recunosc am mancat  3... Eram dorita ce mai ... Se rup fasii fasii... pufoase si bune...
Sa aveti spor si pofta!

Multumesc Pokas pentru reteta...
Cititi toata reteta

marți, 25 februarie 2014

Varza calita cu slanina


In sezonul rece mereu am pofta de acest fel de mancare. Fac aceasta retete de cateva ori pe an prin urmare nu ma acuzati de consum ridicat de grasimi.

Ingrediente:

  • o varza mare murata
  • 200 g slaninuta (daca are si putina carne prin ea e si mai bine)
  • 10-15 boabe de piper
  • 3-4 frunze de dafin
  • sare dupa gust
Mod de preparare:
Daca varza murata este prea acra puneti-o cateva ore in apa rece, daca nu este nevoie spalati-o cu apa rece, stoarceti-o bine si taiati-o cat se poate de subtire.
Taiati slanina cubulete si puneti-o intr-un vas pe foc potrivit 2-3 minute pana lasa putina grasime.
Cu ajutorul mainilor stoarceti din nou varza si adaugati-o peste slanina. Adaugati piperul si foile de dafin si caliti varza.
Amestecati din cand in cand si doar daca este nevoie adaugati cate putina apa fierbinte. Caliti varza pana se inmoaie. Daca vreti sa ii dati putina culoare puteti adauga 1-2 linguri de bulion din rosii sau pasta de ardei, eu una o prefer fara. Puneti o portie la racit si savurati-o cu placere.
Sa aveti spor si pofta!
Cititi toata reteta

joi, 20 februarie 2014

Ciorba taraneasca de purcel


Inca este frig afara. prin urmare o ciorba buna ne incalzeste sufletele.

Ingrediente:

  • 700 g ceafa (pulpa) de porc
  • 4 l apa
  • 4linguri ulei
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • un pastarnac
  • o radacina de patrunjel
  • un ardei rosu
  • o telina mica
  • 2 linguri bulion
  • 7 cartofi
  • sare
  • 500 ml bors acru (+/- depinde cat este de acru)
  • o legatura patrunjel verde
  • o legatura marar
Mod de preparare:
Spalati carnea cu apa rece si stergeti-o cu un servet de bucatarie. Taiati-o bucatele si puneti-o la fiert in cei 4 litri de apa si putina sare. Luati spuma cand se formeaza.
Curatati si spalati legumele. Morcovul, pastarnacul si radacina de patrunjel dati-le pe razatoare iar ceapa, ardeiul si telina tocati-le cubulete.
Cand carnea este fiarta pe jumatate caliti in ulei legumele si turnati amestecul peste carne.
 Fierbeti ciorba in jur de 30 minute pe foc potrivit pana se inmoaie legumele si adaugati cartofii curatati, spalati si taiati cubulete. Adaugati bulionul si acriti ciorba cu borsul acru incalzit in prealabil. Potriviti ciorba de sare, opriti focul si adaugati patrunjelul si mararul tocat.

Puneti o portie la racit si serviti-o cu placere!
Sa aveti spor si pofta!
Cititi toata reteta

vineri, 14 februarie 2014

Cake pops cu ciocolata


Din punctul meu de vedere cake pops-urile au fost inventate pentru a nu risipi resturile de blat de tort, pandispan, chec sau muffins. Se fac foarte simplu, cu minim efort si va asigur ca toata lumea va fi incantata nu doar copiii.

Ingrediente pentru 13 bucati:

  • 40 g blat de tort gasiti reteta AICI
  • 70 g ciocolata cu lapte
  • 35 g smantana pentru frisca
  • 20 g unt
  • o lingurita ness
  • 1/2 lingurita esenta de rom
  • o lingurita cacao
  • 80 g ciocolata alba pentru glazura

Mod de preparare:
Pentru crema de ciocolata puneti intr-un vas termorezistent ciocolata cu lapte, untul si  smantana batuta. Puneti vasul pe baie de aburi pana se topesc ingredientele apoi adaugati ness-ul si esenta de rom. Lasati amestecul la racit si amestecati din cand in cand pana cand crema se intareste putin.
Faramitati cu ajutorul mainilor blatul si amestecati-l cu crema de ciocolata si cacaua.  Dati compozitia cateva minute la rece pana poate fi modelata usor.
Cu ajutorul mainilor modelati mingiute potrivite ca marime si infingeti in fiecare cate un betisor. Dati-le la frigider cateva minute pana topiti ciocolata alba pe baie de aburi si pana se intareaste putin. Treceti fiecare cake pops prin ciocolata topita. Daca nu se acopera suficient atunci mai lasati cateva minute ciocolata la temperatura camerei pentru a-si schimba consistenta. Presarati pe fiecare cake pops bombonele daca nu va plac simple si infingeti-le intr-un mar.

 Pastrati acadelele intr-o camera racoroasa sau frigider.
Sunt atat de delicioase...


Cititi toata reteta

miercuri, 12 februarie 2014

Minitortulete cu ciocolata si ness


Din ce in ce mai des aud expresia "sunt la cura"... Bine bine sunt la cura dar asta nu inseamna ca nu mai mananc deloc dulce, mie imi este imposibil. Acesta este motivul pentru care am renuntat sa fac un tort si am facut doar 3 minitortulete.

Ingrediente blat:
  • 2 oua
  • 2 linguri zahar
  • o lingurita praf de copt
  • o lingura cacao
  • 2 linguri cu varf faina
  • o lingurita esenta de vanilie
Incrediente crema cu ness:
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 50 g smantana pentru frisca
  • 25 g unt
  • o lingurita ness
  • 1/2 lingurita esenta de rom
Ingrediente crema ciocolata alba:
  • 100 g ciocolata alba
  • 50 g smantana pentru frisca
  • 25 g unt
  • o lingurita esenta de vanilie
Pentru insiropat foile:
  • 80 ml apa fierbinte
  • 2 lingurite ness
  • o lingura zahar
Mod de preparare:
Mixati cele doua oua cu putina sare pana isi dubleaza volumul apoi adaugati treptat zaharul. Amestecati praful de copt cu cacaua si faina cernuta si incorporati-le  in compozitie.
Turnati amestecul intr-o tava (17*24 cm) tapetata cu hartie de copt. Dati tava la cuptor (preincalzit la 180 grade) pentru 10 minute.
Lasati blatul la racit apoi decupati din el 6 cercuri cu diametrul de 6-7 cm (nu aruncati resturile, va voi da reteta pentru niste cake pops delicioase).
Pentru crema cu ness puneti intr-un vas termorezistent ciocolata, untul si  smantana batuta. Puneti vasul pe baie de aburi pana se topesc ingredientele apoi adaugati ness-ul si esenta de rom. Lasati amestecul la racit. Pentru crema alba procedati identic.
Amestecati din cand in cand in creme pana se intaresc. Puteti sa le puneti cateva minute si la frigider.
Fierbeti ingredientele pentru sirop si lasati-l apoi la racit. Insiropati fiecare blat.
Inconjurati primul blat cu o bucata de hartie de copt (mai inalta decat blatul cu 4-5 cm). Puneti 35 grame din crema maro peste ea inca un blat insiropat si deasupra puneti 35 grame de crema alba. Am cantarit cremele pentru ca toate cele 3 blaturi sa fie identice in inaltime.
Dati la rece pentru cateva ore si apoi serviti tortuletul cu placere.
Daca vreti o crema de ciocolata mai moale puneti in plus 25 grame de smantana (la fiecare crema ).
Sa aveti spor si pofta!

Cititi toata reteta

marți, 11 februarie 2014

Saratele la presa


Despre aceste saratele nu pot sa spun decat ca sunt delicioase si va recomand sa faceti 2 portii.

Ingrediente:

  • 120 g cascaval
  • 120 g unt moale
  • un galbenus
  • un praf sare
  • 160 g faina
Mod de preparare:
Amestecati cascavalul ras pe razatoarea mica cu untul, galbenusul si un praf de sare.
Adaugati treptat faina si framantati un aluat (nu foarte tare). Dati-l la frigider pentru cateva ore.
Incingeti presa pentru saratele si coaceti saratelele pe rand, cate 2-3 minute pe fiecare. Eu am o presa electrica.
Lasati saratelele la racit si consumati-le cu placere.
 Sa aveti spor si pofta!

Cititi toata reteta

miercuri, 5 februarie 2014

Prajitura ieftina si buna


Prajiturile ieftine  sunt pe placul meu pentru ca de cele mai multe ori nu necesita ingrediente speciale ba chiar le avem mereu in casa. Se fac foarte repede si pot fi facute cu diverse fructe. De data aceasta am ales sa fac o prajitura cu prune uscate. Puteti inlocui prunele cu visine, sau fructe din dulceata.

Ingrediente:
  • 2 oua
  • un pahar zahar (200g)
  • un pahar ulei (170ml)
  • un pahar lapte (170 ml)
  • 2 pahare faina (230 g)
  • un plic praf de copt
  • coaja rasa de la o lamaie
  • fructe dupa preferinte (300-400g)
  • optional esenta dupa gust
Mod de preparare:
Mixati ouale cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul apoi adaugati treptat uleiul, laptele si faina amestecata cu praful de copt si coaja de lamaie.
Puneti prajitura intr-o tava (25*20 cm) tapetata cu hartie de copt, presarati fructele preferate si dati tava la cuptor preincalzit (180 grade- foc potrivit) pentru  25 minute.
Scoateti prajitura din tava pe un gratar, lasati-o la racit apoi taiati-o dupa preferinte!
Pufoasa si buna...
Sa aveti spor si pofta!
Cititi toata reteta

luni, 3 februarie 2014

Prajitura Bounty


Ingrediente foi maro:
  • 2 linguri rase de untura (40 g)
  • 240 g zahar pudra
  • 1 varf cutit sare
  • 1 lingura praf de copt
  • un galbenus
  • 2 linguri cacao
  • 80 ml lapte
  • 1 lgt esenta vanilie
  • 400 g faina (+/-cateva grame)
Ingrediente crema 1:
  • 7 albusuri
  • 250 g zahar
  • 240 g nuca de cocos alba

Ingrediente crema 2:

  • 6 galbenusuri
  • 250 g zahar pudra
  • 1 plic zahar vanilat
  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 200 g unt moale


Mod de preparare foi:
Frecati untura cu zaharul, galbenusurile (albusurile le veti folosi la prima crema), sarea, zaharul vanilat,esenta apoi adaugati pese ele laptele si faina amestecata cu praful de copt si cacaua. Framantati un aluat potrivit de tare, lasati-l 15-20 minute la temperatura camerei apoi intindeti 2 foi de 25*35 cm.

Mod de preparare crema 1:
Bateti albusurile spuma cu un praf de sare, adaugati treptat zaharul si bateti bine pana cand bezeaua este consistenta. Adaugati nuca de cocos si mixati usor pana se omogenizeaza.

Intr-o tava (25*35 cm) tapetata cu hartie de copt asezati prima foaie, intindeti crema peste ea si asezati cea de-a doua foaie. Atentie nu o presati la colturi.
Dati prajitura la cuptor (preincalzit la 170 grade - foc potrivit) pentru 35-40 minute, pana trece testul scobitorii.

Mod de preparare crema 2:
Mixati galbenusurile cu zaharul pudra si zaharul vanilat pana devin o crema albicioasa. Fierbeti pe baie de aburi crema pana se ingroasa.
Adaugati ciocolata razuita pe gaurile fine ale razatoarei. Amestecati pana se topeste apoi lasati crema la racit.
Mixati untul (la temperatura camerei) pana se face spuma apoi adaugati treptat crema racita.
Taiati colturile prajiturii si intindeti uniform crema peste ea.
Lasati-o la rece cateva ore apoi taiati-o dupa plac!
Sa aveti spor si pofta!
Cititi toata reteta
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena