miercuri, 4 iunie 2014

Prajitura tavalita - varianta ieftina

Dragii mei aceasta reteta imi aminteste de vacantele de vara petrecute pe la Neagra Sarului, un sat la 20 km de Vatra Dornei. Mereu o mancam acolo si mi se parea o delicatesa. Este o prajitura care se face foarte repede si este ieftina. Spun ieftina pentru ca mai am o reteta care contine si unt, nuca si este putin mai complicata.

Ingrediente blat:
  • 7 albusuri
  • un praf sare
  • 150 g zahar (10 linguri)
  • 7 galbenusuri
  • 3 linguri apa calduta
  • 3 linguri ulei
  • 130 g faina (10 linguri)
  • un praf de copt (10 g)
  • coaja de la o lamaie
  • esenta de vanilie dupa gust
Ingrediente sirop:
  • 300 g zahar
  • 225 ml apa (15 linguri)
  • 4 linguri cacao
Decor: 100 g nuca cocos


Mod de preparare blat:
Mixati albusurile spuma cu un praf de sare. Cand incep sa se transforme in bezea adaugati treptat cate o lingura de zahar, mixati pana bezeaua este consistenta nu aerata!
Separat amestecati galbenusurile cu apa si uleiul apoi adaugati compozitia treptat peste albusurile batute spuma!
Amestecati faina cu praful de copt si adaugati-o treptat in compozitie mixand usor. Adaugati esenta si coaja de lamaie.
Puneti compozitia intr-o tava (45*28 cm) acoperita cu hartie de copt si dati-o la cuptorul preincalzit (180 grade) pentru 20-25 minute pana blatul este copt. Lasati-l la racit (complet, nu il taiati cald) pe un gratar apoi taiati-l in bucati (aproximativ 3*4 cm).

Mod de preparare sirop:
Puneti toate ingredientele intr-un ibric si fierbeti-le pe foc mic 3-4 minute pana siropul se ingroasa putin. Atentie nu fierbeti foarte mult, daca siropul este foarte gros nu puteti "tavali" prajitura! Pregatiti 2 farfurii adanci, una o folositi pentru nuca de cocos si una pentr sirop.
Treceti fiecare bucata de prajitura prin sirop si apoi prin nuca de cocos.
Puneti prajiturile pe un platou la rece si serviti-le cu placere!
Va asigur ca este o prajitura pufoasa si gustoasa!

OBSERVATII:
Din cantitatile specificate rezulta o prajitura mare (50 bucati), prin urmare puteti micsora cantitatile!


8 comentarii:

  1. Varianta cu unt și nuca o găsim pe site-ul dvs?

    RăspundețiȘtergere
  2. Reteta aceasta inca nu o am pozata pas cu pas. O sa o am in vedere.

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place tare mult aceasta prajitura!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt de parere ca cei care sunt mai inaintati in varsta vor aprecia mult mai mult aceasa prajitura decat varianta scumpa si poate putin mai delicioasa pentru alti.
    Multumim frumos Irina pentru aceasta frumoasa reteta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte bună varianta asta ieftină!

    RăspundețiȘtergere
  6. nu mi-a iesit.....are o grosime de 1.5 cm.... :P

    RăspundețiȘtergere

Daca va place sau nu reteta va rog sa imi spuneti printr-un comentariu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena