vineri, 18 decembrie 2015

Cornulete cu vanilie


Multe persoane se feresc de clasicele cornulete (reteta aici) pentru ca sunt migaloase la facut. Pentru ele si nu numai vin cu aceasta reteta rapida, cornuletele cu vanilie dozandu-se cu posul.

Ingrediente pentru 50 bucati:
  • 300 g faina 
  • 120 g faina de migdale
  • 220 unt
  • 120 g zahar pudra cu aroma de vanilie (sau zahar pudra si esenta (pastaie) de vanilie)
  • 4 galbenusuri
  • un praf sare
  • pentru pudrat - zahar vanilat fin sau tot zahar pudra cu aroma de vanilie
Mod de preparare:
Cerneti intr-un bol faina, apoi amestecati-o cu faina de migdale si sarea, Amestecati cu untul rece, adaugati zaharul pudra apoi galbenusurile.


Framantati bine pana se omogenizeaza aluatul apoi lasati-l la frigider pentru cateva ore sau peste noapte. Puneti compozitia intr-un pos (atentie daca e din plastic sa fie rezistent, pungile acelea de unica folosinta sunt foarte subtiri) si formati cornuletele. Distribuiti-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt.


Bagati tava in cuptorul preincalzit (180 grade) pentru 14-16 minute sau pana cand cornuletele incep sa se rumeneasca putin. Lasati le la racit apoi pudratile din zabundenta cu un zahar vanilat fin.


Sunt delicioase si se pastreaza si doua saptamani in cutii inchise ermetic.


Sa aveti spor si pofta!

sâmbătă, 5 decembrie 2015

Ciocolata de casa cu menta si cafea


Indraznesc sa il intampin pe mos Nicolae cu aceasta bunatate de ciocolata. Sigur nu se supara daca o gaseste si la voi. Se prepara foarte repede, iar gustul este minunat! In imagine sunt doua portii, mai jos sunt ingredientele pentru una singura.

Ingrediente ciocolata cu cafea
  • 75 ml cafea tare
  • 150 g zahar
  • 100 g unt
  • 240 g lapte praf (+/- cateva grame)
  • 2 linguri cacao
Ingrediente ciocolata menta:
  • 75 ml apa
  • 150 g zahar
  • 100 g unt
  • 250 g lapte praf (+/- cateva grame)
  • esenta de menta dupa gust
Mod de preparare:

Amestecati cacaua cu laptele praf apoi treceti-le prin sita.
Puneti zaharul si apa int-o cratita teflonata sau intr-un ceaun pe foc potrivit. Amestecati din cand in cand.
Dupa ce s-a topit zaharul lasati pe foc mic 5 minute, adaugati  untul taiat cubulete si  amestecati rapid. Lasati pe foc pana se topeste apoi dati deoparte.
Cand untul e topit complet ...
Adaugati laptele praf si amestecati bine bine pana se omogenizeza. Pasta formata nu tebuie sa fie foarte tare. Din acest motiv mereu specific cantitatea laptelui praf  +/- cateva grame.

Intindeti amestecul intr-o tava acoperita cu folie alimentara.

Procedati identic cu cel de-al doilea strat si la urma adaugati esenta. Intindeti-o peste ciocolata maro apoi presarati cafea.


Lasati -o la rece minim o ora apoi taiati-o si serviti-o cu placere!


Draga mosule, sper ca iti este pe plac iar voua tuturor va doresc sa aveti spor si pofta! 

vineri, 18 septembrie 2015

Prajitura cu mere si lapte praf


Rareori imi ramane timp pentru blog, insa prajitura aceasta cu mere si lapte praf este prea buna si trebuie sa o impart cu voi. Se prepara usor si gustul este deosebit. Nu va speriati, nu aveti de intins la foi.

Ingrediente:
  • 2.5 kg mere
  • 150 g zahar
  • o lingurita scortisoara
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 250 g unt
  • o cana faina (250g)
  • o cana gris (220g)
  • o cana lapte praf (150g)
  • o cana zahar (310g)
  • o cana biscuiti (120g)
  • un plic praf de copt
Mod de preparare:
Spalati merele, curatatile de cotor si dati-le pe razatoare. Amestecati-le cu ambele tipuri de zahar (cele 150 g si cel vanilat) si cu scortisoara si lasati-le la temperatura camerei cam 90 minute.
Intr-un bol mai marisoar amestecati restul ingredientelor, mai putin untul.
Tapetati o tava de 40*28 cm cu hartie de copt. Distribuiti jumatate din pachetul de unt pe toata suprafata tavii si peste el presarati 1/3 din amestecul cu faina.
Puneti peste amestec 1/3 din cantinatea de mere, acoperiti cu un alt strat de faina. Reperati operatiunea de 2 ori.
Peste ultimul strat de mere distribuiti biscuitii sfaramati (sau dati prin robot) si peste ei presarati din loc in loc untul ramas. Daca nu va ajunge ultimul strat de mere, nu intrati in panica, luati 3 mere spalate si dati-le rapid pe razatoare direct in tava... Din experienta va spun ca nu se intampla nimic, prajitura are acelasi gust. Dati tava la cuptor pentru 40 minute sau pana cand prajitura trece testul scobitorii.
Lasati-o la racit in tava apoi dati-o la frigider cateva ore apoi taiati-o si serviti-o cu placere...
Este mult mai buna rece.

Sa aveti spor si pofta!

Multumesc Teo pentru reteta!

luni, 6 iulie 2015

Prajitura cu cirese


Astazi va recomand cea mai buna prajitura cu fructe de sezon. Am folosit acum cirese dar merge cu orice fructe. Este pufoasa si buna, se prepara rapid, cu ingrediente din casa.

Ingrediente:
  • 1 kg cirese
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 4-5 linguri amarettoo, coniac sau rom (optional)
  • 120 g unt la temperatura camerei
  • 250 g zahar pudra
  • 2 oua
  • 150 g smantana
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • o lingura otet
  • 250 g faina
  • optional pentru glazura 100 g ciocolata alba
Mod de preparare:
Spalati ciresele si curatati-le de codite si samburi. Presarati peste ele zaharul vanilat si stropiti-le cu amaretoo.
Mixati untul cu zaharul pudra pana se omogenizeaza apoi adaugati pe rand cate un ou.
Mixati usor apoi adaugati smantana si bicarbonatul stins cu otet. Amestecati pana se omogenizeaza apoi adaugati faina.
Turnati compozitia intr-o tava (30*23 cm) unsa cu unt si tapetata cu faina (sau tapetata cu hartie de copt) si deasupra presarati ciresele.
Dati tava la cuptor (preincalzit la 170 grade) pentru 50 minute sau pana cand prajitura trece testul scobitorii. Scoateti prajitura si distribuiti peste ea ciocolata razuita.

Lasati-o la racit in tava apoi taiati-o si serviti-o cu placere!

Sa aveti spor si pofta!

marți, 23 iunie 2015

Rulada simpla


Astazi va recomand cea mai simpla reteta de rulada. Poate fi umpluta cu orice crema pe care o aveti in casa, dulceata, frisca sau mascarpone. Eu am ales o crema de mascarpone si bonus cateva linguri de dulceata de visine!

Ingrediente:
  • 4 oua
  • un praf sare
  • 4 linguri cu varf zahar
  • 4 linguri cu varf faina
  • o lingurita praf de copt
  • un plic zahar vanilat (arome dupa gust)
Ingrediente crema:
  • 250 g mascarpone
  • 4 linguri zahar pudra
  • 6-8 linguri dulceata de visine
Mod de preparare blat:
Mixati albusurile cu un praf de sare, adaugati treptat zaharul iar cand bezeaua este consistenta (si si-a dublat sau chiar triplat volumul) adaugati treptat cate un galbenus.

Adaugati faina si mixati usor.

Puneti compozitia intr-o tava 40*28 cm, tapetata cu hartie de copt. Dati blatul la cuptor (preincalzit la 180 grade) pentru 10-12 minute.
Dupa ce este copt, rasturnati blatul pe un prosop curat si umed si lasati-l la racit. 
Preparati crema in acest timp mixand mascarponele cu zaharul pudra.
Intindeti crema peste blatul rece apoi presarati din loc in loc dulceata.
Rulati usurel blatul, inveliti rulada in folie alimentara si lasati-o la rece 2-3 ore.
Va asigur ca este delicioasa!
Sa aveti spor si pofta!

joi, 14 mai 2015

Tiramisu cu galbenusuri la bain-marie


Tiramisu este un desert puternic energizant datorita continutului de oua, zahar si cafea tare. Aceasta reteta este cu galbenusuri fierte, stiu ca sunt foarte multe persoane care se feresc de galbenusurile crude in prajituri. Crema este aromata cu vin Marsala. Daca nu dispuneti de acest vin il puteti inlocui cu un vin alb dulce si aromat, o crema de whisky sau chiar amaretto.

Ingrediente:

  • 4 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 100 ml vin Marsala
  • 500 g mascarpone
  • 300 g piscoturi de sampanie
  • 2 linguri cacao neagra
  • 350 ml cafea tare (facuta din 400 ml apa, 4 linguri cu varf de cafea si o lingura de zahar)

Mod de preparare:
Mixati bine galbenusurile cu zaharul pana devin spumoase apoi puneti amestecul pe foc, la bain-marie. Amestecati mereu pana compozitia are un aspect cremos apoi adaugati treptat vinul.
Amestecati pana ce compozitia se omogenizeaza apoi luati amestecul de pe foc si mixati pana se raceste. Crema formata trebuie sa faca basici. Cand e rece adaugati mascarponele.
Inmuiati piscoturile in cafeaua calduta cate o secunda apoi aranjati jumatate intr-o tava de 25*25 cm.. lipite unul de celalalt. Distribuiti mai bine de jumatate din crema apoi inca un rand de piscoturi si ultimul de crema. Pudrati uniform cu cacao folosind o sita fina de ceai.
Tineti prajitura cel putin 4 ore in frigider apoi serviti-o cu placere.
Sa aveti spor fi pofta!

joi, 23 aprilie 2015

Zabaglione



Zabaglione este o reteta italiana, compusa din galbenusuri de ou, zahar si vin Marsala, un vin aromat dulce. Se prepara destul de usor, pe baie de aburi.

Ingrediente (pentru 2 portii):

  • 4 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 100 ml vin Marsala
Mod de preparare:
Mixati bine galbenusurile cu zaharul pana devin spumoase apoi puneti amestecul pe foc, la bain-marie. Amestecati mereu pana compozitia are un aspect cremos apoi adaugati treptat vinul.
Amestecati pana ce compozitia se omogenizeaza apoi luati amestecul de pe foc si mixati pana se raceste. Crema formata trebuie sa faca basici.
Distribuiti crema in pahare (cupe) si ornati dupa plac cu piscoturi sau smochine.
Savurati-o cu placere!
Sa aveti spor si pofta!

sâmbătă, 28 martie 2015

Pricomigdale - reteta de baza


Pricomigdalele imi plac foarte mult si la inceput aveam impresia ca se fac foarte greu. Va asigur ca nu este asa, se fac usor. Am ales reteta din Indrumatorul Bucatarului si Cofetarului, o carte de bucate tiparita in 1955.

Ingrediente:

  • 4 albusuri (nebatute)
  • 150 g nuca macinata
  • 230 g zahar
  • 20 g faina
  • 2-3 picaturi esenta de migdale
  • un plic zahar vanilat
  • zahar pudra pentru decor
Mod de preparare:
Intr-o cratita amestecati nuca macinata cu zaharul si zaharul vanilat apoi adaugati albusurile nebatute.
Puneti oala pe foc 3-4 minute, pana amestecul se infierbanta bine. Amestecati continuu cu o spatula,
Mixati compozitia pana se raceste apoi adaugati esenta de migdale si faina. Turnati amestecul intr-un pos. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt distribuiti pricomigdalele (lasati spatiu intre ele) apoi cerneti peste ele un strat subtire de zahar pudra. Veti observa ce frumos cresc in cuptor!
Introduceti tava in cuptorul preincalzit la 160 grade, cu convectie si coaceti pricomigdalele 18-20 minute. Dupa ce s-au copt luati hartia din tava si puneti-o pe o suprafata de lucru umeda apoi dezlipizi pricomigdalele.
Va asigur ca sunt delicioase!

P.S. Pentru un plus de gust umpleti uniti pricomigdalele cate doua cu un strat generos de magiun cu nuci... Sunt minunate!

Sa aveti spor si pofta!

marți, 24 martie 2015

O minune in viata noastra

   
   
     Dragii mei a trecut ceva timp de cand nu am mai scris pe blog. Sper sa nu fiti suparati pe mine, am avut motiv intemeiat. Acum 2 luni, mai exact pe data de 25 ianuarie 2015 a aparut in viata noastra o minune, minune numita Lucas. Prin urmare tot timpul  i l-am alocat baietelului nostru.
     A fost botezat pe data de 15 februarie 2015. Am ales sa facem o petrecere in familie, in total 40 de persoane, la o pensiune,  Pensiunea Casa Humor din Gura Humorului. Am fost cazati pe data de 15 februarie iar a doua zi am facut in acelasi loc scaldaciunea (baita de dupa botez).
     Am fost foarte multumiti de alegerea facuta deoarece personalul a fost foarte amabil si mancarea foarte buna.
     Pentru petrecere am ales un meniu traditional compus din:
Aperitiv:  carnati de casa, pastrama de porc, costita afumata, caltabos, cascaval, telemea de casa, rulada de pui, piftelute de curcan cu susan, pasta de ghebe, ou de prepelita, icre, legume;
Gustarea calda: pui cu smantana, hribi si mamaliguta;
Fel principal: platoul bucovinean compus din ceafa, pulpa dezosata, carnati si ficatei toate la gratar, cu garnitura de cartofi la cuptor taiati in 4 si la alegere muraturi sau lapte acru.
      Pentru masa de a doua zi, masa dupa scaldaciune am ales zeama de gaina dreasa cu smantana si la felul doi pastrav la tigaie cu usturoi si mamaliguta.
      Painea a fost facuta la pensiune, o paine de casa delicioasa.
      Meniul nu a fost standard, am putut alege si veni cu modificari, prin urmare m-am inteles foarte bine cu managerul pensiunii, doamna Geta.
      Pentru prajituri nu am apelat la nici un specialist in domeniu, le-am facut eu :). Am ales sa fac Macarons, Prajitura Snikers, Alba ca zapada, Ciocolata de casa in doua culori, Ciocolata de casa cu nuca, Foi umplute cu frisca si nuca, Prajitura cu foi si blat de cocos, Prajitura Cafelina, Prajitura cu ness si nuca si cateva sortimente de cupcakes.
     Tortul lui Lucas a fost facut de Paula (fotografiat tot de ea).
   

     Le multumesc tuturor celor implicati pentru sprijinul acordat, invitatilor pentru participare dar mai ales ii multumesc lui Dumnezeu pentru acest ingeras sanatos si cuminte care mi-a aratat ca nu poate exista iubire mai mare decat a propriului copil.
     Te iubesc micutule, mai mult decat mi-am putut imagina ca se poate iubi!