joi, 18 decembrie 2014

Napolitane umplute cu ciocolata de casa

Daca v-ati saturat de ciocolata de casa clasica, va ofer o reteta alternativa: napolitane umplute cu ciocolata de casa. Procedeul este acelasi iar gustul este minunat.

Ingrediente:
  • 200 ml apa
  • 350 g zahar
  • 200 g unt
  • 500 g lapte praf 
  • 50 g cacao
  • o lingura esenta rom (sau dupa gust)
  • 6 foi de napolitana mici
Mod de preparare:
Puneti zaharul si apa int-o cratita teflonata sau intr-un ceaun pe foc potrivit. Amestecati din cand in cand.
Dupa ce s-a topit zaharul lasati pe foc mic 5 minute, adaugati untul taiat cubulete si  amestecati rapid. Lasati pe foc pana se topeste apoi dati deoparte.
Cand untul e topit complet ...
Adaugati treptat laptele praf si amestecati bine bine pana se omogenizeza. Adaugati si esenta. Pasta formata nu trebuie sa fie foarte tare. Ciocolata trebuie sa curga pentru a putea fi intinsa usor peste foile de napolitana. 
Ar fi bine sa cunoasteti greutatea vasului in care pregatiti ciocolata. Scadeti din greutatea totala (vas + ciocolata), greutatea vasului apoi impartiti la 6.
Distribuiti cate 1/6 din ciocolata pe fiecare foaie de napolitana.
Lasati ciocolata la racit cateva ore apoi taiati-o dupa plac. Va asigur ca este delicioasa.

Sa aveti spor si pofta!
Cititi toata reteta

marți, 16 decembrie 2014

Prajitura poloneza - blat, gem, bezea


Nu stiu cati dintre voi aveti Cartea de Dulciuri a Ecaterinei Teisanu dar eu una recomand retetele.
Sunt simple si gustoase. De acolo am cules si aceasta prajitura, cu blat, gem si bezea cu nuca.

Ingrediente blat:
  • 200 unt moale
  • 100 g zahar
  • 5 galbenusuri
  • coaja de la o jumatate de lamaie
  • 200 g faina 
  • esenta vanilie dupa gust
Ingrediente bezea:
  • 5 albusuri
  • 75 g zahar 
  • coaja de la o jumatate de lamaie
  • 70 g nuci macinate
  • o lingura faina
  • un borcan (400 g) gem de prune 
Mod de preparare blat:
Mixati untul cu 100 g zahar pana se face spuma apoi adaugati treptat cate un galbenus.
Adaugati coaja de lamaie si treptat faina. Mixati usor.
Dupa gust adaugati putina esenta de vanilie si turnati compozitia intr-o tava (30*23 cm) tapetata cu hartie de copt. Dati tava la cuptor (preincalzit la 180) grade pentru 15 minute.
Pentru bezea mixati bine albusurile cu un praf de sare apoi adaugati treptat cate putin zahar. Bezeaua trebuie sa fie consistenta si lucioasa, nu aerata. Adaugati nuca, faina si coaja de lamaie si mixati usor.
Dupa ce s-au scurs cele 15 minute in care blatul a stat la cuptor distribuiti peste el gemul si apoi bezeaua.
Dati din nou 15 minute la cuptor apoi scoateti-o si lasati prajitura in tava la racit.
Taiati-o cu ajutorul unui cutit ascutit, eventual fierbinte pentru a nu se strivi bezeaua.
Sa aveti spor si pofta!

Cititi toata reteta
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Bucataria Irinei..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena